Čas gradnje tretje osi diktirajo predori in nagajanja s pritožbami

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
29.05.2023 13:45

Potem ko so revidirano časovnico izgradnje 3. razvojne osi napovedovali od konca lanskega leta, so jo danes le predstavili. Glede na nova zagotovila bo hitra cesta do Slovenj Gradca dokončana do junija 2028.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Po sestanku vodstva Darsa in infrastrukturne ministrice Alenke Bratušek z župani občin na severnem delu tretje razvojne osi so vpleteni stopili pred novinarje in naznanili, da bo severni del tretje razvojne osi med Šentrupertom in Slovenj Gradcem dokončan čez dobrih pet let. Ob tem sta tako ministrica Bratušek kot predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak poudarila, da bo časovnica obveljala le v primeru, da ne bo prihajalo do pritožb na že izdana gradbena dovoljenja. "To je največje tveganje. S tem se soočamo na južnem delu, kjer vse skupaj stoji že leto in pol," je bil konkreten Hajdinjak.

Nov terminski plan, ob zasaditvi prve lopate so govorili o letu 2027, je detajlno pregledal tudi mednarodno priznani inženir Marjan Pipenbaher, ki se je ukvarjal zgolj s segmentom gradnje. Med drugim je povedal, da čas izgradnje diktirajo predori, tudi teren, ki je na nekaterih delih izredno težko dostopen. "Če se izvajalci dobro organizirajo, so v stanju gradnjo končati v teh časovnih okvirih. Treba je vključiti specializirane podizvajalce, slovenska gradbena operativa je v zadnjem času zaživela, pridobila izkušnje. Štiri leta so lahko mejnik. To pomeni od takrat, ko izvajalce Dars uvede v delo in začnejo fizično delati."

Da župani ne morejo oporekati strokovnemu mnenju, pa je dejal Matic Tasič, predsednik odbora za gradnjo tretje razvojne osi, ki bo že konec tega ali v začetku naslednjega tedna sklical sestanek na Koroškem. "S planom nisem zadovoljen, je pa dejstvo, da pri gradnji časa, ki smo ga izgubili v 20 letih, ne moremo nadoknaditi," je bil oster prevaljski župan. Večkrat je poudaril pomembnost nadaljevanja tretje razvojne osi, od Slovenj Gradca proti Holmcu, kjer se (z zamudo) pripravljajo državni prostorski načrti. "Upam, da se bomo proti koncu tega desetletja že vozili proti Holmcu, vsaj na nekaterih odsekih."

Fotorobert Balen

Ministrica Bratušek je prepričana, da je pomembna tudi ustanovitev delovne skupine, ki jo vodi državni sekretar Andrej Rajh. "Ta redno spremlja, kje se zatika, če se zatika. Nekaj rezultatov je že vidnih," je dejala ministrica, Hajdinjak pa jo je dopolnil, da Dars ne bo skrajševal zamud, ki so bile pridelane zaradi pridobivanja gradbenih in drugih dovoljenj. "To bi lahko pomenilo slabšo kakovost gradnje, s tem pa vprašanje varnosti objektov, prišlo bi tudi do bistvene spremembe pri vrednosti investicije."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta