18 popolnih neumnosti, ki nas jih je naučila serija Najini mostovi na Pop TV

Denis Živčec Denis Živčec
04.12.2020 09:15
V Sloveniji obstaja kraj iz pekla. In imenuje se Vipava.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Monika in Kristjan. Omamljena vaška raziskovalna novinarka in večno odsoten zdravnik, ki je vsega sit. Kombinacija, ki obeta.  
Pop Tv

1. V Sloveniji obstaja kraj, ki je, vsaj kar se zdravstva tiče, iz nočne more. Vipava. Tam imajo enega zdravnika, ki ga ni nikoli v ordinaciji, zato paciente večinoma zdravi kar sestra, ki se pretvarja, da govori lokalno narečje. Hkrati je tudi edina, ki ga. 

2. Vipava je - po Pomjanu iz Usodnega vina in Krke iz Reke ljubezni - tretja slovenska enklava, v kateri živijo skoraj sami Ljubljančani, ki tam ohranjajo tudi svoje urbane navade in jezik. 

3. V Vipavi imajo samo eno lekarno s samo eno farmacevtko, ki je hkrati tudi lokalna candra, zato je zaradi svojih afer zares veliko odsotna. Ostanite raje zdravi! 

4. Imajo tudi eno kavarno, v kateri dela najbolj dolgočasna, naivna in aseksualna ženska na svetu, ki pa, kadar se odloči, čez noč kavarno spremeni v michelinovo restavracijo, ki jo, potem ko jo glavni kuhar zapusti, vodi kar sama. S kuhinjo vred. Kar niti ni tako težko, glede na to, da gostov praktično ni, če pa že so, pa gre v glavnem za zlobne sorodnike ali radodarno farmacevtko, ki šmira z njenim bratom. Izjemen poslovni model.

5. V Vipavi očitno živijo nekateri najbogatejši in najvplivnejši ljudje v Evropi, ki pa prav nič ne razmišljajo o selitvi v kakšno bolj svetovljansko okolje. Obračajo na stotine milijonov evrov, a kljub temu živijo skromno, večinoma v enem prostoru. 

Vinarska Mata Hari, poslanec nemirnih rok, ki vse leto dela od doma, in hči, ki v glavnem pripravlja zajtrk.
Pop Tv

6. Tam živi tudi poslanec, ki pa nikoli ni v državnem zboru. Igra ga Jernej Kuntner. Večino časa porabi s tem, da si med govorom groteskno mane roke. Nekega dne si bo izpahnil zapestje. Lik, ki bi bil prepričljiv zgolj v senčnem gledališču. Njegova žena je nekakšna lokalna Mata Hari. Srednjeletna vinarka, ki pa hkrati tudi skrivaj sesuva nacionalno mrežo skorumpiranih politikov in podjetnikov. Vipavski NPU torej.

7. V Vipavi jejo zgolj štiri stvari. Špagete, solato, umešana jajca in paštakremo, nekakšno lokalno različico kremšnite. Paštakremo je nasploh pomembno vsake toliko na silo vključiti v pogovor, podobno kot besede "kapučino", "pupa" in "ma", da slučajno kdo ne bi pomislil, da se ne nahajamo na zahodu države. 

8. Zgodba se odvija v Sloveniji, a sodeč po glasbi v uvodni špici smo pravkar sredi Istanbula. Iyi akşamlar!

9. Edina sprejemljiva moška obleka v Vipavi je temnomodre barve. 

10. Najini mostovi je ena tistih serij, pri katerih nam je popolnoma vseeno, kaj se bo zgodilo z glavnima likoma. Vse ostalo je bolj zanimivo. Najbolj nekarizmatična, mrtva in dolgočasna ljubezenska zgodba na svetu. Kristjan je mlad zdravnik, očitno z desetletji izkušenj, čeprav je videti kot najstnik. Ne počne nič zares posebnega, razen da večino časa ves tečen in nasikan s slabo frizuro sedi na stolu. Tu in tam komu diagnosticira kilo, ki pa izgine v trenutku, ko je bila diagnosticirana. Monika je melanholična in medla žena lokalnega tajkuna in urednica vaškega glasila, v katerem razkriva glavne korupcijske afere v državi in širše. Pop TV je morda res iskal novo, svežo energijo, a ta dva dajeta vtis, da si izžeta od življenja računata, koliko let jima manjka do upokojitve. Tukaj je še tretji vogal depresivnega ljubezenskega trikotnika, Tanja, hči vinarske Mata Hari in poslanca nemirnih rok, ki v seriji večino časa cvre jajca. 

11. Izjemno zanimivo in sveže je videti Tino Gorenjak v vlogi hiperseksualizirane afne. Kar je res vloga, v kateri jo vidimo prvič. 

12. V seriji igra tudi odlična Marjana Brecelj, ženska, ki nam je v Reki ljubezni s svojo prepričljivo zoprno Marijo skoraj požrla živce. Tokrat so se njen igralski dar odločili izkoristiti do obisti. Pol serije je negibno preležala v komi. 

Marjana Brecelj se je v novi seriji naležala do obisti. 
Pop Tv

13. Reševalska uniforma na nadarjenega Mateja Zemljiča paše vsaj toliko kot Timon Šturbej. Torej zelo. 

14. Kadar koli se vam zazdi, lahko svojo ženo prisilno deportirate v Švico, kjer jo bodo v enem od sanatorijev napolnili s pomirjevali, švicarski uslužbenec pa bo v zameno za pičlih 50 evrov poskrbel, da ne bo ušla. 

15. Poslovneži v Ljubljani na poslovnih kosilih v glavnem jedo sadne krožnike. 

Pokvarjen tajkunček, ki lahko kadar koli ženo pošlje na omamljanje v Švico in vmes ljubimka z edino farmacevtko v kraju. Nič čudnega, da je slovensko zdravstvo tam, kjer je. 
Pop Tv

16. Rok Kunaver v postelji stoka bolj čutno in packasto od Sharon Stone. 

17. Priznati je treba, da je serija, trapastemu scenariju navkljub, precej gledljiva, če je ne jemlješ povsem resno, in dobro posneta. Močno nas že muči radovednost, kakšna bo naslednja slovenska limonada, ki ji bodo na Pop Tv zagotovo spet dali izvirno ime. V igri so bojda Jeklene magnolije, Santa Barbara, Sam doma ali Beverly Hills 90210. 

18. In, ne pozabite na paštakremo! (Ma, pupa, potrebno jo je vsake toliko na silo omeniti.)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta