Festival Shots, drugi poskus, pod streho: Odličen nabor pretresljivega in ganljivega

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
30.09.2023 08:30

Pod streho Kulturnega doma Slovenj Gradec je festival Shots mlade, zagnane ekipe, ki je kljub preprekam izpeljala, kar se je dalo. Projekcija nagrajenih večplastnih filmov, ki se dotaknejo in kličejo k premisleku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ekipa Shots na odru Kulturnega doma Slovenj Gradec 
Petra Lesjak Tušek

Festival Shots, poskus v drugo, je sinoči uspel. Po več plateh: najprej filmskem, po naboru nagrajenih filmov, ki so jih ponudili na ogled v Kulturnem domu Slovenj Gradec. V širšem smislu v sporočilnem, vsebinskem, dejanskem in simbolnem: festival kratkih filmov, ki zdaj že utečeno biva v Slovenj Gradcu, kamor privablja širni svet, gre naprej s svojim zvestim in novim občinstvom. Ostaja brez vstopnine, so pa ob drugem poskusu zbirali prostovoljne prispevke, ki jih bodo pridodali številnim dobrodelnim akcijam v podporo poplavljenim v regiji. Morda je ta prispevek kaplja v morje, kot je dejal Tomo Novosel v imenu mlade, zagnane ekipe Shots, a vendarle nekaj je, hkrati pa ponazori predvsem vzajemnost, tesno navezo ustvarjalcev in občinstva.

Raznovrstni filmi

Čuden, grenko - sladek občutek je izpostavil Novosel na odru Kulturnega doma Slovenj Gradec, ki je festival znova prijazno gostil, ko so v petek zvečer zavrteli nagrajene filme po izboru žirije. Orisal je avgust, ko so lahko izpeljali le prvi, četrtkov večer, ki so ga izpred Rotenturna prestavili v notranjost, misleč da bodo le v četrtek morali poiskati zavetje pred dežjem, v petek in soboto pa bodo vrteli filme na zunanjem platnu ustaljenega prizorišča. Odvilo se je nato vsem znano nepredstavljivo drugače. Številni gostje so seveda tedaj že bili pri njih, nato pa bili zaradi poplav zadržani na Koroškem, prav tako se del ekipe niti ni mogel prebiti v Slovenj Gradec. Kakorkoli, če ekipo festivala običajno skrbi, koga bodo dobili na festival, so bile tokratne skrbi povsem druge narave. Po osmih letih ugotavljajo, da se avtorji izbranih filmov vendarle radi odzovejo in pridejo tudi na festival. Izpostavil je še raznolikost nagrajenih filmov (japonski, avstrijski (ti so prevladovali), francoski, srbski), podelili so vse nagrade razen nagrade občinstva.

Shots, drugi poskus, v preddverju dvorane Kulturnega doma Slovenj Gradec
Petra Lesjak Tušek

Zmagovalni je bil odlični japonski film Stara mlada vrana Liama LoPinta, ki gledalca privabi do najglobljih premislekov o bivanju - zgodbo plete iranski deček na pokopališču ob spomeniku, na katerem opazuje in slika vrano, skrivnostno Japonko. Prav poseben je film, nagrajen za najboljšo zgodbo z naslovom Popravljanje avstrijskega avtorja Jana Prazaka, ki se je petkove projekcije tudi udeležil. Starejša brezdomka in mladi fant slučajno skupaj v stanovanju - zlasti ona s težko prtljago preteklosti in poskusom (pre)živeti iz dneva v dan. Novosel mu je tako tudi lahko uradno podelil shot (tradicionalno tudi shot, kratkega, ki je na Koroškem šnops) ob zamisli, da se je festival odvil po začrtanem scenariju in sta na slavnostni podelitvi. Prazak je ob tem izrazil zadovoljstvo, da si je prišlo filme ogledat toliko ljudi in da je ob tem obisku in podpori počaščen. Pretresljiv je bil najboljši študentski film, prav tako avstrijske produkcije (Mark Siegfried Gerstorfer), tragična zgodba o poskusu deportacije družine na Kosovo, ki načne vprašanja migracijskih politik in osebnih, družinskih tragedij ter skozi policistko izriše tudi osebno vlogo matere, ki ni in ne (z)more biti le v službi represivnega organa.  

Festival razgiba mesto in regijo

Za glavno žensko vlogo je žirija izbrala Shakiro (Catalina Danca) v francoskem filmu Noemie Merlant in njen poskus rešiti družino pred propadanjem, a pri tem neizbežno žrtvovati tudi lastno pozicijo mladega, čudovitega dekleta, za moško vlogo pa odličnega Marka Markovića v srbskem filmu Domovina Nikole Zdravkovića. Zgodba o šiviljah in tekstilni industriji Preostali (avstrijski, Albin Wildner) je bila najboljši dokumentarni film - torej prav ta, za katerega smo ob prvem in edinem večeru tokratnega Shots ugotavljali, da je prebudil premisleke tudi o klavrnem propadu slovenjgraškega Preventa. Podžupanja mestne občine Slovenj Gradec Martina Šisernik je izpostavila, da ujme niso strle volje, pa tudi da je ekipa Shots takoj izkazala solidarnost, ko je donirala sprva za festival namenjeno hrano civilni zaščiti. Sicer pa še poudarila, da festival Shots vselej razgiba mesto in regijo. V letu 2024 bodo festival pognali takoj z avgustom, tako da se, kot je dodal Novosel, po devetih letih v smislu termina vračajo na izhodišče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta