(ŠPORT) Prihodnji teden brez lige prvakov in evropske lige, Giro prestavljen, SP v Planici decembra

STA, M.D.
13.03.2020 10:44

Športno dogajanje zaradi širjenja koronevirusa vedno manj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Prihodnji teden brez nogometne lige prvakov in evropske lige
Evropska nogometna zveza (Uefa) je zavoljo pandemije novega koronavirusa odpovedala vse tekme v ligi prvakov in evropski ligi, ki bi morale biti na sporedu prihodnji teden. Ena najbolj vplivnih športnih zvez na svetu, ki jo vodi Slovenec Aleksander Čeferin, je odločitev o tem sprejela danes.
Povratne tekme lige prvakov Manchester City - Real Madridu in Juventus - Lyon (17. marce) ter Bayern - Chelsea in Barcelona - Napoli so zavoljo širjenje novega koronavirusa do nadaljnjega preložene, prav tako vse tekme drugega najmočnejšega klubskega tekmovanja na stari celini v evropski ligi.
Vse povratne tekme v tem tekmovanju Koebenhavn - Istanbul Basaksehir, Basel - Eintracht Frankfurt, Manchester United - Lask Linz, Wolverhampton - Olympiakos, Bayer Leverkusen - Glasgow Rangers in Šahtar Donjeck - Wolfsburg, ki bi morale biti 18. marca, so odpovedane.
Ob tem kaže omeniti, da prvi tekmi med Sevillo in Romo ter milanskim Interjem in Getafejem sploh nista bili odigrani.
V četrtfinale lige prvakov so se že uvrstile štiri ekipe. Leipzig je izločil Tottenham, Atalanta Josipa Iličića Valencio, Atletico Madrid Jana Oblaka lanskega zmagovalca iz Liverpoola, PSG pa Borussio iz Dortmunda.
Vse pa kaže na popolno ustavitev nogometa. Danes so začasno prekinitev tekmovanj napovedali v Franciji, nemška bundesliga bo skušala izvesti tekmovanja ta konec tedna, prekinitev lige pa naj bi se začela v torek, o prekinitvi razmišljajo tudi v Angliji.

Slovenski odbojkarji za zdaj brez lige narodov
Evropska odbojkarska konfederacija (Cev) je zaradi pandemije novega koronavirusa vsaj do 3. aprila odpovedala vsa tekmovanja, Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) pa je iz istega razloga prestavila elitno ligo narodov, v kateri bi se slovenski odbojkarji predstavili prvič, so sporočili z Odbojkarske zveze Slovenije.
S sedeža mednarodne zveze FIVB so sporočili, da je liga narodov (VNL), v kateri bi lahko ljubitelji odbojke med elito prvič spremljali slovensko izbrano vrsto, prestavljena.
Tako je prestavljen tudi turnir VNL v Ljubljani, na katerem bi se med 5. in 7. junijem med seboj pomerile reprezentance Kanade, Rusije, Francije in Slovenije. Za zdaj je jasno le to, da bodo reprezentance ligo igrale po olimpijskih igrah v Tokiu.
Pri mednarodni zvezi poudarjajo, da je skrb za športnike in športne delavce v ospredju, prav tako pa želijo dati možnost nacionalnim zvezam, da zaključijo svoja prvenstva.
Tekmovanja v odbojki na mivki za zdaj še potekajo, a FIVB v sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) obravnava vsak turnir posebej. Dva aprilska turnirja sta tako že odpovedana.
Vsa uradna tekmovanja pod svojim okriljem je danes odpovedala tudi Evropska odbojkarska konfederacija.

Začetek Gira prestavljen, etap na Madžarskem ne bo
Vodstvo kolesarske dirke po Italiji je zaradi izrednih razmer na Madžarskem zaradi novega koronavirusa ter širjenja virusa covid-19 po Italiji prestavila začetek tritedenske dirke, ki bi se morala začeti 9. maja.
Najprej so z madžarske vlade sporočili, da zaradi novega koronavirusa ustavljajo vse javne prireditve, med njimi tudi začetek Gira, ki bi moral v treh etapah potekati prav po madžarskih cestah.
Pri RCS Sportu, organizatorju dirke po Italiji, pa so nato sprejeli odločitev, da prestavijo začetek dirke za nedoločen čas. Naslednje odločitve o novem začetku ne bodo sporočili pred 3. aprilom. Do takrat namreč velja odredba italijanske vlade o prekinitvi vseh javnih dogodkov v Italiji.
Na italijanskih tleh so v marcu in začetku aprila odpovedali klasiko Strade Bianche, Milano-San Remo ter etapni preizkušnji od Tirenskega do Jadranskega morja in dirko po Siciliji.

Prvič v zgodovini prestavljen bostonski maraton
Lokalne oblasti v zvezni državi Massachusetts v Združenih državah Amerike in Bostonska atletska zveza sta se zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa odločili, da prestavita bostonski maraton, ki bi moral biti na sporedu 20. aprila.
Obeležje v spomin na tragični bostonski maraton 2013, ko sta v cilju odjeknili dve bombni eksploziji, tri osebe pa so izgubile življenje.
Tekmovanje, na katerem bi moralo nastopiti več kot 30.000 tekačev, bodo skušali izvesti 14. septembra, so še sporočili v izjavi za javnost. Gre sploh za prvo prestavitev bostonskega maratona v 124-letni zgodovini.

Pariz-Nica le še v soboto, moštvo Bahrain-McLaren zapušča dirko
Organizator kolesarske dirke Pariz-Nica je zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa in odločitve moštva Bahrain-McLaren, da zapusti Francijo, skrajšal preizkušnjo, ki se bo po novem končala v soboto.
Kolesarji kljub številnim odpovedim v svetu športa, ki se bo tako rekoč ustavil za vsaj 14 dni, nadaljujejo dirko Pariz-Nica, ki bo imela etapo manj od predvidenih osmih.
Dirka se bo končala v soboto po etapi od Nice do Valdeblore-La Colmiane. Danes je na sporedu 161,5 kilometra dolga šesta etapa od Sorguesa do Apta.
Organizatorji so bili v skrajšanje dirke prisiljeni, potem ko je danes zjutraj nastopanje na dirki odpovedalo moštvo Bahrain-McLaren, za katero v Franciji kolesarita dva Slovenca, in sicer Domen Novak in Jan Tratnik.
Iz moštva Bora-Hansgrohe pa so sporočili, da so testirali enega od zaposlenih, ki je kazal znake prehlada, a ni bil pozitiven na novi koronavirus.

Primož Finžgar: Prihodnjo sezono pod Poncami dve veliki planiški prireditvi
Generalni sekretar OK Planica Primož Finžgar je po tem, ko so planiški prireditelji v dogovoru z Mednarodno smučarsko zvezo Fis prestavili svetovno prvenstvo v poletih na naslednjo sezono, za STA poudaril, da so s tem izpad prihodkov zmanjšali z več kot milijona na 450.000 evrov. Prihodnjo zimo bosta v Planici tako SP kot finale svetovnega pokala.

Biatlonke v Kontiolahtiju vendarle na start
Prireditelji biatlonskega svetovnega pokala v Kontiolahtiju na Finskem so potrdili, da današnja ženska tekma s startom ob 15.30 bo, a brez gledalcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Finska predsednica vlade Sanna Marin je v četrtek namreč pozvala prireditelje vseh dogodkov po državi, da odpovedo vse prireditve, kjer se zbere več kot 500 ljudi.
Do zapleta pa je zaradi odločitve Marinove prišlo že v četrtek, saj so prireditelji gledalce že spustili na snežni stadion, nato pa so jim morali sporočiti, da morajo s tribun.

Pavza v NBA vsaj 30 dni
Severnoameriška košarkarska liga NBA bo zaradi pandemije koronavirusa obstala vsaj za 30 dni, je v pismu navijačem zapisal vodja tekmovanja Adam Silver. 

Po odpovedi VN Avstralije prestavljeni še VN Bahrajna in Vietnama
Vodstvo formule 1 je sporočilo, da zaradi nevarnosti širitve novega koronavirusa prestavi tudi dirki za veliko nagrado Bahrajna in Vietnama, ki bi morali biti na sporedu 22. marca in 5. aprila.
Vodstvo formule 1 je po sestanku z moštvi danes zjutraj odpovedalo VN Avstralije v Melbournu, kjer bi se morala začeti sezone elitnega avtošporta.
Sporočili so še, da bodo v neprestanem stiku z organizatorji obeh prestavljenih dirk, obenem pa so dejali, da pričakujejo, da se bo sezona letos začela ob koncu maja v Evropi, čeprav dodajajo, da je situacija glede virusa covid-19 nepredvidljiva.
Februarja je bila po izbruhu novega koronavirusa na Kitajskem prestavljena tudi tamkajšnja VN Kitajske v Šanghaju, ki bi morala biti na sporedu 19. aprila.

EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta