V šolah le še kirurške maske, drugi teden pa tudi obvezno samotestiranje za vse učence. Nekateri starši temu nasprotujejo, ponekod grozijo tudi s tožbami

Vida Božičko
09.11.2021 06:00

Ravnatelji so prepričani, da bo nasprotovanj z vsakim dnem več, saj se približuje datum, ko bo v šolah za vse učence obvezno tudi samotestiranje. Do zdaj je bilo to prostovoljno

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Maske v šolah so zdaj obvezne za vse. Tiste iz blaga niso več dovoljene. Foto: Igor NAPAST

Igor Napast

Z zaostrovanjem ukrepov so ta teden pod strožjimi pogoji v šole odšli tudi učenci in dijaki. Od ponedeljka naprej so maske obvezne za vse učence in dijake, nositi pa morajo kirurške maske ali maske FFP2. Maske iz blaga niso več dovoljene.

Za srednje šole ta sprememba ni bistvena. "Pri nas so že zdaj vsi razredi in oddelki ves čas nosili maske, tudi v matičnih učilnicah, tudi v mehurčkih. Brez mask so le pri športni vzgoji in to je še vedno izjema. Razlika je le v tem, da zdaj niso dovoljene več maske iz blaga, a to ni bistvena sprememba," pravi ravnateljica Srednje šole za trženje in dizajn Maribor Tanja Lakoše.

Drugače je v osnovnih šolah, kjer so maske v razredu do zdaj nosili le učenci tretje triade, ostali so jih nosili le na hodnikih in v skupnih prostorih. Po novem morajo masko nositi vsi učenci tudi v razredih. Obvezna je pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. "Starše smo obvestili, z njimi se tudi redno pogovarjamo o spremenjenih ukrepih. Večina je ta teden v šolo prišla s kirurškimi maskami, za ostale smo imeli te tudi na voljo v šoli," je povedala ravnateljica Osnovne šole Tabor I Maribor Martina Rajšp. Tudi v Osnovni šoli Limbuš je večina pravo masko nosila že prvi dan. "Ko sem se sprehodila po šoli, je večina že nosila kirurško masko. Učitelji so otrokom razlagali, zakaj tak ukrep in kakšen je pomen mask. Tiste, ki so prvi dan še imeli maske iz blaga, smo opozorili in mislim, da bodo v tem tednu to že vsi usvojili," pa pravi ravnateljica OŠ Limbuš Mojca Kirbiš, tudi vodja kolegija ravnateljev.

Starši že grozijo s tožbami

Drugače je po njenih opažanjih v prvih razredih. "Tam imamo kar nekaj staršev, ki nasprotujejo nošenju mask. Ti zahtevajo, da jim zagotovimo medosebno razdaljo meter in pol, kar je sicer tudi zapisano v odloku, a take razdalje v prvih razredih ni mogoče zagotoviti," je dejala Kirbiševa.

Kaj torej storijo ob neupoštevanju pravil? "Mi otrok iz šole ne moramo poslati. Starši nam grozijo, nekateri celo s tožbami. Rečeno je bilo, naj šole to uredijo z internimi akti, a to je prelaganje odgovornosti. Še vedno govorimo o odlokih, in če bi šlo za zakon, bi bilo verjetno lažje," razlaga Kirbiševa. Pravi, da bodo zato nadaljevali s pojasnili in nagovarjanjem staršev. "Odločevalci nas postavljajo v zelo nezavidljiv položaj. Po eni strani nam nalagajo ukrepe, po drugi strani pa protiukrepov, ki bi jih mi lahko izvajali, ni," nadaljuje. Tudi Rajšpova se strinja, da vodstvo šole ne more storiti ničesar. "Mi smo javna ustanova in navodila glede tega so jasna - šolanje je obvezno za vse med šestim in petnajstim letom starosti. Nimamo nobenih vzvodov, da otroka v šolo ne bi pustili," pravi.

Drugi teden še obvezno samotestiranje

A težave se šele dobro začenjajo. Ravnatelji so prepričani, da bo nasprotovanj z vsakim dnem več, saj se približuje datum, ko bo v šolah za vse učence obvezno tudi samotestiranje. Do zdaj je bilo to prostovoljno. Od ponedeljka naprej se bodo učenci v šoli pod nadzorom samotestirali ob ponedeljkih, sredah in petkih. To bo obvezno za vse, razen za prebolele in cepljene učence. Učencu in dijaku pripada 15 testov HAG za samotestiranje na mesec. Testi se tako kot do sedaj in pod enakimi pogoji dobijo v lekarni.

Ravnatelji podrobnejša navodila glede tega še čakajo. Številni se sprašujejo, kako se bodo samotestirali najmlajši, saj nekateri za to še niso dovolj spretni. So pa v šolah vseeno veseli, da lahko vsaj pod temi pogoji ostanejo odprti. A Rajšpova je prepričana, da bi bil najbolj smiseln ukrep v tem trenutku pouk po modelu B1: "To pomeni, da se otroci ne bi več mešali. Ne pri športu, ne pri manjših učnih skupinah, dopolnilnem in dodatnem pouku, podaljšanem bivanju, jutranjem varstvu. To bi pomenilo veliko dodatnega dela, sploh za velike šole, kot je naša. A ta ukrep se mi zdi najbolj smiseln. Le tako bi bili otroci res ločeni."

Vlada se za to za zdaj še ni odločila, na šolskem ministrstvu pa o tem za zdaj niti še ne razmišljajo, saj vsi novi ukrepi še niso zaživeli. A spomnimo, da se je po krompirjevih počitnicah govorilo, da bodo ob morebitnem zaostrovanju v šolah najprej uvedli obvezno samotestiranje, naslednji korak pa bi lahko bil kombinirani pouk. Torej delno v šoli in delno na daljavo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta