Sanje niso prepovedane

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
18.09.2019 20:37

Proti Rusom Slovenci niso imeli pravih možnosti, a pred sobotno osmino finala proti Bolgarom možnosti za medaljo ne odpisujejo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naši so se znali zoperstaviti, a ko je bilo treba, so gostje našli prestavo več.
Robert Balen

Slovenska odbojkarska reprezentanca je izgubila še drugič zapored, zdaj manj presenetljivo – proti branilcem naslova evropskih prvakov Rusom. V nasprotju z dvobojem s Severnimi Makedonci tokrat ni bilo eksperimentov z začetno postavo, nobenih "utrujenih" igralcev na klopi. Na mesto centralnega blokerja se je vrnil Jan Kozamernik, kapetan Tine Urnaut, ki je za krajši čas preporodil soigralce proti Makedoncem, je zaigral od prve minute. A kljub podpori razprodanih Stožic – med 11.250 gledalci se je znašel tudi košarkar Luka Dončić – so Rusi predstavljali previsoko oviro. Dobesedno – z dvema blokerjema, višjima od 210 centimetrov.
Spočiti od torkovega prostega dneva, so tekmeci vstopili v prvi niz, v katerem so varovanci Alberta Giulianija dolgo časa držali stik s tekmeci. A ko je bilo treba (pri 21:20), so prvaki našli dodatno prestavo in z asom poletnega Viktorja Poletaeva, ki je v tem delu igre dosegel kar sedem točk, zaključili prvi niz.
Močno so tolkli Rusi, ko so bili na vrsti za začetni udarec. Radarska pištola slovenskega trenerja za fizično pripravo Leondina Giombinija je denimo ob asu Igorja Kljuke namerila kar 119 km/h. Italijan je le odobravajoče pokimal. A Poletaev je bil spet tisti, ki je v drugem nizu naredil odločilno razliko. Po njegovih štirih zaporednih servisih je bilo 15:10, in kljub huronskemu navijanju s tribun, pri čemer ni manjkal zdaj že zimzeleni repertoar vzklikov, je bilo jasno, kaj sledi. Tri napake ob treh sprejemih Klemna Čebulja, hkratni skok na žogo Urnauta in Gregorja Ropreta ter podobne nevšečnosti so zapečatile zaostanek z 0:2.
To je tako dotolklo Urnauta in druščino, da v tretjem nizu že od uvodnih minut ni bilo več vprašanja o zmagovalcu. Toda gledalci so uživali ob lepih potezah, se zabavali s pomočjo kamere izpod stropa, razočaranja kljub gladkemu porazu z 0:3 (vsi so se končali z 21:25) ni bilo čutiti. "Kdor ne skače, ni Sloven'c!" so Stožice vzklikale vse do zadnje točke, pa čeprav ni bilo ne duha ne sluha o napeti končnici, kaj šele o zmagi.
"Morda je res izgledalo, da imamo tekmo pod nadzorom že od prve minute. Ne vem," je na prvo novinarsko vprašanje odgovoril ruski selektor, sicer Finec, Tuomas Sammelvuo, "a v prvem nizu smo že zaostajali z 12:14. Slovenci imajo igralce, katerih začetni udarci lahko tekmo obrnejo v minuti. A moja ekipa je ostala osredotočena, ni se obremenjevala z rezultatom in zato nam je uspelo." Na drugi strani je bil slovenski libero Jani Kovačič nekoliko slabše volje, a ne preveč: "Tokrat nismo tako razočarani kot proti Makedoncem. Pokazali smo pravi pristop, a Rusi so bili premočan nasprotnik. Sploh njihov blok je bilo težko prebiti."
Njegovo ekipo v soboto čaka osmina finala proti Bolgariji, o kateri Kovačič najde same pohvalne besede: "Nismo jih še gledali, so pa močna ekipa. Letos so igrali v svetovni ligi, tako da imajo veliko izkušenj z mednarodnih tekmovanj. Igrati bomo morali na sto odstotkih, če bomo želeli zmagati." In če jim uspe – najbrž spet Rusi. Lahko Slovenija sanja, da bo šlo čez njih do polfinala? "Sanje niso prepovedane. Nisem prepričan, da bodo Rusi v četrtfinalu igrali tako dobro kot tokrat," zaključuje Kovačič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta