Okužen tudi zdravnik UKC Maribor, ki je bil cepljen z dvema odmerkoma. Vrnil naj bi se bil s počitnikovanja v Afriki

Andreja Kutin Andreja Kutin
24.02.2021 15:31
Zaposleni naj bi se bil vrnil spočitnikovanja v Afriki, južoafriški sev koronavirusa pa še ni dokazan. Tudi oddelek ni zaprt, v samoizolacijo so napotili najožje sodelavce zdravnika.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

"Okužil se je zaposleni, ki je bil sicer cepljen z dvema odmerkoma, kar je možno, saj nobeno cepivo ni stoodstotno učinkovito," v mariborskem UKC odgovarjajo na vprašanja, ali držijo informacije, da se je s covidom-19 okužil eden od zdravnikov v UKC Maribor, ki je že bil ustrezno cepljen. Po neuradnih podatkih naj bi šlo za kirurga z oddelka za nevrokirurgijo, ki naj bi se bil v ponedeljek vrnil na delovno mesto brez karantene po počitnikovanju v Afriki. "Epidemiologi so s primerom seznanjeni in so ustrezno ukrepali. Južnoafriški sev še ni dokazan," pojasnjujejo v UKC Maribor.

Po besedah vodje enote za obvladovanje bolnišničnih okužb UKC Maribor Lee Knez delo na oddelku teče dalje: "Na oddelku smo napravili natančno epidemiološko poizvedbo zaradi lokacije, kjer je bila pridobljena okužba, in posebne epidemiološke teže, ki jo to prinese s seboj. Zato smo bili pri načrtovanju ukrepov še posebno previdni."

Okuženi zdravnik na oddelku ni bil prisoten, tako da oddelek nemoteno deluje. Je pa delal v ambulanti. Zaradi možnosti okužbe z južnoafriškim sevom so v samoizolacijo napotili najožje sodelavce, bolnike, ki so ta dan obiskali ambulanto, pa bodo obvestili, jim dali napotke in jih napotili na testiranje. "Vsi zaposleni so upoštevali varovalne ukrepe, ki se ne razlikujejo od običajnih," pravi Knezova. Tjaša Žohar Čretnik iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) sicer pojasnjuje, da za potrditev seva potrebujejo približno teden dni.

Drugih okužb na oddelku za zdaj naj ne bi zabeležili, če gre v resnici za južnoafriški sev, pa bo znano čez nekaj dni. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta