CUDV in ogrožena Črna po vladnem obisku: Kadrovske okrepitve so v pomoč

Urška Polanc Urška Polanc
21.10.2020 06:00

Po izrednem stanju, množičnih okužbah v CUDV in razglasitvi Črne na Koroškem za ogroženo območje se covid-19 vendarle umirja, s pomočjo je lažje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razmere, ki so bile takrat najbolj akutne, so lahko vsaj malo ublažili. 
Andrej Petelinšek

Da je bilo s tem, ko je bila Črna na Koroškem razglašena za ogroženo območje, lažje pridobiti pomoč, sprostiti pravno podlago za prenos dodatnega kadra, za katerega so si intenzivno prizadevali že prej, po aktiviranju pomoči potrjuje Dalja Pečovnik, direktorica Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna. "Kot sta nam na obisku v Črni dejala ministra Tomaž Gantar in Janez Cigler Kralj, je bila razglasitev ogroženega območja namenjena temu, da so lahko strokovno in kadrovsko, na pravni podlagi, pomagali CUDV. Ta odredba za druge krajane ni ničesar pomenila, spremenila. V zvezi s tem nismo sprejemali dodatnih ukrepov. Na osnovi tega nismo ničesar dobili in ničesar dali," je povedala županja Črne Romana Lesjak. V CUDV so pravočasno dobili sedem dodatnih zaposlitev, minister Cigler Kralj je sicer ob obisku za Večer govoril o 30 kadrovskih okrepitvah. "Ta pomoč nam je prišla zelo prav. Kader smo pridobili iz sorodnih zavodov," je povedala Pečovnikova. Dodatnih šest zaposlenih so v črnjanski zavod premestili iz CUDV Radovljica, CUDV Dobrna, ZUDV Dornava, vrhniškega doma upokojencev in podjetja Medikem. Varuh, bolničar, negovalec, zdravstveni tednik in diplomirana medicinska sestra bodo v črnjanskem zavodu pomagali predvidoma še do konca tega tedna, ko naj bi se iz karantene vrnili zaposleni CUDV. "Če nas ponovno ne zajame kakšen val, bomo lahko počasi začeli stvari postavljati nazaj," je dejala direktorica.

V CUDV so imeli po izrednem stanju s kar 87 okuženimi uporabniki in 34 zaposlenimi zadnji pozitivni bris na koronavirus 9. oktobra. Nadaljnjih brisov niso jemali, po 14 dneh, če se ne izrazijo simptomi, naj bi bili ljudje zdravi. 24. oktober bo datum, ko se bo štirinajstdnevno obdobje izteklo za vse varovance in zaposlene. Vsi varovanci, ki so bili pozitivni od 21. septembra, so tako načeloma zdravi. Trije uporabniki so še na opazovanju v bolnišnici, preostali nimajo simptomov bolezni.

Previdno naprej

Cone bodo ukinjali s previdnostjo, da se ne ustvari kakšno novo žarišče. Še vedno bodo pozorni na simptome. Preventivne kontrolne brise bodo ta teden odvzeli vsem zaposlenim in uporabnikom, ki so v sivih conah. Če bodo pozitivni, bodo takoj ukrepali, če bodo negativni, pa jih bodo toliko bolj mirno pričeli nameščati nazaj v center, razlaga direktorica. Poudarja, da gre zasluga za preprečitev okužbe v centru predvsem zaposlenim, ki so spoštovali vse preventivne ukrepe. "Gotovo nam je bilo veliko lažje, da smo si lahko pomagali z resursi, ki so nam bili odobreni. Situacijo, ki je bila takrat najbolj akutna, smo lahko vsaj malo ublažili. Je pa na nivoju celotne država težava s kadri, zato se iskreno zahvaljujem vsem ustanovam za pomoč, vem, da je bilo veliko odrekanja pri njihovih resursih, v nobenem zavodu v Sloveniji namreč ni tako, da bi brez težav pogrešali kader. Na pomoč računamo še ta teden. V prihodnjem tednu pa, glede na to, da je zdravstveno stanje uporabnikov, ki so v rdečih conah, že dobro - več kot 14 dni so že brez simptomov bolezni -, računamo, da jih bomo lahko iz Mežice preselili nazaj v center. Situacija se je umirila," je pojasnila Pečovnikova. V CUDV se zavedajo, da bodo morali preventive zaščitne ukrepe ohranjati.

Cudv Črna - razmere se umirjajo 
Andrej Petelinšek

Rešitev tudi z najemom centra v Mežici

Začetno stisko, ki je pri njih specifična zaradi prostorske stiske v zavodu, so rešili z najemom Centra šolskih in obšolskih dejavnosti v Mežici, doda Pečovnikova. "To nam je rešilo situacijo, največ je tu pripomoglo ministrstvo za delo v sodelovanju z ministrstvom za šolstvo," je povedala.

Zanimalo nas je še, kaj bodo v prihodnjih mesecih po tej izredni izkušnji delali drugače. "Pri delu bomo še bolj pozorni na to, da bomo vse dejavnosti in aktivnosti planirali v čim manjših skupinah, obratno, kot smo bili vajeni prej, ko smo se socialno vključevali v vsa možna okolja. Še vedno se bomo, vse aktivnosti bomo ohranili, a varovanci bodo v manjših skupinah, da bomo lahko izpolnjevali vse preventivne ukrepe. Čim več bomo delali tudi na tem, da bomo educirali naše uporabnike, da se bodo vključevali v okolje z vsemi možnimi ukrepi, da se okužba prepreči," je zaključila direktorica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta