(VIDEO) Slovo pionirjev elektronske glasbe: Daft Punk sta se vrnila v vesolje

Denis Živčec
01.03.2021 19:11
Glasbenika, ki sta močno zaznamovala popkulturni prostor in ostala zanimiva prav zato, ker o njiju nismo vedeli skoraj ničesar, sta ocenila, da je bilo zamaskiranih in v glavnem nemih 28 let dovolj
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maske z zatemnjenim vizirjem, robotiziran glas in skrajna redkobesednost. Daft Punk je v središče postavil zgolj glasbo. In bilo je dovolj. Foto: Profimedia
Profimedia

Grammyjevsko ovenčana pionirja elektronske glasbe Daft Punk sta se po osemindvajsetih letih razšla. Francoska dvojica, znana po tem, da je med nastopi nosila čelade z zatemnjenim vizirjem, je v ponedeljek delila osemminutni video, ki ga je naslovila Epilogue.

Tandem, ki sta ga sestavljala Thomas Bangalter in Guy-Manuel de Homem-Christo, je skozi leta ustvaril številne uspešnice, nabral kar šest grammyjev in glasbeni zgodovini dodal nepozabne komade, kot so One More Time, Harder, Better, Faster, Stronger in Get Lucky. Srečala sta se v pariški šoli leta 1987, pred projektom Daft Punk pa sta ustanovila indie rock skupino z ljubkim imenom Darling. Daft Punk je nastal leta 1993, za čeladami skrita in pogosto skrivnostno nema izvajalca sta prvi album Homework izdala leta 1997. Njun prvi večji uspeh je bil mednarodni hit Da Funk, ki je zasedel prvo mesto Billboardove dance lestvice in dvojici prinesel prvo nominacijo za grammyja, najpomembnejšo ameriško glasbeno nagrado. Zgodbo je nato ponovila še Around the World.

Zvezdni sistem ju ni zanimal

Da sta Daft Punk izginila v svoje skrivnostno vesolje, je ta teden sporočila njuna dolgoletna publicistka Kathryn Frazier. Prav veliko več od tega ne vemo, saj vzroka za konec njune skupne glasbene poti ni navedla. Tako za njima ostaja le glasba, ki je definirala, kako zveni francoski house.

Reuters

Svoji robotski javni osebnosti in računalniško robotizirana glasova sta izpilila do potankosti in se držala lastnega pravila o nepojavljanju brez mask v spotih. Intervjujev sta v karieri dala le peščico, takrat je bil vsekakor zgovornejši ​Bangalter. Ko so ga nekoč vprašali o slavi in zvezdništvu, je odvrnil: "Ne verjameva v zvezdni sistem. Rada bi se osredotočala le na glasbo. Če ustvariva podobo, mora ta biti umetna. Ta kombinacija naju fizično skrije, hkrati pa pokaže, kako gledava na zvezdne sisteme. Ne gre za kompromis. Poskušava ločiti najino zasebno in javno stran. Kot bi nama bilo za vse skupaj malce nerodno. Nočeva igrati te igre zvezdnega sistema. Nočeva, da bi naju na ulici prepoznavali. Da, vsi so sprejeli dejstvo, da na fotografijah nosiva masko, kar naju zelo osrečuje. Morda je kdo tudi razočaran, a tako te reči pač želiva početi. Meniva, da je glasba najbolj osebna stvar, ki jo lahko podariva. Vse ostalo pa je to, da se ljudi jemlje resno, kar utegne včasih biti zelo dolgočasno."

Ko izgine čarobnost, postane depresivno

Dve desetletji po ustanovitvi sta se na vrh ponovno izstrelila s skladbo Get Lucky, singlom z njunega albuma Random Access Memories iz leta 2013, ki se je prodal v milijonih izvodov po vsem svetu in z glasbenima gostoma, Nilom Rodgersom in Pharrellom Williamsom, ki sta nastopila tudi v singlu Lose Yourself to Dance, osvojil dva grammyja. Naslednje tri grammyje jima je prinesel album Random Access, tudi za album leta. Kasneje ju prav veliko v živo nismo več videli. "Ko veš, kako se izpelje čarovniški trik, je to zelo depresivno," je Bangalter leta 2013 dejal za revijo Pitchfork. In v svojem slogu dodal: "Osredotočava se na iluzijo, saj izdajanje tega, kako se naredi, takoj ustavi občutek navdušenja in nedolžnosti."

Reuters

Izdala sta še album Random Access Memories in sodelovala pri nastanku več skladb ameriškega reperja in skorajšnjega bivšega moža Kim Kardashian Kanyeja Westa na albumu Yeezus, tudi pri uvodnih On Sight, Black Skinhead in I Am a God. Pri singlu Starboy sta leta 2016 sodelovala tudi z Weekndom, prav tako pri I Feel It Coming.

Pustila sta močan popkulturni vtis in zaznamovala številne druge glasbene ustvarjalce, med njimi LCD Soundsystem, Janet Jackson in Jazmine Sullivan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta