Olimpijske zgodbe: Slovenija brez tenisa v Tokiu

Bojan Bauman
16.07.2021 06:30
Turnirja na Japonskem ne odpovedujejo le najboljši igralci tenisa na svetu niti stočetrti igralki olimpijski turnir ni izziv
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
REUTERS

Odpovedi udeležbe na olimpijskem teniškem turnirju v Tokiu se še kar vrstijo. Med zadnjimi je 39-letni Švicar Roger Federer. Pred njim je enako ravnal Rafael Nadal in še zmeraj je pod vprašajem Novak Đoković, zadnji od velike trojice tenisačev, potem ko so bile na začetku tedna možnosti za to petdesetodstotne.

V Tokio ne bo niti Avstrijca Dominika Thiema, Avstralca Nicka Kyrgiosa, Kanadčana Denisa Šapovalova ... V ženski konkurenci bomo tudi pogrešali nekaj najbolj odmevnih imen - Američanko Sereno Williams (štirikratno olimpijsko zmagovalko) in Romunko Simono Halep. Med prvo stoterico bo manjkala približno polovica najboljših na svetu! Kar bi denimo naši Kaji Juvan, ki je na svetovni lestvici na 104. mestu, kot zadnji na listi slovenskih kandidatov omogočilo nastop. No, Slovenije na olimpijskih igrah v Tokiu ne bo zastopal nobeden teniški igralec.

Zaradi Tokia se je vrnil, zdaj ga je odklonil

V senci teh odmevnih dogajanj, povezanih z olimpijskimi igrami, se podobno udeležbi nenaklonjeno vzdušje pojavilo tudi v naši državi. Na seznamu potnikov ni Aljaža Bedeneta, ki je leta 2017, ko se je iz Velike Britanije vrnil pod okrilje slovenske teniške zveze, prav nastop v Tokiu omenjal kot povod za preselitev. Bedene je trenutno v izolaciji zaradi okužbe s covidom in je moral odpovedati udeležbo na turnirju v Hamburgu. Tokiu se je odpovedal že pred tem. Na Japonsko ne bo odpotovala niti Tamara Zidanšek, polfinalistka grand slama v Parizu, trenutno 50. igralka sveta. Tam ne bo niti Polone Hercog. Kot rezervi v primeru novih odpovedi je bil slednjič nastop omogočen Kaji Juvan.

EPA

O razlogih za slab odziv smo se pogovarjali z direktorjem slovenske teniške zveze Gregorjem Krušičem: "Teniška zveza je za Tokio kandidirala več tekmovalcev. Za povabilo se je prva zahvalila Polona Hercog, ki je ta nastop ni zanimal. V nadaljevanju se je Tamara Zidanšek - sklepam, da na podlagi dobrih rezultatov - odločila osredotočiti samo na tekme ATP in WTA. V tenisu so točke, ki jih igralci dobivajo na teh turnirjih, edino merilo. Ko se prebijejo na nivo, kjer so sedaj najboljši tenisači, jih olimpijske igre več ne zanimajo. Želijo si čim višje na lestvici, za katero olimpijski turnir ne prinaša nobenih točk. Za Tamaro je nastop odklonila še Andreja Klepač, saj je ostala brez soigralke v parih, ki je njena prioriteta. Zadnja se je v tem tednu nastopu odrekla še Kaja Juvan. Četudi je na 104. mestu svetovne lestvice, bi ob silnih odpovedih Tokia lahko tekmovala. Zanjo je takšno vabilo prišlo prepozno, nanj se ne bi uspela primerno pripraviti. Ni pa želela v Tokiu samo nastopati. Olimpijske igre so res tik pred vrati in na vsak turnir se je treba primerno pripraviti. Tekmovalci imajo seznam turnirjev, ki se jih bodo v sezoni udeležili, pripravljen vnaprej. Cilj Juvanove so olimpijske igre v Parizu, sedaj pa ima druge cilje. Zahvalil se je tudi Aljaž Bedene, ker bi mu to ob strogih varnostnih ukrepih porušilo tekmovalni ritem."

Kaja Juvan se namerava udeležiti naslednjih iger čez tri leta v Parizu.
Reuters

Krušič: Nimamo vzvodov, da bi ukazovali

Direktor teniške zveze je bivši igralec in je tudi po koncu kariere očitno velik zagovornik športnikov, njihovih potreb in se pridružuje njihovemu razmišljanju. Vrh teniške zveze Slovenije pa bi si moral prizadevati tudi za nastop svojih članov na olimpijskih igrah, kjer športniki zastopajo tudi nacionalne interese. Krušič: "Teniška zveza Slovenije naše profesionalne igralce predvsem podpira v njihovih odločitvah. Da bi jim karkoli ukazali? O tem ne razmišljamo in za to nimamo primernih vzvodov. Z večino vrhunskih igralcev nimamo podpisanih pogodb in jih doslej nismo denarno podpirali. Izjema je le Kaja Juvan. Kot predstavniki zveze bi si res želeli, da bi na olimpijskih igrah imeli čim več športnikov, a to odločitev morajo sprejeti tenisači sami. Mi jih tudi ne nameravamo prevzgajati, če jih nastop ne zanima. Na takih prvenstvih štejejo samo medalje. Vsi ostali posamezniki in nacionalne zveze od tamkajšnjih nastopov nimamo koristi. Za teniškega profesionalca so olimpijske igre ovira in ne nagrada. Takšna je teniška kultura."

EPA

In ​kaj bi bilo treba narediti, da bi olimpijske igre tudi v tenisu dobile primerno mesto? "Najprej bi morali na tem tekmovanju uvesti točke za svetovno lestvico. Teniški igralec ima le eno vrednoto - točke ATP. Te so mu mati, oče, cerkev, denar, življenje - vse. Nič drugega jih ne zanima, vse ostalo je sekundarno. Če ni točk, ni ničesar. Tenis je tako krut šport, da se nastopi, kjer gre samo za čast, hitro pozabijo," zaključi Krušič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta