Tadej Pogačar: To zmago sem si želel že nekaj časa in končno mi je uspelo

Uroš Gramc
13.06.2021 21:31
Naš mladi as je slovensko pentljo v svoj žep pospravil prepričljivo kot le redkokdo pred njim
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Marsikdo od naših asov je imel velike težave ali sploh ni zmagal na dirki po Sloveniji, čeprav je žel uspehe tudi na večjih dirkah v tujini. Toda za Tadeja Pogačarja tega ne bi mogli reči, ker je nekaj posebnega, že pri 22 letih si je izpolnil eno od želja, in to tako prepričljivo, kot je to storil redkokdo pred njim. Primož Roglič že, pred tremi leti je bila prednost Zasavca podobna kot tokrat Gorenjca.

Ponosen na dvojno zmago

"Zelo smo zadovoljni, bila je to dobra pripravljalna dirka za Tour. Odlično smo se imeli in uživali na slovenskih cestah. To zmago sem si želel že nekaj časa in končno mi je uspelo. Vsaka, od Algarveja do Toura, ima drugačno zgodbo, toda ta bo ostala med lepšimi spomini," je v Novem mestu povedal Pogačar. Ki je seveda storil korak naprej od časov, ko je trikrat osvojil belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Ta je šla letos na ramena Kristjana Hočevarja (Adria Mobil), rdečo za točke je oblekel Matej Mohorič (Bahrain), da pa so vse ostale v Sloveniji, je še z modro za gorske cilje poskrbel prvi mož Emiratov. "Seveda je zelena tista, ki je res pomembna." Kakšna so razmerja med štirimi, nazorno pove tudi denarni sklad (skupni je znašal 65 tisoč evrov), končnemu zmagovalcu je šlo iz njega 9038 evrov, vsem drugim pa po pičlih 250 evrov.

Andrej Petelinsek

Mladenič s Klanca pri Komendi je za končno slavje potreboval dva dobra dneva, dirko pa je odločil prej od napovedi. V sredo na Celjsko kočo in grad v knežjem mestu naj bi le potipal konkurenco, pa ji je že zadal smrtni udarec, v kraljevski etapi je le nadzoroval položaj in z izjemno močnim moštvom pospravil lovoriko. Kar trije kolesarji Emiratov so bili na koncu med prvimi štirimi, še Jan Polanc je bil v deseterici. Da je na Sveti gori slavil Diego Ulissi, ki je bil tega izjemno vesel, saj meni, da si je morda celo utrl pot v italijansko reprezentanco za olimpijski Tokio, drugega Pogačarja niti malo ni motilo. "Mislim, da si je zmago zaslužil, še posebno po letu, kot ga je imel, po vseh težavah s srcem. Etapa je bila za nas izvrstna, dvojna zmaga, lahko smo ponosni," je dejal in napovedal slavje že na Primorskem, dan pred koncem na Dolenjskem.

Užitek od jutra do večera

V lepem spominu pa mu bo ostala celotna Slovenija, tudi štajerske ceste v prvih dneh, v zadnjem so zaokrožili blizu njegovega doma. "Nekako lažje mi je bilo tekmovati doma, ker sem celo leto zdoma. Zdaj sem se vsaj vozil blizu domače hiše. Užival sem od jutra do večera, prišlo je veliko prijateljev, družina. Nekaj posebnega je, ko prideš v cilj in so zraven domači." Posebna zgodba je bila kraljevska etapa po Krasu, Brdih in na Sveto goro, kjer zanj ni bilo preveč stresno. "Da bom osvojil zeleno majico, sem vedel že kmalu, ko smo začeli zadnji vzpon. Imel sem dobre noge in sem vedel, da se ne more zgoditi kaj drastičnega. Ampak še zmeraj je bilo treba pripeljati do konca in borbati do ciljne črte," je dejal Pogačar.

Andrej Petelinsek

Na Sveto goro, z 2,5 kilometra in kar 13-odstotnim povprečnim naklonom najtežji in edini vzpon prve kategorije, ki ga Pogačar niti ni poimenoval hrib, ampak "hupser", je bilo veličastno tudi zaradi več tisoč navijačev, ki so napravili špalir po vzoru Toura, Gira in drugih spektaklov. "No, je pa kar zahteven. Odpeljali smo ga brezhibno. Najprej je Jan narekoval tempo, da so vsi trpeli, nato Rafal, da smo držali neki ritem in da je Diego lahko pobral zmago. Vemo, da je v sprintu najmočnejši. Mislim, da je bilo navijačev skoraj več kot na Touru. Vzdušje je bilo fenomenalno, lepo je spet dirkati z gledalci. Veličastni prizori so bili povsod, v vsaki vasi, na vsakem klancu so bili navijači," je povedal Pogačar.

Z Italijanoma, Diegom Ulissijem in Matteom Sobrerom, si je Pogačar delil oder za zmagovalce. 
Luka Cjuha

Roglič gre po varni poti

Zdaj ga čaka sklepni del priprav za vrhunec sezone. Vanj sodi tudi četrtkov kronometer za državno prvenstvo, petkov kriterij v Komendi, ki nosi njegovo ime, in nedeljska cestna dirka za majico v nacionalnih barvah. Že naslednjo soboto se v Brestu začne 108. dirka po Franciji. "Forma je kar v redu, bomo videli, ali se bo še kaj dvignila," je zadovoljen Gorenjec. Meni, da bo na Touru veliko favoritov: "Vsaj deset, če ne več. Vsi bodo prišli v top formi. Najprej je treba preživeti do Alp brez nesreče, potem se bo začela kazati moč." Vprašanju o Primožu Rogliču se ni mogel izogniti. Eden njegovih največjih konkurentov bo njegov prijatelj, ki se je letos med pripravami povsem odmaknil od dirk in javnosti. "Vsak ima svojo filozofijo, vse ekipe malce preizkušajo, kaj bi jim najbolj ustrezalo. Ko najdejo pravo kombinacijo, se tega držijo. Primož je lani veliko dirkal in žal padel na Dauphineju, morda gre letos po varni poti," je sklenil Tadej Pogačar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta