(INTERVJU) Boštjan Narat: Pesmi so zanimive živali

Saša Britovšek Saša Britovšek
11.03.2021 06:00
"Človek, ki poje pesmi in se ob tem spremlja na inštrumentu - to je podoba, ki jo poznamo že od pamtiveka." Pesnik, glasbenik in filozof Boštjan Narat o samostojnem glasbenem ustvarjanju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Katalena in moje kantavtorstvo - oboje je zraslo tudi iz neke moje fascinacije nad starodavnostjo." 
Ivan Kan Mujezinović

Pusti kamne na tleh je nežna, skoraj mehka skladba, ki zveni, kot da tolaži. Morda celo opogumlja. A tako kot vse njegove dosedanje zgodbe ob kitari se tudi s to njen avtor poigra s poslušalcem. S toplim glasom šarmantno zapelje in s sporočilom pretrese. "Ker vsaka noč, tako kot dan, se ne konča ..."

Boštjan Narat je že dve desetletji član, celo soustanovitelj domače folk zasedbe Katalena. Manj ga poznamo kot kantavtorja in pesnika, ki ima za seboj že dva izdana samostojna albuma, s pravkar izdanim novim singlom Pusti kamne na tleh pa ljubiteljem tovrstne glasbe vliva upanje, da je morda nekje na poti tudi tretji. Še prej pa je na vrsti deveti studijski album Katalene ob njeni dvajsetletnici delovanja.

Pravite, da je zgodba Kamnov na tleh nastala že pred petimi leti. Zakaj je bil zdaj čas zanjo v dokončni obliki? Je nekaj, kar vas je ob letošnjem začetku leta opomnilo, da "čas vedno teče v isto smer, v pravo smer"?

"Pesmi so zanimive živali. Nekatere se napišejo v trenutku, druge se rojevajo v težkih porodnih mukah. In včasih je čas od nastanka do izida izjemno kratek, drugič pač ne. Pusti kamne na tleh je nastala v hipu, potem pa si je vzela čas. Šele letos sem začutil, da jo igram in pojem tako, kot je treba. Ko so zraven pristopili producent Peter Dekleva ter Jelena Ždrale z violo in Polona Janežič s klaviaturami, pa je tudi zazvenela skladno z mojimi željami in predstavami."

Ob predstavitvi skladbe ste zaupali tudi navdih zanjo - sporočila iz nekega telefona. Kako kratki stavki s svojo zgoščenostjo prikličejo zgodbo? Tile, ko jih prebereš do konca, nekako vzamejo sapo in pustijo negotovost.

"Kratka sporočila so lahko verzi, to se mi ni zgodilo prvič. Pred leti sem za Neco Falk napisal pesem Krošnje sumijo. Tudi tista se je začela z SMS-sporočilom, le da sem ga v prvem trenutku narobe prebral. Sičniki in šumniki so lahko, ko jih zamenjamo, kar zabavna reč. In krošnje včasih šumijo, drugič pa sumijo."

"Jaz sem igral, Izar je pesmi ilustriral v živo, vse skupaj pa se je projiciralo na platno za nama." Narat in stripar Izar Lunaček sta lansko poletje izvedla stripovski koncert. 
Založba Pivec

Znate odvreči skrbi in strah? Tako kot v pesmih svetujete, v tej in tudi v kar nekaj starejših skladbah.

"Ne gre toliko za to, da jih odvržemo, bolj bistveno je, kako se z njimi soočamo. Glede te veščine pa upam, da jo z leti razvijam."

Pesem svojo vizualno podobo dopolnjuje z "živo risbo" Izarja Lunačka. Zakaj se vam zdi takšen video najprimernejši zanjo?

"Z Izarjem Lunačkom sva lani poleti izvedla dva tako imenovana narisana koncerta. Gre za format, ki je izvorno francoski, pri nas pa je še v povojih. Super zadeva, jaz sem igral, Izar je pesmi ilustriral v živo, vse skupaj pa se je projiciralo na platno za nama. Gotovo nameravava s tem duetom nadaljevati v prihodnosti, čim bo to mogoče."

Večina Slovencev vas pozna kot člana zasedbe Katalena, njena folk muzika je vendarle nekaj popolnoma drugega. Kateri del vas vodi v samostojno kantavtorsko ustvarjanje? Kje se srečata Katalena in solist Narat?

"Kantavtorstvo je v resnici nekaj starega, skoraj starodavnega. Človek, ki poje pesmi in se ob tem spremlja na inštrumentu - to je podoba, ki jo poznamo že od pamtiveka. Morda sta si tu Katalena in moje kantavtorsko početje najbližja: oboje je zraslo tudi iz neke moje fascinacije nad starodavnostjo."

Napovedujete tudi več samostojnega kantavtorskega koncertiranja. Kako zelo pogrešate oder? Vam ob tem pomanjkanju komunikacije s publiko ostaja kak del neizpetih doživetij?

"Oder pogrešam, seveda ga, vsi ga pogrešamo, tako nastopajoči in nastopajoče kot občinstvo. Muzika, gledališče, vse umetnosti, ki se dogajajo v živo, zares zaživijo šele v stiku s publiko. Če tega stika ni, jim nekaj bistvenega manjka. Spletni prenosi so slab nadomestek, rešitev v sili. Upam, da čim prej minejo."

S Kataleno ob dvajsetletnici pripravljate deveti studijski album. Kam bo tokrat segel, kakšen nabor jubilejnih skladb lahko pričakujemo ali bo šlo bolj za retrospektivo?

"Ne gre za jubilejni album, gre za novi album z naslovom Kužne pesmi, na katerem poskušamo skozi dialog s preteklostjo bolje razumeti čas, ki ga živimo. Album bo izšel maja, pospremili ga bodo promocijski koncerti, poleti pa pripravljamo tudi precej dogodkov, vezanih na našo obletnico. Načrtujemo živahno koncertno poletje in upamo na najboljše."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta