Podelitev priznanj: Koronakriza ni ustavila štajerskih inovatorjev

Ana Lah
25.09.2020 16:40

Štajerska gospodarska zbornica je podelila priznanja za najboljše inovacije podravske regije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podelili so pet zlatih priznanj, pet srebrnih, šest bronastih in enajst priznanj za prispevek na področju inovativnosti.
Sašo Bizjak

Štajerska gospodarska zbornica (ŠGZ) je organizirala tradicionalno podelitev priznanj za najboljše inovacije podravske regije leta 2020. Letošnje leto je zaznamovala epidemija, vendar to ni ustavilo inovatorjev z različnih področij. Roman Glaser, predsednik ŠGZ, je poudaril, da prav inovacije bistveno prispevajo h konkurenčnosti podjetja, kar je po njegovem mnenju ključno za razvoj gospodarstva. "Vesel sem, da Štajerska napreduje z inovacijami," je dejal Glaser in pripomnil, da je sicer konkurenčnost Slovenije v primerjavi z drugimi zahodnoevropskimi državami slabša.

Osrednji govorec dr. Tomaž Katrašnik, prodekan za znanstvenoraziskovalno dejavnost in mednarodno sodelovanje Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani, je izpostavil, da se obetajo velike spremembe in premiki v gospodarstvu. Pri tem je opozoril, da sta pri inovacijah v trenutni situaciji v ospredju okoljevarstvo in človek. "Inovacije so danes kompleksnejše, kot so bile nekoč," pa je razmišljal dr. Aleš Ugovšek z GZS. "Prosim, nadaljujte svoje delo ne glede na to, kakšni časi prihajajo," je sklenil svoj govor.

Vse prispele vloge je pregledala strokovna komisija, ki so jo sestavljali dr. Marjan Leber, Bruno Rumež in Aleksandra Podgornik. Podelili so pet zlatih priznanj, pet srebrnih, šest bronastih in enajst priznanj za prispevek na področju inovativnosti. Pri najbolj inovativni inovaciji je komisija izbrala podjetje Pharsol, ki je izdelalo laboratorijsko orodje za hitro, varno in enostavno prenašanje posodic za zamrzovanje, v katerih se hranijo biološki vzorci pri izredno nizkih temperaturah.

Sašo Bizjak

Za drugo najboljšo inovacijo Štajerske je bila izbrana stiskalnica za širinsko lepljenje lesnih lamel za izdelavo montažno lepljenih plošč iz masivnega lesa, ki jo je pripravilo podjetje Ledinek. Tretje zlato priznanje si je prislužilo podjetje Izoelektro, in sicer za pametno napravo za brezžični nadzor odvodnikov RAM-1, ki s pomočjo izpisovanja diagrama stanja in izpisa vseh merjenih podatkov bistveno zmanjša stroške vzdrževanja energetskega sistema, zmanjša število izpadov električnega toka in povečuje varnost obratovanja celotnega energetskega sistema. Z inovativnim sistemom gradnje, ki s spletnim konfiguratorjem omogoča preprosto samonačrtovanje poljubnega objekta in hitro spletno naročilo, si je četrto mesto prislužilo podjetje Lumil. Zadnje zlato priznanje pa je šlo še v roke podjetja U-centrix za digitalno orodje, ki na trgu cenitev omogoča takojšnjo vzpostavitev video povezave med zavarovancem in cenilcem.

Kot so večkrat poudarili organizatorji, so vsi sodelujoči s svojimi dosežki tako ali drugače pomembno prispevali k razvoju gospodarstva. Pa naj gre za opolnomočenje invalidov s šivanjem živali iz izgubljenih nogavic, spodbujanje uporabe ekoloških izdelkov v šolstvu, vpeljavo vrtnarstva kot pedagoškega procesa, stol s posebnim mehanizmom za aktivno sedenje, lajšanje priprave urnikov v gostinstvu ali pa digitaliziranje različnih delov proizvodnje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta