Umrl bobnar Rolling Stonesov Charlie Watts

M.R.
24.08.2021 18:54
Umrl je bobnar legendarnih Rolling Stonesov Charlie Watts. Star je bil 80 let, njegovo smrt pa je potrdil njegov predstavnik. Na družbenih omrežjih se oglašajo njegovi glasbeni kolegi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
File photo dated 09/06/18 of Charlie Watts of the Rolling Stones during their gig at the Murrayfield Stadium in Edinburgh, Scotland. The Rolling Stones drummer Charlie Watts has died at the age of 80, his London publicist Bernard Doherty said in a statement to the PA news agency. Issue date: Tuesday August 24, 2021.,Image: 628586548, License: Rights-managed, Restrictions: FILE PHOTO, Model Release: no, Credit line: Profimedia (foto: Profimedia)
Profimedia

Zapisal je, da je Watts umrl v londonski bolnišnici, ob njem pa so bili člani njegove družine. "Bil je ljubljen mož, oče in dedek in eden največjih bobnarjev svoje generacije," še piše v izjavi. 

Njegov agent je ob tem prosil za spoštovanje zasebnosti pokojnikove družine, članov skupine in bližnjih prijateljev, v tem za njih težkem času. 

Pred nekaj tedni je sicer skupina objavila, da bo Watts izpustil turnejo po ZDA, saj da mora okrevati po težki operaciji. Sicer so ga že leta 2004 zdravili zaradi raka na grlu. Takrat je bobnar, ki je opustil kajenje že v 80. letih prejšnjega stoletja, povedal, da je imel srečo, saj da so zdravniki že zgodaj odkrili njegovo bolezen.

Rojen je bil v Londonu leta 1941, odraščal pa je v severozahodni četrti Wembley. Njegova prva glasbena ljubezen je bil ameriški jazz iz obdobja swinga in bebopa. Svoj prvi komplet bobnov je dobil v najstniških letih, ob igranju v lokalnih bendih pa se je izšolal za grafičnega oblikovalca. Ob tem je igral v lokalnih bendih.

Leta 1962 se je pridružil skupini Blues Incoroporated, ki jo je vodil že davno pokojni Alexis Korner. Prek njega je spoznal tudi Briana Jonesa, na koncertih pa je spoznal Micka Jaggerja in Keitha Richardsa, ki sta prav tako igrala s skupino. 

Kmalu zatem sta Jagger in Richards ustanovila svojo skupino in Watts se jima je pridružil januarja 1963. Od takrat pa je sodeloval v skupini, ki je skupaj s skupino The Beatles v 60. letih prejšnjega stoletja rock 'n' roll približala množicam. 

"To je bil še en band, ki sem se mu pridružil. Takrat sem bil v treh skupinah," je pozneje razlagal Watts. Po njegovih besedah so z Brianom Jonesom in Keithom Richardsom igrali cele dneve, saj niso hodili v službo, Jagger pa je obiskoval univerzo in plačeval najemnino za skupno stanovanje. 

Jones je umrl leta 1969, v skupini pa ga je že malo prej zamenjal Mick Taylor, pet let pozneje pa se je namesto njega skupini pridružil Ronnie Wood

Watts pa je poleg tega igral tudi v več jazz skupinah. Imel je svoj kvintet in tentet, konec 70. let pa se je v britanski boogie-woogie skupini Rocket 88, v kateri se je spet združil s Kornerjem, poleg njega pa je bil med drugim član tudi Ian Stewart. 

Watts je veljal za precej mirnega v primerjavi z drugimi člani skupine in je bil redko v soju žarometov. Fotografija je s koncerta v Hamburgu leta 1970.
Profimedia

Kljub temu, da je veljal za najbolj zmernega člana skupine Rolling Stonesov, je leta 2000 priznal, da je imel v 80. letih težave z alkoholom, amfetamini in heroinom. "Mislim, da je šlo za krizo srednjih let," je takrat dejal za Observer. Povedal je, da ni bil nikoli odvisnik, da pa se je bilo težko odpovedati drogam. Takrat je tudi opustil kajenje in pitje. "Vse hkrati," je dodal. 

Leto po začetku sodelovanja z Rolling Stonesi se je Watts že poročil s Shirley Ann Shepherd, s katero sta štiri leta pozneje dobila hčerko Seraphino Watts. Z ženo je ostal vse do smrti.

Odzivi iz sveta glasbe

Iz sveta glasbe že dežujejo odzivi na žalostno novico. Odzval se je pevec Elton John, ki je na Twitterju zapisal, da je to "zelo žalosten dan". "Charlie Watts je bil ultimativen bobnar," je zapisal in izrekel sožalje družini ter bendu. 

Pevec in basist Beatlesov Paul McCartney je objavil video, v katerem je dejal, da je vedel, da je Charlie zbolel, a ne tako hudo. "Njegova smrt je velik udarec," je povedal, saj da je bil fantastičen bobnar. "Ljubim te Charlie, vedno sem te," je še pristavil in zaključil s sožaljem družini in bendu.

Nekdanji bobnar skupine The Cure Lol Tolhurst pa se mu je zahvalil za tehniko bobnanja na činelah in mu zaželel, naj počiva v miru.

Kitarist Nile Rodgers se mu je zahvalil "za vso veliko glasbo", basist legendarne pank skupine The Sex Pistolst Glen Matlock pa je zapisal, da je Watts "vzdrževal ritem glasbi našega življenja".

Ameriška pevka Sheryl Crow je tvitnila: "Heroja ni več. Brez besed. Velika luknja prepada v vesolju. Počivaj v miru Charlie Watts." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta