Slovenci proti ekipi z odbojkarskim Michaelom Jordanom, ki zasluži dva milijona evrov na leto

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
25.09.2019 21:48

Naši odbojkarji so jo Poljakom v zadnjih letih že zagodli, imajo pa slednji izjemno dolgo in z medaljami posuto zgodovino

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nemce so v četrtfinalu povozili. 
EPA

Poljski odbojkarji so na lestvici evropske zveze (CEV) peti, Slovenci osmi, na lestvici svetovne zveze (FIVB) četrti, Slovenci 17. Poleg tega so Poljaki v letošnji ligi narodov osvojili tretje mesto, uspešni pa so bili tudi v kvalifikacijah za olimpijske igre leta 2020 v Tokiu.

Na mundialu se ne dajo

Poljska se ponaša z dolgoletno in zelo uspešno zgodovino. Na evropskih prvenstvih so leta 2009 v Turčiji osvojili zlato kolajno, ponašajo se še s petimi srebrnimi - zanimivo, vseh pet finalnih tekem na prvenstvih od leta 1975 do 1983 so izgubili poti nekdanji Sovjetski zvezi - in dvema bronastima kolajnama (1967, 2011). Poljaki so bili tudi olimpijski prvaki (1976) in trikrat svetovni, prvič davnega leta 1974, ko so v finalu v Ciudadu de Mexicu ugnali Sovjetsko zvezo, nato leta 2014, ko so v Katovicah s 3:1 premagali branilko naslova Brazilijo, in še lani, ko so v Torinu v ponovitvi finala izpred štirih let slavili celo brez izgubljenega niza. V Italiji je blestel Bartosz Kurek, 201 centimeter visoki sprejemalec, ki je s 25 točkami razbil Brazilijo in bil izbran za najboljšega odbojkarja prvenstva. Sijajni Poljak na letošnjem evropskem prvenstvu ne igra, po aprilski operaciji hrbtenice še ni okreval.

EPA

Kubanec nadomestil Kurka

Vrzel je več kot odlično zapolnil 26-letni in 201 centimeter visoki Wilfredo Leon, Kubanec, ki je leta 2015 dobil poljsko državljanstvo. Glavni zvezdnik naših tekmecev je že pri 17 letih s kubansko reprezentanco osvojil srebrno kolajno na svetovnem prvenstvu in potrdil, da je eden najobetavnejših odbojkarjev na svetu. Za seboj ima tudi odlično klubsko kariero, zato je na dobri poti, da postane celo eden najboljših v zgodovini tega športa. Navdušuje predvsem z izjemnimi začetnimi udarci in močnimi napadi. Leona imajo za odbojkarskega Michaela Jordana, zasluži dva milijona evrov na leto, štiri sezone je igral za ruski Zenit Kazan, večkratnega evropskega klubskega prvaka, zdaj pa je član še enega odbojkarskega velikana, italijanske Perugie. Kako pomemben člen je Leon, je pokazal dosedanji potek evropskega prvenstva. Poljaki so v skupini D v Amsterdamu v petih tekmah petkrat zmagali, edini niz pa izgubili proti Estoniji. V osmini finala so s 3:0 ugnali Španijo in v četrtfinalu s 3:0 Nemčijo. Leon je igral na šestih tekmah in dosegel skupno 74 točk, od tega proti Španiji 19 in proti Nemčiji 18.

Epa

Evropska prvenstva v znamenju naših

Slovenci imajo veliko izkušenj s poljskimi odbojkarji. Vsaj dvakrat so dokazali, da Poljaki niso nepremagljivi, ne nazadnje so jih premagali na evropskem prvenstvu pred štirimi leti na poti do naslova podprvakov, in sicer v četrtfinalu, rezultat je bil 3:2. Poljska je tudi na evropskem prvenstvu leta 2017 ostala praznih rok - v tekmi za uvrstitev v četrtfinale so jo naši v Krakovu premagali s kar 3:0. Slovenija se je v sklopu olimpijskih kvalifikacij proti Poljski merila tudi prejšnji mesec. Tekma v Gdansku se je končala s 3:1 za gostitelje, ki so se kot zmagovalci turnirja uvrstili na olimpijske igre.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta