Zaprtje športa: Ukrepi škodljivi in nepremišljeni. Radenko Mijatović: Menim, da je ukrep pretiran in nepotreben

Uroš Gramc
31.03.2021 08:00
Popolna zaustavitev treningov in tekmovanj nima zveze s slabo epidemiološko sliko, opozarjajo klubi, zveze in OKS.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če ne bo treningov in tekem, jih bodo evropski klubi prehiteli po levi in desni, opozarjajo pri Mariboru, Muri in Olimpiji. Foto: Sašo BIZJAK
Saso Bizjak

Niso kaj dosti tehtali pri Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS), ko so podprli poziv petih športnih zvez iz kolektivnih panog vladi, premierju in šolski ministrici glede prestrogih ukrepov na športnem področju za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom. Niso pričakovali prekinitve tekmovanja na najvišjem državnem nivoju, niti v času dvanajstdnevne popolne ustavitve javnega življenja v začetku aprila ne, saj je bil šport tisti, ki se je izjemno dobro in učinkovito prilagodil na izredne razmere.

Blaž Perko: "Lige se lahko nadaljujejo pod pogoji, ki so itak pripravljeni na način, da se epidemija zaradi njih ne širi."
Bojan Bauman

"Menimo, da se lige lahko nadaljujejo pod pogoji, ki so itak pripravljeni na način, da se epidemija zaradi njih ne širi; vsa stroga pravila, testiranja in tako naprej. Šport je pri organizaciji tekmovanj pripravil dobre zaščitne ukrepe, ves čas od oktobra so potekali, čeprav smo imeli slabe številke, in ne vidimo razlogov za prekinitev. Čeprav razumemo namen zaprtja. Vemo pa tudi, da zaprtje ni kompletno, da bo kar nekaj stvari odprtih, zato to res ni logično," nam je povedal generalni sekretar OKS Blaž Perko.

Težave za vse, klube in posameznike

Slovenska športna sfera na najvišjem, poklicnem oziroma profesionalnem nivoju lastno početje dojame kot gospodarsko dejavnost, saj generira delovna mesta, ustvarja dodano vrednost ... A vlada tega očitno tako ne dojame. Že lanske izkušnje temu pritrjujejo, ko so se sprejemali protikoronski paketi pomoči. "Upamo, da bodo tu le prisluhnili in da je poziv krovnih organizacij odločevalce pripravil do tega, da bodo spregledali. Lahko le upamo, da jim bodo šli naproti, ker argumenti so čisto logični," je ostal optimist Perko.

Po novem odloku bo le 538 vrhunskih športnikov po evidenci OKS lahko treniralo v dvanajstih dneh "lockdowna". Tekmovanja bodo vsa z izjemo "velikih mednarodnih" ustavljena. Kar pomeni, da bodo rokometaši Celja igrali v ligi prvakov, Velenje v evropski ligi, hokejisti Jesenic in Olimpije v alpski, košarkarji Krke in Olimpije pa v ligi Aba, čeprav bo petkova tekma s Cibono zaradi virusa pri zmajih prestavljena. In seveda bodo vsi ti trenirali, kar jim bo prineslo prednost, ko ali če se bodo državna tekmovanja nadaljevanja. A tudi pri individualnih športnikih je zadeva kompleksna, pravi Perko: "Če na primer namizni tenisač nima na drugi strani nekoga usposobljenega, ki pač nima tega statusa, je pa dober partner za trening. Take stvari je treba upoštevati."

Slovenija - evropski unikum

Z ustavitvijo treningov in tekmovanj bodo prikrajšani tudi klubi z evropskimi ambicijami, ki ta čas nastopajo le doma. Slovenska nogometna liga bo praktično edina v Evropi ustavljena. Le Malta je še tak primer, kjer liga ni profesionalna, in na Norveškem stoji, saj se še ni pričela, je dejal predsednik NZS Radenko Mijatović: "Gre za ljudi, ki živijo od športa. Menim, da je ta ukrep pretiran in nepotreben. Apeliram na zdrav razum odločevalcev, da spremenijo ukrepe." Z njim so se strinjali predsedniki vodilne trojice iz slovenske lige, Milan Mandarić (Olimpija), Bojan Cotar (Maribor) in Robert Kuzmič (Mura). "V hitro bližajoče se poletne kvalifikacije, ki s finančnim skladom lahko pomenijo vir preživetja ali neprimerno olajšajo delovanje, bomo vstopili s slabšim izhodiščem kot preostali tekmeci na stari celini," so zapisali v javno pismo.

Radenko Mijatović: "Apeliram na zdrav razum odločevalcev, da spremenijo ukrepe."
Edi Einspieler

Ukrepe o prekinitvi vseh aktivnosti ocenjujejo kot nepremišljene, izražali naj bi nepoznavanje položaja športa v Sloveniji. Predsedniki se tako sprašujejo, kdo bo kriv za izpad prihodkov, moti pa jih neskladje ukrepov. Nezaupanje jim prinaša pogled čez mejo. "V drugih evropskih državah se državna prvenstva igrajo nemoteno ob upoštevanju ukrepov, v Sloveniji pa bomo poleg tekem prepovedali tudi treninge. Istočasno bo druženje omogočeno v času velikonočnih praznikov, prav tako je dovoljena rekreacija … To je le eden izmed primerov med seboj nasprotujočih si ukrepov, ki jih je težko razumeti, še manj sprejeti," so še zapisali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta