(FOTO) Kot v Hollywoodu: Predstavili film o Franzu Klammerju, prišel tudi Becker z novo izbranko

27.10.2021 17:15
V Cinneplexxu v Beljaku je bila premiera celovečernega filma o avstrijski smučarski legendi Franzu Klammerju, ki govori o ozadju njegove olimpijske zmage, ki se prepleta tudi z ljubezensko zgodbo. Po rdeči preprogi se je sprehodila koroška smetana, med športnimi legendami pa je največ pozornosti zbujal Boris Becker.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eva in Franz Klammer na rdeči preprogi ob premieri filma Chasing The Line v Beljaku. Foto: Tomaž Ranc
Tomaž Ranc

Že filmska vabila ter prihod na polno parkirišče v Beljaku sta potrdila, kakšna legenda je 67- letni koroški smukač Franz Klammer. Ob začetku tokratne zimske smučarske sezone je dočakal kar filmsko premiero, ki opisuje njegovo življenjsko zgodbo – zlasti dogajanje pred in na samih olimpijskih igrah leta 1976 v domačem Inssbrucku. Takrat se kljub velikemu pritisku domače javnosti in proizvajalca smuči ni zlomil, ampak je v dvoboju z največjim rivalom, Švicarjem Bernhardom Russijem osvojil zlato kolajno. Pa je imel tedaj slabšo štartno številko, 15. Zgodba se prepleta z osebnimi okoliščinami in je tudi ljubezenska, saj se je na igrah usodno zbližal s svojo sedanjo ženo Evo Klammer.

Tudi za sneg so poskrbeli organizatorji. Foto: Tomaž Ranc
Tomaž Ranc

Seveda sta bila oba na premieri v ospredju pozornosti. Korošci so se za premiero potrudili v holivudskem slogu, ob rdečo preprogo so navozili celo sneg, po obveznem preverjanju PCR potrdil, pa so se lahko gostje v soju bliskavic sprehodili tudi po rdeči preprogi.

Med koroško smetano se je premiere po preverjanju PCR udeležil tudi dr. Jože Marketz. Foto: Tomaž Ranc
Tomaž Ranc

Popularen, ker je bil vedno med ljudmi

Že na parkirišču naletimo na sicer enega redkih Slovencev na premieri, a to kar celovškega škofa dr. Jožeta Marketza. "Klammer je bil velik zmagovalec in je tudi naprej delal zanimivo kariero. Njegova največja zvezda pa je njegova osebnost. Vedno je bil med ljudmi. Vsi ga imajo radi, navadno je dobre volje", je dejal škof, ki tudi sam smuča. "V glavnem kar na Koroškem, bil pa sem tudi že na Krvavcu," je povedal in se sprehodil med številne goste. Glej, škof, je bilo slišati šepetanje, ko so ga opazili.

Eva in Franz Klammer. Foto: Tomaž Ranc
Tomaž Ranc

Ob cerkveni oblasti na dogodku ni manjkala niti politična. "Premiera je prišla ob pravem času, saj smo ravno začeli smučarsko sezono. Seveda vsi vemo, da bo to ljubezenska zgodba s srečnim koncem, Franz bo zmagovalec in Koroška bo obsijana s soncem. To je velik dan za našo deželo," je dejal koroški deželni glavar dr. Peter Kaiser.

Koroški deželni glavar Peter Kaiser:"Scenarij gospoda Andreasa Schmieda je zelo dober, zato sta mu zakonca Klammer tudi dala priložnost." Foto: Tomaž Ranc
Tomaž Ranc

"Videl sem že nekaj odlomkov in poznam nekaj osebnih vtisov mojega prijatelja Klammerja. Rekel mi je, kako zelo rad ima ta film, v katerem je našel sebe. Tudi igralci so zelo avtentični. Veliko je bilo že idej o njegovi biografiji, a nobena dosedaj ni bila uspešna, tokrat pa je bil scenarij gospoda Andreasa Schmieda zelo dober in zato sta mu zakonca Klammer tudi dala priložnost," je še povedal deželni glavar.

Rekviziti iz filma, saj je bilo terba dogajanje premakniti v sedemdeseta leta. Foto: Tomaž Ranc
Tomaž Ranc

Partnerji in koproducenti so v film vložili 6 milijonov evrov, nastajal je tri leta v težkih epidemičnih razmerah, tudi deželna komisija, ki je zadolžena za film, mu je namenila najvišji možni znesek, 80-tisoč evrov.

Klammer: "Kranjec je eden najboljših na svetu"

Prebijemo se tudi do obleganega Klammerja, ki mu vsi želijo stisniti roko, se fotografirati ali ga objeti. Zanima nas, kaj pričakuje, saj je občutek imeti film o sebi, dan le redkim. "Fantastično je imeti film. Moja pričakovanja pa so, da ga bo videlo veliko ljudi, tega si najbolj želim," je dejal nekdanji smučar, ki sedaj živi na Dunaju in na Koroškem. Da je še vedno na tekočem, pa dokaže tudi s poznavanjem zadnjih dosežkov in dobrim začetkom svetovnega pokala v Söldnu za naše smučarje. "O slovenskih smučarji pa to - Kranjec dela zelo, zelo dobro. V veleslalomu je eden najboljših na svetu. Leta in leta pa je bila fantastična seveda Tina Maze," je dejal. Pa ve, da je njegova rojakinja z one strani Pece? "Seveda, večkrat sva se srečala," sklene. Tine Maze in Bojana Križaja, ki sta bil med povabljenimi, na premieri nismo opazili, prišlo pa je več Klammerjevih tekmovalnih sopotnikov – tudi največji rival – Švicar Russi.

Gneča pred premiero. Maske niso bile potrebne, so pa strogo preverjali PCT pogoj ob prihodu v kompleks. Foto: Tomaž Ranc
Tomaž Ranc

Dinamični rock ritmi in bučen aplavz

Polni hodniki beljaškega Cineplexxa – maske niso bile zapovedane - so se počasi pričeli prazniti in reka gostov je vendarle zasedla dvorane. Klammerja in soprogo so posedli sredi ene od njih, fotografiranje med premiero ni bilo dovoljeno. Celo vrečke s pokovko so bile v oznakah filma.

Po ogledu filma, ki se konča z dramatičim Klammerjevim prihodom v cilj, je sledil spontan aplavz in pogovor z akterji, gosti, igralci, sponzorji... Foto: Tomaž Ranc
Tomaž Ranc

114 minutni film, katerega vrhunec je zmagovita Klammerjeva vožnja v Innsbrucku, pospremljena z dramatičnimi video in tonskimi efekti (skozi film sicer ne manjka niti dinamičnih rock ritmov tistega časa - na primer Hey Tonight - CCR), je gledalce očitno navdušil, saj so "grande finale" - ko pridrvi cilj in ura pokaže, da je zmagovalec, pospremili z bučnim aplavzom. "Film je res čudovit, on je zelo popularen, čudovita oseba in je res eden naših največjih športnikov," je po ogledu vzhičena dejala ena od obiskovalk. Spoznamo ozadje profesionalnega športa in boj s komercializacijo, kjer je tokrat zmagovalec človek, ki je na domačem smučišču na največjem tekmovanju izpolnil visoka pričakovanja naroda, medijev in smučarske javnosti.

Franz Klammer in nekdanji kolesar Jan Urlich. Foto: Tomaž Ranc
Tomaž Ranc

Med gosti premiere sta bila tudi glavna igralca, za katera je Klammer v intervjujo pred publiko po premieri dejal, da sta opravila veliko delo. Glavnega junaka je upodobil 25 – letni Korošec Julian Waldner, ki prihaja iz Šentvida pri Glini, živi in dela na Dunaju. Dejal je da je ekipa v času filam postala družina. Evo Klammer pa je upodobila 25-letna igralka Valerie Huber (leta 2014 je Avstrijo zastopala na tekmovanju za Miss sveta), ki je otroštvo, mladost in šolanje preživela med Afriko, Združenimi državami Amerike in domačim Dunajem, med drugim pa je tudi nosilka črnega pasu v teakwondoju in inštruktorica smučanja.

Julian Waldner, sicer doma iz Šentvida pri Glini, glavni igralec v vlogi smučarja, z zakoncema Klammer. Foto: Tomaž Ranc
Tomaž Ranc

Za blišč pa kar Boris Becker

Tenisač Boris Becker je bil s prijateljico Lilian de Carvalho Monteiro v središlču pozornosti. S Klammerjem sodelujeta v fundaciji Laureus, ki podeljuje nagrade najboljšim športnikom. Foto: Tomaž Ranc
Tomaž Ranc
Tenisač Boris Becker s prijateljico Lilian de Carvalho Monteiro in Christianom Kressejem, organizatorjem iz Kärnten Werbung. Foto: Tomaž Ranc
Tomaž Ranc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta