Zdravstveni dom Velenje ob reakcijah učiteljev ene šole na cepljenje: Verjetno gre za naključje

Rozmari Petek
12.03.2021 09:03
Sinoči je ravnatelj OŠ Mihe Pintarja Toleda starše obvestil, da danes zaradi stranskih učinkov učiteljev na cepljenje pouka ne morejo izvesti. Včeraj je ZD Velenje sicer cepil več kot 650 oseb, med njimi vse vzgojitelje in učitelje, ki so se želeli cepiti. A težave so se po dosedaj znanih podatkih pojavile le na tej šoli.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravstveni dom Velenje
Andrej Petelinšek

Vseh 460 učencev od 1. do 9. razreda velenjske OŠ Mihe Pintarja Toleda je danes doma. V šolo so starši pripeljali le tiste, za katere niso uspeli v tako kratkem času zagotoviti varstva (za slednjega bo šola vseeno poskrbela, a le do 13. ure). Razlog: po včerajšnjem cepljenju skupaj 34 učiteljev in delavcev šole je kar 26 učiteljev po cepljenju ravnatelja Sebastjana Kukovca obvestilo, da imajo močne reakcije na cepivo; od povišane temperature, slabosti do drugih stranskih učinkov. Ravnatelj je bil tako zvečer primoran za danes odpovedati pouk. "Računamo, da bo pouk v ponedeljek že mogoč, glede na to, da sledi vikend," je pojasnil ravnatelj.

Včeraj so sicer v Velenju cepili skupaj več kot 650 oseb. Cepljeni so bili vsi vzgojitelji, učitelji in drugi uslužbenci velenjskih vrtcev in šol, ki so to želeli, a na nobeni drugi šoli pouka ali varstva niso odpovedali. "Ravno iz te šole smo pred desetimi dnevi cepili kronične bolnike. Ti niso poročali o nobenih večjih težavah po cepljenju. Seveda se po cepljenju nekateri slabo počutijo in imajo dan ali dva povišano temperaturo in bolečino na mestu cepljenja, vendar je to še normalno," opisuje direktor ZD Velenje Janko Šteharnik. Dodaja, da kljub tako množičnih težavah uslužbencev OŠ Toledo včeraj ni bilo zaznati nobenega večjega pritiska na dežurno službo. "Seveda bomo mi vse to analizirali, komentar pa mora podati NIJZ. Sam pa laično ocenjujem, da je toliko zbolelih na eni šoli vendarle neverjetno naključje in se zdi, kot da gre za kak "tihi telefon"."

Kakšno je stanje, smo preverili še na OŠ Livada. Tam je ravnateljica Tatjana Zafošnik Kanduti pred nekaj tedni tudi imela velike težave z organizacijo pouka, saj so hitri testi kar pri 20 od skupno 27 testiranih učiteljev lažno pokazali okužbo. "Danes nimamo večjih težav z organizacijo pouka. Od skupaj 30 cepljenih so štirje učitelji zaradi reakcij na cepljenje ostali doma," opisuje ravnateljica. Dodaja, da jo je bilo, ko je slišala, kaj se je zgodilo na OŠ Mihe Pintarja Toledo, kar malo strah, da bodo tudi sami imeli danes enake težave. "Malo učitelji sicer tarnajo, da jih bolijo mišice, da se slabo počutijo, hujših reakcij pa zaenkrat ni. Tudi sama sem se včeraj cepila in morda se danes res malce drugače počutim. Res pa je tudi, da je to morda le psihološki vpliv, ker smo v zadnjih dneh vsi toliko prebrali o stranskih učinkih cepiva."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta