Ministrica varčuje: V ponedeljek, dan pred praznikom, ne bo pouka

Franja Žišt Franja Žišt
01.02.2022 17:00

Ne le prost dan na kulturni praznik, učenci in dijaki bodo imeli podaljšan vikend, kar je ministrstvo šolam sporočilo septembra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Prostega dne šolam ne bo potrebno nadomeščati.

Igor Napast

Pouka v osnovnih in srednjih šolah v ponedeljek ne bo, kar je mnoge presenetilo. Za nekatere starše je to še en dan več, ko bodo imeli težave z zagotavljanjem varstva, mnoge je prosti dan zmotil ob dejstvu, da zaradi karanten otroci že tako niso vse dni v šoli. Običajno so prosti dnevi v šolskem koledarju le z zakonom določeni državni prazniki in drugi dela prosti dnevi, šolske počitnice in nedelje ter sobote, razen če ni z letnim delovnim načrtom šole oziroma navodili ministra zaradi nadomeščanja dneva pouka določeno drugače. Toda tokrat je ministrica za izobraževanje Simona Kustec izjemoma kot pouka prost dan določila 7. februar.

"Ministrica je s podrobnejšimi navodili o šolskem koledarju za šolsko leto 2021/22 določila pouka prost dan na podlagi predloga srednješolskega področja, da bi s tem zmanjšali stroške dijakov, ki bi pred slovenskim kulturnim praznikom samo za en dan prihajali v dijaški dom in s tem povzročili dodatne stroške. Zaradi poenotenja šolskega koledarja srednješolcev in osnovnošolcev ter zaradi tega, ker je dni pouka v šolskem letu 2021/22 več, kot je potrebno za realizacijo učnih načrtov, je 7. februar določen kot pouka prost dan. Tega prostega dne šolam ne bo treba nadomeščati," pojasnjujejo na ministrstvu, zakaj bodo učenci in dijaki tokrat izjemoma doma tudi pred kulturnim praznikom.

Šolski koledar za novo šolsko leto je običajno potrjen še pred koncem prejšnjega šolskega leta in v tistem prostega dneva ni bilo, šole so bile o spremembi obveščene z okrožnico pred začetkom šolskega leta 2021/22, v kateri je bilo zapisano, "da ministrstvo načrtuje spremembo podrobnejših navodil o šolskem koledarju za šolsko leto 2021/22 in da predvidevamo, da bo v ponedeljek, 7. 2. 2022, pouka prost dan". V okrožnici 2. septembra pa so šolam posredovali podrobnejša navodila o šolskem koledarju za osnovne šole za šolsko leto 2021/22. V njem so potrdili načrtovano spremembo, so še poudarili na ministrstvu, da presenečenj ne bi smelo biti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta