Na trening skozi stranska vrata

Nejc Strojnik
09.04.2021 07:00
Koroški trenerji o nesmiselnosti ukrepov, ki so športnike pregnali s treningov, kako so se nekateri znašli po svoje in kaj vse je prinesla epidemija
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Športne dvorane v teh dneh bolj ali manj samevajo. Foto: Nejc STROJNIK
Nejc Strojnik

Zaustavitev javnega življenja, lockdown, ki se bo po obljubah končal ta konec tedna, je močno zarezal tudi na področje športa na Koroškem. Tudi tam so bili treningi v tem času dovoljeni le vrhunskim športnikom olimpijskega, mednarodnega in svetovnega razreda ter državnim reprezentantom v starostnih kategorijah kadetov in mladincev.

"Katastrofa. Odprte so tehnične trgovine, trgovine s pohištvom in mnoge druge dejavnosti, mi, ki se dnevno dobivamo v isti sestavi in ki smo skoraj že kot družinski krog, pa ne smemo trenirati. Da sploh ne omenjam dejstva, da je velik del igralcev okužbo že prebolel," je oster Mitja Jež iz Odbojkarskega kluba Fužinar. Bolj kot članska ekipa, ki je letošnjo ekspresno koronasezono v 1. B slovenski ligi že zaključila, ga skrbijo mlajše kategorije. Mladinci, ki igrajo v prvi ligi, so se komaj ponovno uigrali. "Treningi sicer potekajo na daljavo, a popolnega nadzora ne moremo imeti. Nekateri so zreli in vestno trenirajo, o drugih tega ne morem reči. Težko se bo spet vrniti, po takšnih premorih hitro prihaja do poškodb. Dvomesečne priprave ali še daljše pred prvo tekmo imajo svoj namen," je jasen Jež.

​Od novega leta brez težav

Treningi na daljavo ne dišijo niti trenerju članske ekipe rokometašev iz Slovenj Gradca Sebastjanu Soviču. Ko se je sezona ustavila, so zasedali sedmo mesto na prvoligaški lestvici. "Dejstvo je, da športniki z vsakim dnem netreniranja izgubljajo. V zadnjem času je vse potekalo normalno. Težave z okužbami smo imeli pred novim letom. Večji del ekipe je covid prebolel, mislim, da ga samo trije nismo. Redno se testiramo s hitrimi testi, če obstaja sum na okužbo, tudi s PCR-testi. Smo zaprta skupina, po novem letu je šlo vse tekoče," je bil nad vladno odločitvijo presenečen Sovič, a upa, da se z igralci spet kmalu sreča.

Slovenjgraški rokometaši in ravenski odbojkarji se torej ukrepov držijo, a to ne velja za vse klube, pove Mitja Jež. "Marsikateri klub se zaklene v telovadnico in trenira. Ilegalno. Na treninge pridejo skozi stranska vrata. Žalostno, kako daleč smo prišli. Pravzaprav je katastrofalno. Ne vem, kaj dobrega bo to prineslo. Ministrstvo bi moralo biti prvo, ki bi stopilo na stran športa."

Poteza je bila nepremišljena

Pri odbojki se že pozna osip otrok, njihovi interesi so se usmerili na druge stvari. "Strah me je, ko pomislim, kaj vse to prinaša na dolg rok. Otroke bo vedno težje navdušiti za šport, marsikdo bo po koroni motorično nesposoben. Grdo se sliši, priznam, a takšna je realnost," je zaskrbljen Jež. "To je velik problem, ki se ga ne zavedajo ali pa se ga nočejo zavedati. Odkar smo pognali mlade kategorije, nismo imeli niti ene okužbe. Testirali smo se, upoštevali ukrepe in skoraj ni možnosti, da bi prišlo do prenosa okužbe. Otroci so z veseljem trenirali, tudi starši so bili razumevajoči. Nas bi lahko brez težav pustili, da treniramo. Težko je v takšnih okoliščinah delovati kot trener."

S tem, da je epidemija prizadela tako fizično kot psihično zdravje otrok, se strinja tudi Zala Pečoler iz Judo zveze Koroške. "Po podatkih strokovnjakov se je delež čezmerno težkih otrok dvignil na 20 odstotkov, česar ne pomnimo. Letošnji rezultati športnovzgojnega kartona so pokazali najnižji odstotek gibalno visokoučinkovitih otrok v zgodovini, zdaj pa nam je prav delo z otroki ponovno onemogočeno. Treninge juda za mlajše otroke smo imeli zunaj, na zraku, po vseh pravilih in priporočilih, otroci pa so bili veseli in razigrani. Menim, da je bila poteza ponovnega lockdowna športa nepremišljena in konec koncev izjemno škodljiva za mlajše generacije, ki so zdaj v času največjega razvoja," je dejala Pečolerjeva. Lahko pa ta čas trenira vsaj nekaj njihovih članov kadetske, mladinske in članske reprezentance. Med koroškimi judoisti so v celotnem obdobju epidemije imeli le nekaj okuženih s koronavirusom, a so se vsi pravi čas izolirali in okužbe niso širili med klubskimi kolegi.

Z mukami do stanja pred epidemijo

Nad odločitvijo vlade so bili razočarani tudi nogometaši Fužinarja, ki so po besedah strokovnega vodje kluba Anžeta Pečnika upoštevali vse ukrepe. "Naredili smo manjše skupine, zagotovili dodatne vaditelje, da so lahko trenirale vse selekcije. Trenerji so se tedensko testirali. Otroci in starši so bili veseli, da so spet na igriščih. Saj imamo treninge prek aplikacije Zoom, a to je le približek pravemu treningu. V klubu sicer upada še ne čutimo, a če se bo vse še dolgo vleklo, se lahko precej pozna," pravi Pečnik, ki ga skrbi tudi članska selekcija, v kateri so bili igralci testirani najmanj enkrat tedensko. "Ukrepi niso bili logični. Ne gre mi v račun, da so nekatera področja odprta, šport, katerega pomen za zdravje poznamo, pa so zaprli. Športniki niso računalniki, ki jih lahko ugasneš in čez čas spet prižgeš," je dodal.

Tudi judoisti pogrešajo treninge, sploh pa tekmovanja. "Na razjasnitev, kako se bo situacija poznala kasneje na tekmovanjih, bomo morali še počakati. Na članskem državnem prvenstvu v marcu so naši športniki dokazali, da so bili kljub zelo omejenim možnostim treninga dobro pripravljeni. Za to gre zahvala tudi našim trenerjem, ki vložijo res vsako minuto svojega časa," je dejala Pečolerjeva, nekdanja večkratna državna prvakinja in zdaj pri Judo zvezi Koroške koordinatorica ter vodja projektov, ki tudi pomaga pri treniranju najmlajših. Kljub neugodni situaciji pa v vsem skupaj vidi nekaj pozitivnega. Mladi so se namreč ob ponovnem zagonu športa na treninge vrnili, prišlo je celo nekaj novih judoistov. "Se pa pri otrocih opazi odsotnost redne telesne aktivnosti. Vložiti bo treba veliko truda, da se vrnemo na raven pred začetkom epidemije," je še povedala Pečolerjeva in dodala, da so klubi že pripravljeni na ponovno izvajanje treningov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta