Adient Slovenj Gradec: Poslujejo pozitivno, a ga zapirajo. Sindikat ostro proti zaprtju

Jasmina Detela
18.03.2021 18:00
Pred Adientom v Slovenj Gradcu je danes potekala novinarska konferenca sindikata. Ta zapiranju tovarne, ki sicer dobro posluje, ostro nasprotuje in lastnika ter tudi vlado RS poziva k ukrepanju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenj Gradec: Adient, sindikat tiskovna 
Igor Napast

Vrstijo se burni odzivi na napovedani konec proizvodnje v slovenjgraškem Adientu in s tem odpoved zaposlitev 430 delavcem.

Jaka Šilak, sekretar sindikata območne enote ZSSS Podravje in Koroška, je povedal, da so zelo ogorčeni in bodo zaprtju tovarne ostro nasprotovali. "Ne vidimo razloga, zakaj se je lastnik tako odločil. Upamo, da ga bomo lahko z raznimi pritiski ali pogovori prepričali v drugačno mnenje." K ukrepanju je pozval tudi vlado RS, ki naj se poskuša vključiti v pogajanja z lastnikom in ga prepričati, da ne stori to, kar namerava. "Če ne naj nam pove katera delovna mesta bo ponudila ljudem, ki bodo ostali na cesti," je dejal Šilak, ki ocenjuje, da bo v Mislinjski dolini brez službe ostalo 10 do 15 odstotkov ljudi. "To je velika socialna bomba za Mislinjsko dolino," je prepričan Šilak. Regijska sekretarka ZSSS Jolanda Lašič, ki pokriva dejavnost kemije za področje Podravja, Koroške in Pomurja, pravi, da je nerazumljivo, da se je lastnik odločil za zaprtje tovarne, še posebej zato, ker ne posluje slabo in ni v rdečih številkah. "Prihodnji teden bomo imeli razgovor z vodstvom podjetja, poskušali jih bomo prepričati, da ne gredo v zaprtje." Pojasnjuje še, da je veliko zaposlenih starejših, nad 50 letom starosti, kar pomeni, da so težje zaposljivi, prav tako zanje ni delovnih mest. 

Slovenj Gradec: Adient
Igor Napast

Bojan Rošer, predsednik sindikata v podjetju, je dejal, da delavci še dojemajo ta šok. Lani so odpustili 120 delavcev, predstavljen jim je bil tudi petletni načrt podjetja, ki v letih 2021, 2022 in 2023 ni predvideval padcev količin oziroma odpuščanj, razen mehkih odpuščanj. Dela je trenutno dovolj za vse zaposlene. "Sem tudi član nadzornega sveta, do danes v podjetju še nisem videl rdečih številk. Prav tako smo izpolnjevali vse dogovorjene plane in kot podjetje smo na vrhuncu pri kvaliteti.

Igor Hovnik, predstavnik sveta delavcev v podjetju, pa je dodal, da so se trudili imeti dober odnos z odgovornimi v centrali: "Ves čas smo dobili povratne informacije, da je naša kvaliteta zelo dobra. Res je bil problem glede cene delovne sile, saj smo bili dražji v primerjavi s Čehi, Slovaki in Srbi. Glede na kvaliteto, naša prizadevanja in velikoletni doprinos k podjetju smo pričakovali vse kaj drugega."

Ministrstvi za delo in gospodarstvo sta se medtem odzvali in napovedali pomoč pri reševanju nastalih razmer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta