Črna na Koroškem: Poklon arhitektu Jožetu Plečniku

Andreja Čibron Kodrin Andreja Čibron Kodrin
01.09.2022 14:01

Slovesnost z izidom filatelističnega sklopa in poimenovanjem krožnega križišča Plečnikovo krožišče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razglednica z modro tonirano fotografijo črnjanskega pomnika iz srede petdesetih let prejšnjega stoletja Oblikovanje razglednice: Borut Bončina
Oblikovanje: Borut Bončina

V Plečnikovem letu, ko se spominjamo 150. obletnice rojstva in 65. obletnice smrti znamenitega slovenskega arhitekta, ter ob 70. obletnici postavitve njegovega spomenika, posvečenega žrtvam prve in druge svetovne vojne, v središču Črne na Koroškem sta tamkajšnja občina in Koroško filatelistično društvo (KFD) pripravila niz dogodkov v počastitev njegovega spomina.

Pred stavbo občine so pripravili slovesnost s predstavitvijo priložnostnega filatelističnega sklopa in odkritjem spominskega znamenja ob preimenovanju krožnega križišča v središču kraja, kjer stoji Plečnikov spomenik, v Plečnikovo krožišče. V avli občine bodo na ogled do 14. septembra postavili priložnostno filatelistično razstavo z naslovom Plečnik in čipke avtorja Jožeta Kebra iz KFD, na črnjanski pošti je na voljo priložnostni poštni žig. Slednji je del filatelističnega sklopa, ki ga je oblikoval Borut Bončina in ga sestavljajo še priložnostna pisemska ovojnica, razglednica in dve poštni znamki.

Poštna znamka z nominalo A: z barvno fotografijo makete spomenika, kot ga je s čipkami izdelala Sonja Grl. Oblikovanje znamke: Borut Bončina
Oblikovanje: Borut Bončina
Poštna znamka z nominalo B: s črno-belo varianto fotografije makete spomenika, kot ga je po lastnem vzorcu v čipki izdelala Sonja Grl.
Oblikovanje: Borut Bončina

Arhitekt Jože Plečnik (1872–1957) je avtor še dveh spomenikov na Koroškem: Malgajevega na Dobrijah pri Ravnah na Koroškem in spomenika NOB v Mežici. Njegov spomenik žrtvam obeh svetovnih vojn v Črni na Koroškem so odkrili pred natanko 70 leti, 31. avgusta 1952. Je eden redkih uresničenih primerov spominskega obeliska z vaškim vodnjakom, kakršne je Plečnik pogosto zasnoval. Šest metrov visok kvadratni steber, na vrhu okrašen z modelirano človeško glavo, je obložen z rečnimi kamni, vanj so vzidani tudi različni arhitekturni in okrasni elementi. Vrhnji del dorskega stebra je spomenik žrtvam prve svetovne vojne. V spodnjem delu iz štirih pip priteka voda v osem skledastih korit, iz njih pa odteka v kvadratni bazen ob vznožju. Nad koriti so dvovrstično krožno vklesani epitaf prof. Janka Glazerja ter letnici 1941 in 1945. Fotografijo spomenika iz sredine prejšnjega stoletja je Bončina izbral za risno stran priložnostne razglednice. (ačk)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta