Festival animiranega filma Zebra v Slovenj Gradcu z vrednostjo in smislom

Urška Polanc Urška Polanc
30.07.2023 12:25

Najbolje obiskan do zdaj je bil letošnji festival animiranih filmov Zebra v Slovenj Gradcu, celodnevno sobotno rajanje za otroke pa je ob 21. uri zvečer okronala še projekcija, namenjena 12+ oziroma odrasli publiki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Polanc

Prijeten, živahen in barviti poletni utrip je bil včeraj prisoten v mestnem jedru Slovenj Gradca. Najboljši obisk do zdaj organizatorji beležijo na festivalu animiranih filmov Zebra v Slovenj Gradcu. Da je letos za razliko od prejšnjih let veliko ljudi prišlo že ob 12. uri, na samem začetku, sta nam povedala zadovoljna producentka Maša Flogie in kreativni vodja Jernej Kovač Myint. "Občutek imam, da je vedno bolj zarezalo v zavest ljudi, da pridejo tudi na obfestivalske aktivnosti, celodnevno dogajanje, ki jih nato tako lepo smiselno povabi na filmska prizorišča. Zdi se mi super, da so filmska prizorišča razporejena okrog tega obfestivalskega dogajanja, na ta način pa imajo tudi družine, starejši in otroci možnost nekega prostega prehajanja," nam je povedala producentka. Da začetni koncept vsako leto dopolnjujejo, letos pa je posebej dobro izpadla tudi vizualna podoba festivala, ki je otrokom posebej uporabna, je dodal kreativni vodja. 'Prizorišče' treh peskovnikov, ki je vsak zase z različno vsebino predstavljal košček poletja, je bilo kot preostala paleta kreativnih delavnic vseskozi polno. Ker pa je bilo tudi letos med 231 prijavljenimi animacijami toliko dobrih filmov za odrasle, so organizatorji dnevno dogajanje že tretje leto zapored okronali z večerno 88 minutno projekcijo animiranih filmov za ponočnjake.

Urška Polanc

Risanke glede na starost, a zvečer ne 'šparajo',

"Res poskušava starostno razdeliti te filme, da denimo triletnik ne bo videl nasilja. Letos imamo tudi vojno tematiko (izraelski otrok in vojak se borita skozi igro nogometa), saj se je nama zdelo to pomembno predstaviti. Mladi so se lahko prepoznali v filmu Najbolj dolgočasna babica na svetu, ko gredo zdaj poleti na počitnice, pa tam nimajo kaj početi. Za večer ne 'šparamo', ni toliko cenzure, saj si rečemo, da je to vendarle namenjeno odraslim. Letos imamo prvi dokumentarni animirani film, ki govori o spletnih zmenkarijah z neznanci, Tinderju. Letos je bilo prijavljenih veliko partnerskih tematik, potem pa sva se odločila le za eno, da sva poskrbela za raznolikost," je povedal Jernej Kovač Myint. Metka in Tadej iz okolice Slovenj Gradca sta festival obiskala že lani. "Všeč nama je bilo, predvsem večerni program, a zanimivi so tudi animirani filmi, ki jih vrtijo čez dan. Mislim, da je velik plus tega festivala, da so filmi res izbrani z nekim smislom in vrednostjo. Mene je ta babica zelo ganila, mogoče je malo bolj za odrasle kot za otroke, otroci ne vem, če to dojamejo," je povedala 28-letnica. Če le imata čas, obiskujeta tudi festival Shots, ki je pričenja ta četrtek.

Urška Polanc

Otrokom zanimivo iskanje žetončkov

Na filmskem prizorišču rojstni hiši Huga Wolfa (za večje mulce 10+) smo ujeli tudi sošolca Aleksandarja in Titana, ki obiskujeta Drugo osnovno šolo Slovenj Gradec. "Najbolj mi je bila všeč risanka v galeriji Ime mi je strah, tu pa mi je najbolj všeč risanka s policistko. Prvič sem na Zebri, ravno smo se preselili sem, kar sedem let smo z družino živeli v Angliji," nam je povedal osemletni Titan in dodal, da sta bila s prijateljem na festivalu cel dan, žal pa še nista dovolj stara za večerno Zebro. Sestrici Zarjo in Zojo iz Ajdovščine smo jih ujeli med iskanjem žetončkov za brezplačne kokice. "Želela sem jima jih kupiti, ene smo že pojedle, a pravita, da je bolj zanimivo iskanje žetončkov po prizorišču. Velikokrat sta pri meni na počitnicah in gremo na vse prireditve. Za otroke se na Koroškem dosti dogaja. Vsak dan gresta v Andeški hram, kjer imajo vsak dan zelo lepo pripravljene delavnice za otroke. Bili smo tudi na Kopah na Holcerčkovem festivalu," nam je povedala njuna babica Erika. Da so Slovenjgradčani, a so bili ponavadi v času festivala na dopustu, zato so letos obiskali prvič, je pred ogledom filmov v rojstni hiši Huga Wolfa dejala Suzana: "Na vseh prizoriščih smo že bili, najprej smo šli pogledati za 'ta male', ker imamo štiriletnika, nato pa stopnjevali, tukaj sva sama s sinom Jako." Ekipo zebrinih pomočnikov je tudi letos z bralnim kotičkom obogatila Mojca Ruter. "Sem fenica Zebre, da zastojn kaj takega naredijo, pa tako kvalitetno, je nekaj neverjetnega. Rekla sem si, če lahko jaz kaj zraven dam, dam to z največjim veseljem. Po poklicu sem knjižničarka in je tako, da rada knjigo po domače povedano 'uturim', kjer je možno in to na takšen način, da ni da zahtevaš oziroma nekoga prisiliš. To je potrebno storiti na lep način. Prvega poslušalca je težko dobiti, a ko dobiš prvega, si zmagal," je povedala v družbi svojih otrok Eme, Lovra in Urbana. Zadovoljni, da se v zebrin raj tako dobro znajdejo cele družine, so ustvarjalci strnili misli po še enem uspešnem festivalu.

Urška Polanc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta