Čez goro k očetu: Tradicija, iz katere bi lahko naredili nekaj dobrega za kulturo

Brina Kerič Brina Kerič
16.12.2023 17:57

Letošnji, že 31. pohod Čez goro k očetu je potekal podnevi in v obratni smeri kot običajno. Na pot od Železne Kaple do Koprivne se je letos podalo približno 150 pohodnikov, med njimi tudi pohodniki iz Murske Sobote in Ptuja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
31. pohoda Čez goro k očetu se je udeležilo 150 pohodnikov. 
Brina Kerič

Planinsko društvo Ravne na Koroškem že od leta 1993 organizira nočni pohod Čez goro k očetu v spomin na pot preko koroških gora, ki so jo na božični večer leta 1932 opravile Prežihova žena in hčerki, da bi se po več kot dveh letih srečale z možem in očetom. A do srečanja po 14 urah prebijanja skoz sneg ni prišlo, saj so Prežiha tik pred srečanjem aretirali. Napor družine je Prežihov Voranc opisal v kratki povesti Čez goro k očetu, v spomin na to pa se že tri desetletja na deloma podobno pot podajajo planinci z obeh strani meje. "Letošnja pot je bila prečudovita, s soncem obsijana, zasnežena," nam je povedala Veronika Kotnik, predsednica Planinskega društva Ravne. 

31. pohod Čez goro k očetu
Brina Kerič

Izmenično dnevni in nočni pohod

Pohod je letos potekal podnevi, saj na parno leto poteka ponoči, na neparno pa podnevi. "Dnevne pohode smo začeli organizirati, ker si je marsikdo želel na ta pohod, vendar si ni upal ponoči. To, da imamo pohod eno leto ponoči, eno leto pa podnevi, je med pohodniki tudi dobro sprejeto," je povedala Kotnikova. Nočni pohod poteka iz Koprivne proti Železni Kapli, dnevni pa v obratni smeri. Avtobusi so letošnje pohodnike iz Dravske, Mislinjske in Mežiške doline odpeljali do Železne Kaple v Avstriji, nato pa do kmetije Raztočnik, od tam pa so se pohodniki peš odpravili do Čemerja, mimo cerkvice na Lužah, daljši postanek pa so imeli na planinski postojanki Kumer. Od tam so se nato spustili v Koprivno do kmeta Lipolda, kjer so jih pričakali avtobusi in odpeljali do Črne na Koroškem, kjer jim tudi vsako leto pripravijo sprejem s prijetnim druženjem in kulturnim programom ob novoletnih stojnicah. Vsako leto imajo številne nove udeležence, so pa z njimi tudi takšni, ki se na to pot podajajo že več let. Letos se je pohoda udeležilo 150 pohodnikov, najmlajši med njimi je bil šestletni vnuk glavnega vodnika. Pohoda pa se niso udeležili le Korošci, temveč tudi planinci iz drugih planinskih društev, predvsem iz Murske Sobote in Ptuja. "Mi smo čisto domači, to so naši prijatelji in smo prav veseli, da se zopet srečamo," je povedala Kotnikova. "Lansko leto se pohoda žal nismo udeležili, zaradi premajhnega števila prijav. Na dnevne pohode pa hodimo že več let. Letos se nas je pohoda udeležilo devet, bilo je pa zelo lepo," je povedal Ignacij Benkovič, vodnik Planinskega društva Matica Murska Sobota. "Tukaj imamo ogromno prijateljev, svoj čas se je ogromno Prekmurcev preselilo na Koroško in so tukaj tudi ostali. Vračamo se tudi zaradi zgodbe in dogodka. To skušamo prenesti tudi na mlade in upamo, da v svoje vrste privabimo še kakšnega mladega," je dodal.

31. pohod Čez goro k očetu
Brina Kerič

Težavnost odvisna od vremenskih pogojev

Sicer pa je nočni pohod zaradi vremenskih pogojev in teme zahtevnejši kot dnevni, opozarja Alojzij Pristavnik, dolgoletni vodnik PD Ravne na Koroškem, ki na to pot hodi že vsa tri desetletja. "Težavnost poti je odvisna od vremenskih pogojev," je pojasnil. "Cesta v Lepeno navzdol je strma, v primeru nočnih pohodov so možne tudi poškodbe," je razložil. Vendar pa tudi dnevnega pohoda ne gre podcenjevati, zato je pomembno, da imajo pohodniki, ki se na to pot podajo dovolj kondicije in primerno opremo. Pohod traja približno štiri ure, je pa za varnost pohodnikov tudi dobro poskrbljeno, saj gredo z njimi na pot gorski reševalci in vodniki iz planinskih društev. "Lani smo imeli nekaj intervencij, letos pa nobene. Dnevni pohodi so vedno lažji, noč pa ima svojo moč," je dodala Kotnikova. Pred leti je pohod bil množičen, v zadnjih letih pa so sprejeli omejitev števila udeležencev. "Želimo, da lahko pri Kumru, kjer imamo daljši postanek, vsi pomalicajo na toplem," je dodala Kotnikova. A zakaj se podati na to pot? Vsak se na to pod poda iz svojih razlogov, vsak pozna Prežihovo povest, na drugi strani živi manjšina koroških Slovencev, bi pa lahko koroška planinska društva ta pohod izrabila in iz tega naredila nekaj več za koroške Slovence, je povedal Pristavnik. "To je tradicija, podedovana stvar iz Prežihovih časov. Iz tega je potrebno potegniti nekaj duhovnega in narediti nekaj dobrega za kulturo," je še dodal.

Lani je jubilejni 30. pohod Čez goro k očetu potekal ponoči. Tudi lansko leto se je na pot podalo približno 150 pohodnikov. 
Pd Ravne

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta