Tour: Blef Ekvadorca na kraljevskih prelazih razkrinkan

Uroš Gramc Uroš Gramc
14.07.2021 20:11
Tadej Pogačar superiornost na 108. dirki po Franciji dokazuje tudi z zmago v rumeni majici
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Portetu je rumena majica spoznala, kar ji je govoril Eddy Merckx.
Epa

Francozi se izogibajo izrazu kraljevska etapa, a če bi ga uporabili, bi bila 17. etapa 108. Toura zagotovo med ožjimi kandidati za ta naziv. Po dveh prelazih prve kategorije je karavana šele drugič v zgodovini francoske pentlje zavila na 16-kilometrski Col du Portet (s povprečnim naklonom 8,7 odstotka), ki ga je Tadej Pogačar označil za najtežjega letos. In na pirenejskem dvatisočaku je dokazal, zakaj ima na plečih čislano rumeno majico, saj je v njej prvič slavil etapno zmago.

Tehtali, ali bi šli še po etapo

 

"Teh občutkov ne morem opisati," se je ob sicer peti posamični zmagi na največji svetovni dirki smejalo 22-letniku s Klanca pri Komendi, ki mu je že legendarni Belgijec Eddy Merckx povedal, da je tak uspeh nekaj posebnega. Pogačar s takšno superiornostjo le še uresničuje besede strokovnjakov in tekmecev v karavani - če se mu ne pripeti nezgoda, bo drugo leto zapored paradiral na Elizejskih poljanah. Kar se je v tem stoletju zgodilo zgolj enkrat, če upoštevamo le veljavne rezultate; Chris Froome je slavil celo tri leta zapored, od leta 2015 do 2017.

Tim Van Wichelen/Pool

Kapetan moštva Emiratov je prednost pred Jonasom Vingegaardom povečal za sedem sekund, pred Richardom Carapazom za deset, pred Rigobertom Uranom za kar dve minuti. Kolumbijec je največji poraženec dneva, zdrsnil je z drugega mesta na četrto in se bo do Pariza izjemno težko vrnil na oder za zmagovalce, saj ne blesti niti v kronometru, ki bo na sporedu v soboto. A slovenskim navijačem, tudi na meji s Španijo ob cesti vihrajo naše trobojnice, je za to malo mar.

Guillaume Horcajuelo

"Naša ekipa se je trudila vsak dan in branila rumeno majico, toda zadnji dnevi so bili za ubežnike, mi kaj dosti nismo mogli storiti. Danes smo lažje nadzorovali karavano. Fantje so opravili fantastično delo. Tehtali smo, ali gremo tudi po etapno zmago ali le branimo vodstvo, in ker smo se vsi dobro počutili, smo šli," je taktiko razložil prvi kolesar dirke po Franciji. Moštveni kolegi so ga pripeljali v odličen položaj, Poljak Rafal Majka, ki je pred dnevi grdo padel in je še kar ves obtolčen, se je na veselje Slovenca pobral in ga na Col du Portet dostavil v prvih bojnih vrstah, da so v zadnjih desetih kilometrih glavni akterji dirke lahko obračunali med sabo.

Še zadnji dan v Pirenejih

 

No, le Pogačar je napadal znova in znova, a se Vingegaarda in Carapaza ni mogel otresti. Mladi Danec mu je pomagal pri narekovanju tempa, Ekvadorec pa je pokal grimase in se držal v ozadju. A le do dobrega kilometra pred ciljem, ko se je izstrelil kot puščica, toda rumena majica se mu je prilepila na rep, nadomestna bela (med mladimi vodi Slovenec, vendar dveh majic ne more nositi hkrati) pa ga je do vrha tudi ujela in prehitela. "Zelo sem se moral potruditi, da sem ujel Carapazovo kolo. Sprintal sem samo zadnjih 50 metrov, kar pa je bilo dovolj za zmago," je dejal Gorenjec. Razkril je še, o čem sta med vožnjo debatirala z Vingegaardom: "Rekel mi je, da Carapaz blefira, toda to sem že sam spoznal. Ni bilo nič neobičajnega, to je kolesarska taktika."

Guillaume Horcajuelo

Ekvadorec bo tekmeca težko prelisičil tudi ob slovesu od Pirenejev, na prelaza najvišje kategorije bo spet pomembnejša moč v nogah. Najprej na Tourmalet, s kar 84 obiski najbolj oblegan prelaz na dirki po Franciji, na katerem vsakič od leta 2003 najboljšemu v spomin na nekdanjega direktorja Jacquesa Goddeta podelijo 5000 evrov. Nato še na Luz Ardiden, kamor se kolesarji vračajo po desetih letih. Francoska pentlja bo nanj zapeljala devetič, že nekajkrat je igral pomembno vlogo pri razpletu. Leta 1985 je Greg LeMond počakal Bernarda Hinaulta in mu pomagal do rekordne pete rumene majice, Francoz pa mu je zvestobo obljubil za naslednje leto, ko je res slavil Američan. Slednjemu je srečo prinesel še leta 1990, ko je zlomil Italijana Claudia Chiappuccija in se odpeljal tretji zmagi naproti. Vzpon pa je znan tudi po padcu Lancea Armstronga leta 2003. Zapletel se je z navijačem, Jan Ullrich je džentelmensko počakal Američana, ta pa mu je vrnil z - napadom.

Rezultati, 17. etapa, Muret-Col du Portet, 278,4 km: 1. Tadej Pogačar (Slovenija/UAE Emirates) 5.03:31, 2. Jonas Vingegaard (Danska/Jumbo Visma) +0:03, 3. Richard Carapaz (Ekvador/Ineos Grenadiers) 0:04, 3. David Gaudu (Francija/Groupama Fdj) 1:19, 5. Ben O'Connor (Avstralija/AG2R Citröen) 1:26 ... 9. Rigoberto Uran (Kolumbija/EF Education Nippo) 1:49, 50. Matej Mohorič (Bahrain Victorius) 21:58, 143. Luka Mezgec (oba Slovenija/BikeExchange); vrstni red: 1. Pogačar 71.26:27, 2. Vingegaard +5:39, 3. Carapaz 5:43, 4. Uran 7:17, 5. O'Connor 7:34, 44. Mohorič 1.58:10, 98. Mezgec 2.57:50.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta