"To je skrajno neodgovorno!" Tako zapiranje šol le po štirih dnevih pouka komentirajo nekateri ravnatelji v regijah, ki so počrnele

Nerazumljiv pristop k ponedeljkovim testiranjem in nezanesljivost hitrih testov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hitri antigenski testi so pokazali, da naj bi od 84 zaposlenih v polzelski osnoni šoli bilo 17 pozitivnih. Na PCR-testih so bili negativni. 
Gordana Possnig

"Zelo smo razočarani nad vladno odločitvijo, saj smo se v šoli obnašali zelo odgovorno, spoštovali smo vsa navodila in priporočila. Naredili smo vse, da so se varno počutili tako otroci kot zaposleni. Neodgovorno je, da so zaradi okužb, ki so se na tem območju ponovno pojavile v domovih za starejše, prikrajšani otroci. Nenehno odpiranje in zapiranje lahko pusti na otrocih večje posledice kot šolanje na daljavo," se je na vladno odločitev, da zgolj po štirih dnevih otroci prve triade v zasavski in obalnokraški regiji ponovno preidejo na pouk na daljavo, odzvala ravnateljica Osnovne šole Trbovlje Petra Čede. Vlada se je za to odločila, ker sta omenjeni regiji ponovno epidemiološko počrneli, navkljub mnenju epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), da naj ob poslabšanju epidemiološke slike vlada po zaprtju šol poseže kot zadnjem ukrepu. "Imeli smo dolgo razpravo, ali lahko dovolimo odstopanje od vladnega načrta ukrepov. Na koncu je prevladala odločitev, da se držimo načrta in vladnega semaforja," je po seji vlade pojasnila ministrica za izobraževanje Simona Kustec, ki se je izognila neposrednemu odgovoru, kakšno stališče je na vladi zagovarjala sama. Je pa napovedala, da je pred nami čas nenehnih sprememb in prilagoditev. To pomeni, da se bo o odpiranju in zapiranju šol in vrtcev odločalo na tedenski osnovi. Tako v omenjenih dveh regijah ponovno na zgolj nujno varstvo prehajajo tudi vrtci. Ob tem je vlada poostrila pogoje in bodo vrtci lahko zagotavljali le nujno varstvo otrok tistih staršev, ki so zaposleni v zdravstvu, socialnem varstvu, vojski in policiji. "To pa pomeni bistveno težjo situacijo za starše, kot je bila jeseni," je povedala ravnateljica Vrtca Zagorje ob Savi Darja Rakovič, saj je njihova občina dopuščala, da so starši otroka pripeljali v vrtec, če so potrebovali varstvo, in to ne glede na delodajalca. Slednja obžaluje odločitev vlade tudi zato, ker pravi, da so ta teden videli, kako so otroci pogrešali vrtec. "A če je takšna odločitev stroke, jo bomo upoštevali," je dodala Rakovičeva.

Zaradi testiranja v ponedeljek na daljavo

Nujno varstvo otrok prve triade bodo, po novem, nudili tudi staršem, ki delajo na navedenih področjih. Pri tem bodo poskrbeli, da bodo v času, ko so v šoli, opravili tudi vse obveznosti šolanja na daljavo. "Poskrbeli bomo, da otroci ne bodo v zaostanku s šolanjem in da starši popoldne ne bodo imeli dodatnega dela zaradi tega, ker so otroci v varstvu," je povedala Čedetova. Ravnateljica OŠ Koper Ingrid Poropat pa je dodala, da se bodo lahko dokončno organizirali v prihodnjih dneh, ko bodo videli, koliko prijav bodo prejeli. "Vsekakor bomo poleg varstva zagotovili tudi pouk na daljavo."

Za učence v rdečih regijah bo urnik enak kot v tem tednu. Tako bodo zaradi testiranja učiteljev v šolo ponovno odšli v torek, medtem ko bo v ponedeljek pouk potekal na daljavo. "To se mi ne zdi primerno, saj je imelo ministrstvo za zdravje dovolj časa, da bi razvilo strategijo testiranja; naj bi poslali mobilne enote ali v testiranje vključili koncesionarje," pravi Čedetova, medtem ko Poropatova razume, da gre za velik logističen zalogaj.

Petina pozitivnih na hitrih testih

Ob hitrem testiranju se ponovno odpira vprašanje o zanesljivosti hitrih testov. Na Osnovni šoli Polzela so hitri antigenski testi podjetja Majbert Pharm pokazali, da naj bi med 84 zaposlenimi bilo 17 pozitivnih. Ker niso kazali nobenih simptomov okužbe, so se sami obrnili na osebnega zdravnika, ki jih je poslal še na PCR-test. Ta je pokazal, da so negativni. Zato bodo ti učitelji, kot je vodstvu šole svetoval strokovni vodja Zdravstvenega doma Žalec Gregor Kralj, jutri odšli v razrede. A ravnateljico Bernardko Sopčič najbolj skrbi, kaj bo s testiranjem prihodnji teden, če bodo spet nastali takšni zapleti. Vodja strokovne skupine ministrstva za zdravje Bojana Beović je glede omenjenega primera pojasnila, da se zaradi specifične občutljivosti hitrih antigenskih testov kaj takega lahko zgodi in da je v primeru večjega števila pozitivnih testov na enem mestu testiranja smiselno rezultate preveriti še z natančnejšimi PCR-testi. Je pa presejanje populacije s hitrimi testi po njenem prepričanju še vedno smotrno, saj tako ugotovijo kar nekaj resnično pozitivnih ljudi, ki sicer ne bi vedeli za svojo okuženost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta