Cepivo prihaja prepočasi. Kdaj bodo sploh na vrsti za cepljenje mlajši od 80 let?

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
03.02.2021 17:30
V Mežiški dolini bo do petka še drugi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo skupaj 600 prebivalcev od 25.000, od tega šele 200 ljudi, starejših od 80 let, ki živijo zunaj socialnovarstvenih ustanov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cepljenje ne poteka po pričakovani dinamiki

V Zdravstvenem domu Ravne, ki pokriva prebivalstvo občin Ravne, Prevalje, Mežica in Črna, so včeraj prejeli pošiljko cepiv za ljudi, ki so jih s prvim odmerkom cepili pred tremi tedni. Gre za zaposlene v zdravstveni infrastrukturi in prvi del starejših nad 80 let. "Včeraj smo prejeli 38 vial, kar je 228 doz cepiva. Ljudi, ki so že prejeli prvi odmerek, bomo zdaj pocepili do konca tedna, je pa prišlo 12 doz premalo," je dejal direktor ZD Ravne Stanislav Pušnik. Z novim ciklom cepljenja starejših bodo tako pričeli ob naslednji pošiljki, ki jo pričakujejo prihodnji teden.

Cepljenje zaposlene v domu starejših na Prevaljah
 
Dso Na Fari

Kdo je sploh že cepljen?

"Skupni podatki kažejo, da bo na območju ZD Ravne od 31. decembra do tega petka precepljenih nekaj čez 600 ljudi. Od tega večina, 400, v zdravstvu in sociali - v Domu starejših na Fari 60 ljudi, v CUDV Črna 120, v ZD Ravne 85, med zaposlenimi v Zdravstveno-reševalnem centru Koroške 60 ter med zaposlenimi na NIJZ, v lekarnah in med koncesionarji po dolini 70 ljudi," je povedal Pušnik. Kaj pa preostali, ki nestrpno čakajo na odmerka? V skupini ostalega prebivalstva nad 80 let bo do petka skupaj cepljenih nekaj čez 200 ljudi. "A ker je bilo tudi znotraj doma starejših in CUDV ​cepljenih okoli 100 ljudi, starejših nad 80 let, to kaže, da bo do petka v dolini skupaj pocepljenih 300 ljudi, starejših nad 80 let," še izračuna Pušnik. Ker je v dolini po podatkih zdravstvenega doma 1447 ljudi, starejših od 80 let, to pomeni, da je doslej precepljene le okoli 20 odstotkov te populacije.

Stanislav Pušnik, direktor ZD Ravne:
"Razjezi me, ko javno govorijo, da bomo že začeli cepiti starejše od 70 let, saj bomo še dva meseca cepili starejše od 80 let. To vznemiri ljudi." 
Jasmina Detela

Interes za čim več cepiv

"Ob taki dinamiki dobave, 240 doz na teden, bi potrebovali še kakih pet tednov, da pridemo na možnost cepljenja prebivalstva v starostni skupini pod 80 let, medtem ko bi ljudje pod 70 let prišli na vrsto šele čez dva meseca in tako naprej. Morda tudi nekoliko prej, če se vsi ne bodo želeli cepiti, od teh jih je nekaj tudi prebolelo bolezen, tako da so te številke vseeno orientacijske. Vsekakor bomo izrazili interes za čim več cepiv in pocepili vse, kar nam bodo poslali. Tudi če nam dajo pet tisoč doz, se bomo organizirali in jih porabili," je dejal Pušnik. Doslej so prejeli izključno cepiva Pfizer-BioNTech. Ves teden imajo tudi nadzor zdravstvenega inšpektorata, ki ga zanima, komu namenjajo cepiva. "Razjezi me, ko javno govorijo, da bomo že začeli cepiti skupino nad 70 let, saj bomo še dva meseca cepili starejše od 80 let. To vznemiri ljudi, kličejo v ambulanto in sprašujejo, da bi se cepili," je sklenil Pušnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta