Delež cepljenih ali prebolelih v državnem zboru: Po tem, ko so v SDS rekli, da ne vodijo registra, so nam zdaj sporočili ...

09.09.2021 06:00
85 poslank in poslancev državnega zbora je cepljenih, so nam sporočili iz poslanskih skupin.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanke, poslanci in tudi drugi obiskovalci morajo za vstop v DZ izpolnjevati pogoj PCT. 
Matej Grah/DZ

Predsednik državnega zbora (DZ) Igor Zorčič je skupaj s poslankami in poslanci DZ že pred časom pozval k cepljenju proti covidu-19. V julijski skupni izjavi so državljankam in državljanom sporočili, da je precepljenost prebivalstva ključnega pomena za zdravje in normalno življenje. Septembra so za vse zaposlene, poslance, obiskovalce in novinarje za vstop v DZ uvedli tudi obvezen pogoj PCT. Kot so nam pojasnili v državnozborski službi za odnose z javnostmi, je cepljena večina zaposlenih v DZ ali pa so koronavirus že preboleli; navajajo, da je delež takšnih 70 odstotkov, v kar nekaj oddelkih pa da je delež cepljenih zaposlenih 100-odstoten. Po posameznih poslanskih skupinah (PS) smo preverili še, kolikšna je precepljenost poslank in poslancev ter kakšen je razlog tistih, ki se za cepljenje niso odločili.

V SDS najprej brez podatkov, nato pa ... 

Kot so nam pojasnjevali v PS, so cepljeni vsi poslanci strank NSi, Desus, SD, LMŠ in SAB. Da so cepljeni vsi v PS SNS, nam je dejal predsednik stranke Zmago Jelinčič in komentiral še: "Odgovorni ljudje se bodo cepili, neodgovorni ljudje se bodo prepustili slučaju. Če bodo zboleli tisti, ki so cepljeni, bo zagotovo zanje poskrbela država. Za tiste, ki pa ne upoštevajo zahteve države po varnosti vseh državljanov, bi pa bilo morda smiselno, da zdravljenje plačajo sami."

Z obema predpisanima odmerkoma cepiva so bili cepljeni vsi štirje nepovezani poslanci. "PS je tudi zaprosila Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) za informacijo, kako se lahko poslanci še aktivneje vključimo v kampanjo, ki poteka, vendar odgovora nismo prejeli," so sporočili in dodali, da bodo pozorno spremljali strokovna mnenja glede možnosti uvedbe obveznega cepljenja vsaj za najbolj kritične poklicne skupine, kar da se v državah članicah Evropske unije kaže kot trend, posebej za zdravstveni in izobraževalni kader. Kot sta nam povedala, sta cepljena tudi poslanca narodnih manjšin.

Iz Levice so nam sporočili, da je cepljenje z dvema odmerkoma v celoti opravilo šest od osmih njihovih poslancev. "Eden izmed poslancev ne izpolnjuje zdravstvenih pogojev za cepljenje in bo cepljen takoj, ko bo to mogoče, medtem ko se drugi ne bo cepil iz osebnih razlogov. Oba navedena z dokazili izpolnjujeta PCT-pogoje za delo v DZ," so pojasnili. Dodali so, da so polno cepljeni tudi vsi strokovni sodelavci PS Levica. "Kot smo v PS SMC že izrazili, smo trdni zagovorniki cepljenja, saj je to po našem mnenju najbolj učinkovit način za izhod iz epidemije. Tudi poslanci so že sami javno povedali, da se bodo cepili v skladu z nacionalno strategijo cepljenja, kot so tudi storili," pa so odgovorili v SMC. Kasneje so pojasnili, da so cepljeni štirje od petih njihovih poslancev. Podrobnosti nam niso posredovali. 

Pred tem pa lapsusi ...

Slovenski politični vrh oziroma štirje predsedniki, državnega sveta Alojz Kovšca, vlade Janez Janša, republike Borut Pahor in državnega zbora Igor Zorčič, so se cepili že marca. V Pahorjevem in Zorčičevem kabinetu navajajo tudi, da so precepljeni vsi njuni najožji sodelavci. Proti covidu-19 so cepljeni tudi vsi člani vlade, so nam sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Bistveno slabše pa je politikom v preteklosti šlo pri sledenju preostalih protikoronavirusnih priporočil in ukrepov. Spomnimo zgolj na nekaj zdrsov. V DZ je nošenje mask po izteku epidemije lani junija problematiziral poslanec LMŠ Jani Möderndorfer. Zorčiču je takrat med sejo dejal, da poslanci sami odločajo, kakšen red bodo vzpostavili v parlamentu, ne pa NIJZ. "Maske ne bom več nosil," je navrgel Möderndorfer in jo snel z obraza. Tudi septembrska interpelacija notranjega ministra Aleša Hojsa (SDS) se je pričela s fiaskom. Ko je minister stopil za govorniški oder, je snel zaščitno masko in rekel: "Težko govorim z masko." Potem ko ga je Zorčič opozoril, da maske morajo nositi, saj gre za priporočilo, si jo je Hojs nadel nazaj in pripomnil: "Saj smo daleč." Brez maske se je dobrodelne prireditve v organizaciji Olimpijskega komiteja Slovenije skupaj z drugimi gosti udeležila šolska ministrica Simona Kustec (SMC), ki je nato dejanje obžalovala. V času, ko je bila nošnja zaščitnih mask obvezna tudi na prostem, je bil brez nje na bencinski črpalki opažen direktor NIJZ Milan Krek. Od inšpektorata je prejel globo v višini 400 evrov.

Med čakanjem na rezultate koronavirusnega testa je minister za javno upravo Boštjan Koritnik (SMC) obiskal kozmetični salon, minister za zunanje zadeve Anže Logar (SDS) pa se je, namesto da bi se v tistem času zadržal doma, v Narodni galeriji srečal z direktorico galerije. Izvid njegovega testa je bil nato pozitiven. Spomnimo še na Hojsev poskus prečkanja meje s Hrvaško, ko mu to, skupaj s sopotnico mamo, zaradi neizpolnjevanja pogojev, ki jih je v epidemiji za vstop tujcem določila Hrvaška, ni uspelo ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta