Oslabljena zasedba SDS, NSi in SMC v razreševanje prvega med poslanci Igorja Zorčiča

Žana Vertačnik
29.03.2021 12:59
Pod predlog za razrešitev aktualnega predsednika državnega zbora je podpisanih 38 koalicijskih poslancev, za uspeh jih bodo potrebovali najmanj 46.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Po tem, ko se je Igor Zorčič prejšnji teden poslovil iz koalicijske poslanske skupine SMC in napovedal, da z mesta predsednika državnega zbora ne namerava odstopiti, je vladajoča koalicija danes v državni zbor poslala predlog za njegovo razrešitev.

"Igor Zorčič je bil za predsednika državnega zbora izvoljen 5. marca 2020, ko se je oblikovala nova koalicija iz vrst SDS, SMC, NSi in DeSUS. GLede na to, da se je 26. marca 2021 spremenila sestava koalicijske poslanske skupine SMC, katere član ni več dosedanji predsednik državnega zbora Igor Zorčič, in je javno napovedano oblikovanje nove poslanske skupine, ki ne bo del koalicije, zato predlagamo njegovo razrešitev," so zapisali v besedilu predloga, ki so ga podpisali poslanci SMC, SDS in NSi.

Predlagajo sicer, da o Zorčičevi razrešitvi državni zbor v okviru izredne seje odloča že jutri. Za njegovo razrešitev bodo predlagatelji potrebovali absolutno večino, to je najmanj 46 glasov na tajnem glasovanju. Če jim bo to uspelo, bo Zorčiča na funkciji predsednika državnega zbora do imenovanja novega po poslovniku državnega zbora nadomestil najstarejši podpredsednik državnega zbora, to je Branko Simonovič iz vrst DeSUS. 

Kandidat vladajočih za novega predsednika državnega zbora je sicer vodja poslancev NSi Jožef Horvat. Tudi za imenovanje novega predsednika državnega zbora je postopek enak, so nam pojasnili v državnem zboru: na predlog najmanj desetih poslank in poslancev bodo o tem odločali v okviru seje, za potrditev kandidata pa bodo zopet morali zbrati vsaj 46 poslanskih glasov na tajnem glasovanju. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta