Kolektivna tožba? Gostinec ogorčen: Kar je ta vlada naredila, je katastrofa. Direktor iz Kidričevega: Žalostno je, kaj so zdaj skombinirali

Gostinci izpostavljajo, da je njihova panoga med najbolj prizadetimi. Razmisleki o kolektivni tožbi in ugotavljanju odgovornosti zaradi poslovne škode so povsem na mestu, ocenjuje Drago Delalut, tudi član strateškega sveta pri MGRT. Odlok so jim na sejah tega sveta, na katerih je sodeloval tudi minister Počivalšek, tolmačili povsem drugače, kot ga razlagajo zdaj, pravi Delalut.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Andrej Petelinšek

Gostinci so to dopoldne izpostavili vse težje razmere v gostinstvu, razloge za ustanovitev strokovnega sveta za gostinstvo in svoje zahteve. Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je namreč ustanovila strokovni svet za gostinstvo, ki povezuje slovenske gostince in kuharske mojstre. Gostinstvo je med najbolj prizadetimi panogami v epidemiji, izpostavljajo in dodajajo, da se je od marca lani do danes število brezposelnih v panogi povečalo za več kot 50 odstotkov, velik problem pa je tudi odhod kadra v druge panoge. Gostinci v odprtem pismu, ki ga bodo danes poslali premierju Janezu Janši in gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, med drugim zahtevajo 100-odstotno nadomestilo plače za zaposlene na čakanju. Pozivajo tudi k ureditvi vprašanja obveznega izplačila regresov, ki ga mnoga podjetja v panogi letos ne bodo zmogla izvesti, odlogu plačila kreditnih obveznosti in znižanju davka na dodano vrednost. Pomembna točka v pismu je tudi poziv k odpiranju panoge. Prizadevajo si namreč za odpiranje po italijanskem modelu, kar bi med drugim pomenilo odprtje restavracij do 18. ure, največ štiri osebe, ki niso iz istega gospodinjstva, za skupno mizo, obvezno uporabo mask med vstopanjem in izstopanjem iz restavracij ter obvezno razkuževanje rok. 

Še pred tem dogodkom smo govorili s koroškim gostincem Dragom Delalutom, lastnikom hotela Delalut na Ravnah, ki je tudi član strateškega sveta pri gospodarskem ministrstvu (MGRT).

Nad razvojem dogodkov, tudi v zadnjih dneh bolj izpostavljenem vprašanju, ali je odlok dejansko omogočal vsaj strežbo malic delavcem na terenu, je zgrožen. "Od samega začetka, od prvega sestanka z ministrom Zdravkom Počivalškom, sem izpostavljal, ali bi vendarle bilo mogoče streči vsaj malice v prostorih gostiln. Ves čas nam je bilo zatrjevano, da je to strogo prepovedano. Da se odlok očitno ni pravilno tolmačil ali da ga eni tolmačijo tako, drugi drugače, je katastrofa," pravi Delalut. Gostinci so namreč doslej dobivali pojasnila, da hrane ne morejo streči v svojih prostorih, nenadoma pa MGRT odlok tolmači v smeri, kot da je bilo to ves čas omogočeno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta