Bi lahko cepivo proti covidu proizvajali na Prevaljah?

N.S.
04.03.2021 12:13
Lokalni odbor Levica Koroška je prek poslanca Željka Ciglerja sodeloval pri pobudi Vladi Republike Slovenije za bolj aktivno držo pri zagotavljanju zadostnih količin cepiv. "Predlagali smo, da naj vlada preuči možnosti za zagon lastne proizvodnje, med drugim na Prevaljah," pravijo v Levici.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lek Prevalje
Jasmina Detela

"V Levici smo prepričani, da imamo v Sloveniji proste proizvodne prostore in usposobljene kadre za farmacevtsko proizvodnjo, ki jih je smotrno preusmeriti v proizvodnjo cepiv. Zato predlagamo Vladi RS, naj preveri možnosti, da bi se cepivo proti koronavirusu izdelovalo v obratih Leka, po možnosti na Prevaljah," so med drugim zapisali v pobudi. "Novartis je že sklenil sporazum o proizvodnji Pfizerjevega cepiva, in sicer v tovarni Stein v Švici. To pomeni, da so kooperacije možne. Zato je potrebno resno preveriti, ali bi bilo možno cepivo izdelovati tudi v Sloveniji."

V Levici menijo, da so Prevalje smiselna lokacija, saj da je tam veliko delovne sile s potrebnim znanjem, ki bo ostala brez dela, saj Lek ne bo razširil proizvodnje Amoksiklava oziroma jo celo ukinil. "S tem dejanjem je postavil pod vprašaj ne samo 300 dosedanjih zaposlitev v tem podjetju, ampak tudi šolski program Gimnazije Ravne, kjer se šolajo farmacevtski tehniki. V Levici smo prepričani, da lahko s proizvodnjo cepiv na Prevaljah obdržimo vseh 300 zaposlitev ter ustvarimo nova," so še zapisali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta