Nemočni za hrbtom Tadejem Pogačarja, ki zbira zmage in kopiči majice

Uroš Gramc
15.07.2021 19:17
Tadej Pogačar je v zadnji gorski etapi 108. dirke po Franciji postavil piko na i s tretjo zmago, poleg tega je oblekel dres za najboljšega hribolazca.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Padle so čestitke za etapo, morda tudi že za dirko. 
Epa

Da slučajno ne bi bilo dvomov, kdo je najboljši kolesar 108. dirke po Franciji - Tadej Pogačar je zmagal še v zadnji gorski etapi, drugi dan zapored v Pirenejih, ko se je šlo prvič letos kar na dva prelaza najvišje kategorije, Tourmalet in Luz Ardiden. Ne, lanski zmagovalec nima dostojnega tekmeca; ko je v zadnjem kilometru na napad Enrica Masa odgovoril s protinapadom, mu večna zasledovalca, Jonas Vingegaard in Richard Carapaz, nista mogla slediti. Le v hrbet sta nemočno opazovala Gorenjca, kako je še tretjič na tem Touru dvignil roke.

REUTERS

"To je neverjetno. Po včerajšnjem dnevu sem se še vedno počutil dobro. Noro," je bil nad svojo že šesto zmago na največji dirki na svetu navdušen 22-letnik s Klanca pri Komendi. Ki pa se, čeprav je že jasno, da je rumena majica njegova, še ne predaja slavju. "Približno 50 odstotkov je možnosti, da dobim ta Tour. Še vedno so trije dnevi, še se lahko kaj zgodi," je previden Gorenjec. Čeprav je bila njegova zmaga na 1720 metrih nad morjem videti prepričljivo, nikakor do nje ni šlo zlahka. "Že na Tourmalet je bil tak tempo, da samo slediš kolesu pred sabo, se osredotočiš na vožnjo in pozabiš na vse drugo. Na zadnjem vzponu pa sem dal od sebe vse," je dejal Pogačar, ki je še malce povečal prednost v skupnem seštevku.

REUTERS

Drugi, Vingegaard, zdaj zaostaja za njim za 5:45 minute, tretji, Carapaz, za 5:51, kar je za sobotni 30-kilometrski ravninski kronometer ogromno, praktično nedosegljivo. "To je disciplina, v kateri hočem biti najboljši, stoodstoten, čeprav lahko imaš tudi zelo slab dan. To bo nova izkušnja," meni kapetan Emiratov. V rumeni majici je preživel že dvanajst dni, s čimer je na večni lestvici prehitel šest kolesarjev, med njimi Primoža Rogliča in Alberta Contadorja. V scenarij, podoben lanskemu, ko je dan pred koncem dirke zaostanek minute za Zasavcem zasukal v takšno prednost, vseeno ne verjame. "Upam, da se to ne zgodi. Se je že, da je kdo v kronometru izgubil šest minut, ampak sem samozavesten," je dejal kolesar, ki ima po novem v lasti kar tri majice, ob rumeni in beli še pikčasto.

REUTERS

Samozavesten pa je tudi mož v edini preostali, zeleni majici. Britanski sprinter Mark Cavendish je s težavo preživel Pireneje in bo skušal preseči rekord, ki ga držita z Eddyjem Merckxom (34 etapnih zmag). Pred kronometrom (sledi mu le zaključna parada po Elizejskih poljanah) je na sporedu še tretja najdaljša in tretja 200-kilometrska etapa od vznožja Pirenejev do okolice Bordeauxa (207 km). To bo tudi ena zadnjih priložnosti, da se med zmagovalce vpišejo takšne velesile, kot so Španija, Francija, Italija, ki so še praznih rok; Latinski Ameriki, ki slovi po izvrstnih hribolazcih, je za letos najbrž že odpeljal vlak.

Rezultati 18. etape, Pau-Luz Ardiden, 129,7 km: 1. Tadej Pogačar (Slovenija/UAE Emirates) 3.33:45, 2. Jonas Vingegaard (Danska/Jumbo Visma) +0:02, 3. Richard Carapaz (Ekvador/Ineos Grenadiers) isti čas, 4. Enric Mas (Španija/Movistar) 0:13, 5. Daniel Martin (Irska/Izrael Start up Nation) 0:24 ... 8. Ben O'Connor (Avstralija/AG2R) 0:34, 9. Wilco Kelderman (Nizozemska/Bora Hansgrohe) isti čas, 35. Matej Mohorič (Bahrain Victorius) 6:31, 131. Luka Mezgec (oba Slovenija/BikeExchange) 27:57; vrstni red: Pogačar 75.00:02, 2. Vingegaard +5:45, 3. Carapaz 5:51, 4. O'Connor 8:18, 5. Kelderman 8:50, 41. Mohorič 2.04:51, 103. Mezgec 3.25:57.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta