Avtomati za prodajo živil v koronačasu posebno primerni in obiskani

Urška Polanc Urška Polanc
04.03.2021 06:25
Preverili smo, ali se je na Koroškem obdržala prodaja domačih in drugih izdelkov iz avtomatov. Nova ponudnika od lani v Dravogradu in Črni na Koroškem
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jajcemat Francija Pokliča na tržnici v Slovenj Gradcu Foto: Urška POLANC
Jogurtomat Kmetije Krevh Na Tržnici V Slovenj Gradcu Foto: Urška Polanc

V več koroških občinah so kmetje že pred leti postavili avtomate, ki zanje predstavljajo dodaten prodajni kanal za trženje proizvodov. Tak način prodaje se je obdržal, nekateri so jih postavili še več, za avtomate pa se je v preteklem letu odločilo tudi nekaj novih ponudnikov. Kot posebno primeren, učinkovit način se je avtomatizirana prodaja izkazala v minulem letu, ko je bil klasični, osebni način prodaje zaradi vseh ukrepov, povezanih s koronavirusom, vsaj deloma onemogočen.

Da so bili njihovi jogurtomati v času epidemije posebno dobro obiskani, ocenjujejo na kmetiji Krevh, ki ima na Koroškem kar sedem avtomatov (dva v Slovenj Gradcu, po enega na Ravnah, v Mežici, na Prevaljah, v Mislinji in Dravogradu). Kmalu bodo namestili še dva, eden bo predvidoma na Čečovju na Ravnah, drugi v Radljah ob Dravi. Kupci lahko namreč na tak način do njihovih mlečnih izdelkov (domačih jogurtov različnih okusov, mleka, kisle smetane, masla, mladih sirov ...) dostopajo varno, brez osebnega direktnega stika. Ker prodajo spremljajo prek aplikacije, lahko jogurtomate redno polnijo.

Pet let že Franci Poklič domača jajca pašne reje uspešno prodaja v jajcematih. Trenutno v dveh v Slovenj Gradcu, enem na Ravnah, v Dravogradu in na domači kmetiji na Legnu. Opazil je, da so bili v minulem letu avtomati nekoliko pogosteje prazni, a to ni vplivalo na prodajo. Prodajo lahko le toliko jajc, kot jih je na voljo. Njegovih 750 kokoši v pašni prosti reji dnevno znese jajc za približno 60 škatel. Tudi sam s pomočjo aplikacije ocenjuje prodajo pri vsakem avtomatu, v avtomate tako namesti toliko jajc, kot je predviden odvzem, s tem pa ves čas zagotavljajo sveža jajca. Na tržnici v Slovenj Gradcu ima avtomat tudi kmetija Končnik, ki ponuja kozje in kravje mleko.

Bolje kot na tržnici

Tudi Poklič tak način prodaje, ki ljudem omogoča, da nimajo pretiranih stikov in jim celo ni treba v trgovino, ocenjuje kot primeren. "Zaradi pašnega načina reje kokoši dnevno znesejo manj jajc, a ker se pasejo v naravi, je v ospredju njihovo naravno obnašanje - brskanje, kljuvanje. Drugi načini reje jim tega ne omogočajo. Prednosti je veliko, kokoši so bolj zdrave, krma je raznovrstna, jajca pa so bogatejša s hranili," je pojasnil.

Ker se je v času korone izkazalo, da je posebej priporočljivo delati z avtomati, se je tudi Sonja Večko, ki ima dopolnilno dejavnost na kmetiji v Bukovski vasi, lani avgusta odločila, da v bližini doma postavi avtomat. "Tako smo omejili razvoz naših izdelkov, tak način prodaje se izkazal kot boljši od klasičnega na tržnicah. Pri avtomatu smo imeli tudi boljši obisk kot na kmetiji," je povedala. Avtomat polni z jajci in mešanim pecivom, torticami, zagrebškimi rezinami. "Ker smo doma v bližini, lahko redno preverimo odvzem in polnimo avtomate. Za vikende je povpraševanje večje po pecivu, čez teden po jajcih. Po navadi naenkrat napolnimo tri vrstice po šest 350-gramskih pladnjev mešanega peciva," je ocenila in dodala, da so sicer v preteklem letu prodali več peciva, kot ga zdaj. "Lani sploh nismo več utegnili peči, pecivo smo pekli tudi trikrat na dan," je dejala. Svoje suhomesnate izdelke, sveže meso in hrenovke sicer prodajajo tudi na tržnici v Slovenj Gradcu, po navadi ob sredah, petkih in sobotah, a je obisk slab. Da so avtomati precej dragi, je dodala, za rabljenega je odštela 4200 evrov, medtem ko bi za novega okoli osem tisočakov. Njihova prihodnja naložba bo gostinski kontejner, v katerem bodo lahko pripravljali malice, cateringe.

Mesomat tudi v Črni

V Radljah pri piceriji Buono in v Vuzenici na tržnici suhomesnate izdelke v dveh prodajnih avtomatih izdelke 24 ur na dan ponuja Kmetija Pihler. Ocenjujejo, da je k upadu njihovega dohodka nasploh precej prispevalo zaprtje občin, kot velik problem pa izpostavljajo tudi poplavo dela na črno. Veliko so svoje izdelke tudi dostavljali, a to terja preveč časa in stroškov prevoza, dodajajo. "Avtomati nekaj pripomorejo, a niso tak bum, vedno je boljša osebna prodaja. Radlje in Vuzenica sta tudi manjša kraja. Sploh zdaj, ko so zaprte tudi gostilne, gre mimo manj ljudi. Drugače bi bilo, če bi bil postavljen v Mariboru, a to bi prineslo preveč voženj za polnjenje. Dobro je, da ga imaš blizu. Ljudje pri naših avtomatih najraje kupijo domačo pašteto, zaseko, ocvirkovo mast, tudi klobase," je povedal Vilko Brezovnik.

Jogurtomat kmetije Krevh na tržnici v Slovenj Gradcu Foto: Urška POLANC

Od 2. decembra lani je avtomat s suhomesnatimi izdelki tudi v Črni na Koroškem. Posestvo ponudnika Janka Mazeja, ki sicer leži v občini Šoštanj, meji na črnjansko občino. "Črna mi je od nekdaj zanimiva, tu imam veliko sorodnikov," je povedal Mazej, ki se v Črno in Mozirje, kjer ima prav tako avtomat, s kmetije Senovršnik spusti po drugih straneh hriba. V avtomatu so na voljo suhomesnati izdelki (želodec, salama, senovrška budžola, panceta, suha klobasa, mast, ocvirki). "Prvi v Sloveniji imamo znak kakovosti za senovrški želodec, zlate plakete tudi za salamo, suho klobaso, panceto. Aplikacija javlja založenost in napake, s čimer si zmanjšamo stroške," je povedal. Dejavnost predelave mesa ima registrirano slabo leto, ker osnovna dejavnost več ni pokrivala stroškov. "Računam, da bomo lahko na tak način kot kmetija preživeli, če ne bo šlo, bomo dejavnost prisiljeni opustiti. Bodo pač prebivalci jedli tuje meso, če je to boljše in cenejše. Zastonj ne moremo delati. Vsak bi se obešal na nas, želijo služiti samo na nas. To, da je odkupna cena - kar dobim plačano od zadruge - tolikšna ali manjša od tega, kot je v trgovini cena kosti, presega vse meje. Ne zdržimo več. Z dopolnilno dejavnostjo predelave mesa gre za zdaj solidno, a želimo si več kupcev, ki bodo kupovali lokalno, domače," je povedal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta