LAS Mislinjske in Dravske doline za privlačnejše in bolj uspešno podeželje

Jasmina Detela Jasmina Detela
14.05.2021 06:05
Na območju Mislinjske in Dravske doline zagotovljena sredstva za izvajanje 18 projektov s področja naravne in kulturne dediščine, turizma, izobraževanja ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V dvorcu Bukovje bodo uredili dvorno kavarno in baročno opremljen apartma. Foto: Tomo JESENIČNIK
Tomo Jeseničnik

Lokalna akcijska skupina Mislinjske in Dravske doline (LAS MDD), ki na območju osmih koroških občin v partnerstvu združuje fizične in pravne osebe, s kombinacijo različnih virov financiranja omogoča uresničitev projektov, pomembnih za razvoj podeželja. Kandidirajo za sredstva, ki jih dodelita ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v okviru evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja ter ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v okviru evropskega sklada za regionalni razvoj. Odobreno je črpanje okoli treh milijonov evrov za izvajanje operacij LAS MDD, ki jih morajo porabiti v okviru finančne perspektive 2014-2020.

Od kanalizacije do tematskih poti

Območje sicer zajema slovenjgraško mestno občino, občine Mislinja, Dravograd, Muta, Vuzenica, Podvelka, Radlje ob Dravi, Ribnica na Pohorju, kjer se odobreni projekti tudi uresničujejo. Trenutno so pridobili sredstva za 18 projektov, ki morajo biti sklenjeni do junija 2023. Denar (največ do višine 85 odstotkov) omogočata EKSRP in država Slovenija.

Slovenjgraška mestna občina bo letos uredila igrišče pri podružnični šoli Sele, osnovni šoli Podgorje, gasilskima domoma Turiška vas in na Legnu, kmalu se bo začela tudi sanacija dotrajanega vodovodnega sistema in kanalizacijske infrastrukture v naselju Pameče-Troblje. ​LAS MDD želi s projektom Kmetija ni hotel nosilcem dopolnilne dejavnosti in njihovim družinskim članom ponuditi potrebna znanja in podporo za izboljšanje kvalitete izdelkov, ki nastanejo na registriranih kmetijah z dopolnilnimi dejavnostmi, z novo pridobljenim znanjem pa jih spodbuditi k registraciji novih dejavnosti. Občina Radlje ob Dravi želi vzpostaviti center s prostori za predelavo in skladiščenje sadja in izdelkov iz njega. Na kmetiji Rebernik iz Pameč pri Slovenj Gradcu že uresničujejo projekt Travišče - vez od brežine do sadovnjaka. Cilj je varstvo okolja, saj se z izvedbo naložbe zmanjšuje potreba po vnosu fitofarmacevtskih sredstev v okolje.

V dvorcu Pukštajn oziroma Bukovje urejajo gostinski del in apartma. V pritličju bodo obstoječo kavarnico povečali v dvorno kavarno, urejeni bodo še točilni pult, zajtrkovalnica in razdelilna kuhinja. V prvem nadstropju je predvidena ureditev baročno opremljenega apartmaja, ki bo obsegal spalnico, dnevni del, predprostor in kopalnico. Občina Mislinja se bo v poletnih mesecih lotila ureditve vaškega jedra Šentilj, projekt zajema prometno ureditev, izgradnjo pločnika in novo premostitev potoka Brložnica. Lovska družina Libeliče se je odločila za nakup strelskega kina, občina Podvelka bo v župnijskem skednju na Kapli uredila etnološki muzej, v Ribnici na Pohorju pa bodo vzpostavili tematsko pot. Pričela se bo pri cerkvi sv. Jerneja in potekala po poti ob kapelicah Križevega pota, ki se razprostirajo do cerkve sv. Lenarta. Med drugim se načrtuje obnova osmih kapelic križevega pota v naselju Ribnica in sanacija lipovega drevoreda. Obstoječa tematska pot bo obnovljena tudi na Svetem Primožu na Pohorju, prav tako gospodarski objekt - skedenj, zgrajen okoli leta 1850, ki ga je občina Vuzenica najela v souporabo od tamkajšnje župnije. V njem bo urejena zbirka starega kmečkega orodja in opreme za prikaz vaških običajev.

Podjetniški center Slovenj Gradec bo izvedel izobraževanje s področja rokodelstva, slovenjgraški javni zavod Mocis pa dva projekta s področja izobraževanja ranljivih skupin (usposabljanje ljudi za opravljanje oskrbe na domu in za učinkovito medsebojno komunikacijo v razširjenih družinah). KTV Dravograd bo posnela pet kratkih dokumentarnih filmov o starih ljudskih običajih, ki se bodo snemali v Dravski in Mislinjski dolini, na Muti pa bodo nadaljevali obnovo graščine Kienhofen, kjer ima med drugim prostore tudi občinska uprava. V najvišjem nadstropju bodo uredili večnamensko dvorano.

Čaka še enajst projektov

Uspešni so bili tudi v projektih sodelovanja med lokalnimi akcijskimi skupinami znotraj Slovenije, sodelujeta pa tudi dve iz Hrvaške. Prvi projekt je Naša Drava. V njem z različnimi vsebinami sodeluje več koroških občin in tudi hrvaške. Uredile bodo kolesarska počivališča in kupile urbano premično opremo za izvajanje športnih aktivnosti, kajake in opremo za čolnarjenje, električna kolesa in opremo za kolesarjenje, postavile kolesarska počivališča ... S projektom Čebela bere med pa bodo omogočili nakup notranje in računalniške opreme za knjižnici v Radljah ob Dravi in Vuzenici.

LAS MDD je potrdil še enajst projektnih predlogov, ki jih pregledujejo odgovorni pri pristojnih državnih institucijah. Med zanimivejšimi izpostavljajo ureditev turistične poti iz središča Ribnice na Pohorju do smučišča in na planje, posneli bodo tudi dokumentarce o planjah in volih, v Mislinji načrtujejo prestavitev knjižnice na novo lokacijo v Lopan ... "Potrditve o sofinanciranju pričakujemo do poletja. Prijavitelji in partnerji pri projektih imajo potem do junija 2023 čas, da jih uresničijo," je povedala Klavdija Fišer z LAS MDD. ​LAS MDD je zaključila tudi zbiranje projektnih predlogov za že šesti javni poziv za izbor projektov, prispele so tri prijave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta