Janša obsodil vdor na RTV Slovenija. Vrh nacionalke: Za to mora obstajati ničelna stopnja tolerance

04.09.2021 11:59
"Vdor v poslopje RTV Slovenija ali katerokoli drugo javno zgradbo nima nobene zveze s svobodo izražanja. Je nasilje nad to svobodo. Storiti je treba vse, da se vsako samovoljno in nasilno prilaščanje javnega prostora in grožnje obsodi in kaznuje," se je dan po antivakserskem incidentu odzval premier. V vodstvu RTV Slovenija so dogodek najostreje obsodili. Pričakujejo, da končno reagirajo pristojni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
RTV Slovenija v petek zvečer.
Večer

Dan po incidentu v prostorih RTV Slovenija se je do dogodka opredelil predsednik vlade Janez Janša. "Vdor v poslopje RTV Slovenija ali katerokoli drugo javno zgradbo nima nobene zveze s svobodo izražanja. Je nasilje nad to svobodo. Storiti je treba vse, da se vsako samovoljno in nasilno prilaščanje javnega prostora in grožnje obsodi in kaznuje z enakimi vatli vedno in povsod," se je oglasil na twitterju.   

V vodstvu RTV Slovenija pa so s posebno izjavo najostreje obsodili petkov vdor skupine protestnikov, ki nasprotuje ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa, v prostore RTV Slovenija. "Protestniki so z vdorom grobo zlorabili pravico do miroljubnega protestiranja. Od pristojnih institucij pričakujemo odločno ukrepanje," so zapisali v sporočilu za javnost. Uporabili bodo vsa varnostna in pravna sredstva, da se tovrstni incident ne bo več ponovil. Od vseh institucij pa tudi pričakujejo, da se bodo ustrezno odzvale in preprečile, da bi se kaj takega ponovilo.

RTV Slovenija, mesece nadlegovana od protestnikov pred stavbo RTV-ja na Kolodvorski v Ljubljani, je postala tarča nesprejemljivega in zavržnega napada, nadaljujejo. "Protestniki, ki že mesece bivajo pred stavbo Televizije Slovenija in nadlegujejo naše zaposlene ter goste, so vdrli v glavno stavbo RTV Slovenija in ogrozili varnost naših zaposlenih. Posredovala je policija in protestnike odstranila iz naših prostorov." 

Antivakserji v studiu nacionalke. Vodi jih pojoči major Ladislav Troha.
Večer

V vodstvu nacionalke spoštujejo ustavno pravico do svobodnega izražanja, vendar se zavzemajo, da komuniciranje poteka na dostojen način. "V teh mesecih so protestniki svojo voljo izražali povsem neprimerno, žalili zaposlene in goste, vdirali v poslopje RTV Slovenija ter motili delovne procese," so se odzvali.

Uporabljenih je bilo "že veliko uradnih poti", med drugim so vložili številne prijave na policijo in Inšpektorat Mestne občine Ljubljana. A "pravega odziva pristojnih ni bilo," so zapisali.

Petkov napad po njihovem "ni primerljiv z nobenim drugim napadom na medije v Sloveniji. "Fizični vdor in napad na RTV Slovenija je ne le napad na našo institucijo, pač pa tudi na svobodno in neodvisno novinarsko delo, ki je eden od temeljnih postulatov demokracije. Vsaka demokratična družba mora imeti do tovrstnih incidentov ničelno stopnjo tolerance."

Napad na RTV so takoj obsodili v Društvu novinarjev Slovenije in Sindikatu novinarjev Slovenije. S podporo novinarskim kolegom se je oglasilo tudi Hrvaško društvo novinarjev. Hrvaški mediji pa v svojih sobotnih izdajah obširno poročajo o "antivakserskem vdoru" v studio slovenske javne televizije.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta