Tadej Pogačar: Ne moremo vseh metkov izstreliti na lažjih etapah

Uroš Gramc Uroš Gramc
03.09.2020 19:48

Na zgodovinski dan slovenskega kolesarstva bo treba bo počakati, Primož Roglič in Tadej Pogačar v Centralnem masivu nista napadla rumene majice

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Šesta etapa dirke po Franciji je prvič letos prinesla veselje ubežnikom, svoj prvi veliki uspeh na največji kolesarski prireditvi na svetu je slavil Kazahstanec Aleksej Lucenko. Najboljša Slovenca, Primož Roglič in Tadej Pogačar, sta ciljno črto prečkala z ramo ob rami in ob drugih favoritih, kar pomeni, da prvi še vedno le tri sekunde zaostaja za Britancem Adamom Yatesom v rumeni majici, slednji pa je ostal na tretjem mestu in je bil še tretji dan zapovrstjo na podelitvi bele majice.
"Posebna je ta zmaga zaradi veličine dirke in ker sem veliko delal zanjo. To je bil cilj, športni direktor (Aleksander Vinokurov, op. p.) nam je zjutraj na avtobusu dejal, naj poskusimo. Zaostanek v skupnem seštevku mi je omogočal, da grem v pobeg," je ob uspehu kariere povedal 27-letni kazahstanski prvak tako v cestni dirki kot kronometru, ki si je večino od 27 zmag v profesionalni karieri privozil na podoben način - tudi slavje v etapi na Vuelti, dirki Pariz-Nica, od Tirenskega do Jadranskega morja, kjer je bil denimo lani v sprintu četverice za las hitrejši od Rogliča ... Zadnjo je vpisal točno desetletje zatem, ko je na Touru kot zadnji od Kazahstancev slavil prav - Vinokurov.

Aleksej Lucenko je ponovil uspeh svojega športnega direktorja izpred desetletja. 
Epa

Bela majica rešila težave

A danes bi lahko tudi kdo drug, zelo močna je bila ubežna skupina z olimpijskim prvakom Gregom Van Avermaetom. Tako hitra je bila, da je imelo moštvo Yatesa kar nekaj težav z lovom zanjo. "Pomembno nam je bilo, da ostanemo znotraj časovnice za rumeno majico. Etapna zmaga nas ni zanimala, zato je bilo malo lažje, ampak še vedno je bilo težko," je za slovensko televizijo povedal Luka Mezgec, ki se je pri Mitchelton Scottu v enem dnevu prelevil iz sprinterja v pomočnika kapetana. Jutri bo sicer spet v svoji osnovni vlogi, a to je že druga zgodba ...

Ko so šli ubežniki in z njimi etapna zmaga ter bonifikacijske sekunde, najboljši niso imeli razlogov, da se ženejo čez meje svojih sposobnosti.
Epa

Alpe ošvrknili, najprej v Pireneje

"Ne moremo vseh metkov izstreliti na lažjih etapah," je na pomanjkanje akcije v zadnjih kilometrih odgovoril Pogačar. Ciljni vzpon Mont Aigoual s 1560 metri nadmorske višine in najvišje ležeča naseljena vremenska postaja v Franciji sta dovolj visoko, da se na lep dan lahko vidi tako do Alp - čakajo jih zadnji teden - in z njimi Mont Blanca kot v Pireneje, kamor se zdaj usmerja karavana. Toda še zmerom je nižje od obeh gorstev. Prvi slovenski adut se je v Centralnem masivu počutil dokaj dobro. "Ineos je proti cilju navil močan tempo. Za nas je bilo okej, očitno za vse druge tudi, zato verjetno ni bilo napadov," je dejal Primož Roglič, ki se s tekmeci ne obremenjuje: "Nanje nimamo vpliva, zato je najboljše, da se osredotočimo nase. Poskušam le dirkati in za zdaj nam gre zelo dobro."

Zasavcu je potek šeste etape ustrezal, zato se ni izpostavljal. 
Epa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta