Južnoafriški sev: Mariborski zdravnik, ki se je vrnil iz Afrike, je bil do odhoda v službo večkrat testiran in negativen, ima blažjo obliko okužbe

01.03.2021 11:40
Epidemiološka služba je ugotovila, da je bil okuženi februarja na območju Afrike, skupaj s še tremi osebami. Med potovanjem so se vsi večkrat testirali in bili vsakič negativni. Po vrnitvi domov so se minuli ponedeljek vsi štirje ponovno testirali in bili spet negativni. Zdravnik iz UKC Maribor je nato prejšnji torek, 23. februarja, odšel v službo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sanja Vuzem, fotografija je ilustrativna.
Igor Napast

Okužba osebe iz mariborske regije, zaposlene v zdravstveni ustanovi, je potekala v blagi obliki, je ugotovila epidemiološka služba, ko je minulo sredo opravila epidemiološko pozvedbo, to je na vladni tiskovni konferenci o prvem potrjenem primeru tako imenovane južnoafriške variante koronavirusa v Sloveniji povedala Sanja Vuzem iz območne enote NIJZ Maribor.

Po vrnitvi v Slovenijo vsi negativni

Ugotovili so, da je bil okuženi februarja na območju Afrike, skupaj s še tremi osebami. Med potovanjem so se vsi večkrat testirali in bili vsakič negativni na koronavirus. Izpolnjevali so vse pogoje za vkrcanje na letalo.

Po vrnitvi domov so se minuli ponedeljek vsi štirje ponovno testirali in bili spet negativni.

"Oseba", kakor je rekla Vuzemova o zdravniku iz UKC Maribor, je nato prejšnji torek, 23. februarja, odšla v službo in delala v predpisani zaščitni opremi. Ko je po nekaj urah zaznala slabše počutje, se je nemudoma odstranila z delovnega mesta, obvestila delodajalca, oddala bris ter odšla v domačo oskrbo. Upoštevala je vsa načela previdnosti.

Sekvenciranje genoma je pokazalo, da gre za južnoafriški sev koronavirusa. To je do zdaj edini potrjeni primer te variante virusa v državi. 

Popolno cepljeni sopotnik negativen

Pri dveh osebah, ki sta bili na potovanju s prvo, so se nato pojavili znaki prehlada. Ponovno testiranje 24. februarja je pokazalo, da sta prav tako pozitivni.

Tretja oseba, prav tako kot zdravnik popolno cepljena: z dvema odmerkoma, pa je tudi po kontrolnem brisu bila negativna.   

Pacienti, ki so bili v stiku z okuženim, so bili povabljeni na testiranje. Vsi, ki so se odzvali, so bili negativni.

Epidemiologi so obvestili tudi države letalskih družb in dobili informacijo, da na povratnem letu v skupini s slovenskimi potniki ni bilo drugih slovenskih državljanov. 

Vsi stiki v zdravstveni ustanovi, štirje visoko- in ostali nizkorizični, so redno testirani in do današnjega dne vsi negativni, je povedala mariborska epidemiologinja. Visokorizični so obenem v domači karanteni.

Od treh stikov iz zdravnikovega skupnega gospodinjstva je (bil) eden pozitiven, vsi so v domači karanteni oziroma izolaciji. 

"Cepljenje nas izjemno dobro ščiti" 

Kot je razvidno iz tega primera, se lahko okužba pojavi tudi pri popolnoma cepljenih, je opozorila Vuzemova. Še posebno ko gre za nove različice virusa. Običajno pa gre v teh primerih za blažjo obliko okužbe, je poudarila. 

Cepljenje nas torej izjemno dobro ščiti pred težjo obliko bolezni z zapleti in pred tem, da bi morda potrebovali bolnišnično zdravljenje, je ponovila. Večina ljudi, ki se cepi, pa je dejansko zaščitena pred okužbo. Kar da potrjuje tudi primer sopotnika na potovanju v Afriki, ki se ni okužil. 

Epidemiologinja iz mariborske enote NIJZ je pozvala k cepljenju. Starejšim od 80 let, ki cepljenja še niso opravili, je priporočila, naj to storijo. Ostale starostne skupine pa, da se za cepljenje prijavijo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta