Festival Shots kot dnevna soba Koroške: Tudi letos so napolnili Rotenturn

Brina Kerič Brina Kerič
04.08.2024 08:14

Zaključila se je deveta edicija festivala Shots. Lani so ga odplaknile poplave, letošnja pravljična edicija pa je vremenu kljubovala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pravljična deveta edicija je postregla s 16 evropskimi filmi.
Brina Kerič

Prvi avgustovski konec tedna je v Slovenj Gradcu že tradicionalno rezerviran za mednarodni festival kratkih filmov Shots, ki vsako leto pred Rotenturn privabi številne obiskovalce. V deveto (pravljično) edicijo so vložili še več energije, entuziazma in srca. "Po lanskoletnih katastrofalnih poplavah smo ugotovili, da smo izredno pogrešali festivalsko dogajanje. Počutili smo se, kot da nam košček telesa manjka, ker smo že vse pripravili, nekaj smo kljub vsemu izvedli, kasneje naredili večer z nagrajenci, a to ni bilo to. To nam je dalo več zagona kot po navadi, vrnili smo se na začetek, v čas prve in druge edicije. Potrudili smo se tudi s posegom v prostor," pravi Tomo Novosel, direktor festivalov Shots in Zebra, ki se je v mestu odvijal konec tedna pred tem. V mestnem jedru so postavili devet televizij, ki simbolizirajo devet (pravljičnih) let. "Vsaka zgodba je za devetimi gorami, naša je za devetimi ekrani," pravi Novosel. "V centru Slovenj Gradca smo naredili dnevno sobo, ki simbolizira, da je Shots dnevna soba Koroške," razlaga direktor.  

Kljubovali vremenskim razmeram

Je pa festival tudi letos zaznamovalo nekoliko slabše vreme. Prvi dan so produkcijo zaradi slabega vremena izvedli v Kulturnem domu Slovenj Gradec. Petkov večer je, potem ko je bila scena za koncert Leopolda I. že pripravljena, pretreslo nenadno neurje, ki je privrelo na dan tudi spomine ne lanskoletni Shots, ko so izpeljali le en večer v Kulturnem domu Slovenj Gradec, nato pa je festival v vsesplošnih poplavah v regiji dobesedno odplavilo. Ekipa je tokrat vztrajala, vreme je naposled klonilo in dovolilo dogajanje na prostem pred Rotenturnom, kar je z udeležbo podprlo številno občinstvo. Novosel, ki je s člani ekipe še prej reševal odnašajoče stojnice s pijačo in picami, se je za tako izjemno podporo posebej zahvalil z odra, potem ko so osušili sedeže in neustrašno pripravljali oziroma popravljali prizorišče ter izpeljali tudi koncert. Z Mašo Flogie smo debatirali, zakaj neki je prvi avgustovski konec tedna, zdaj že ustaljeni termin za Shots, tako vremensko neugoden in ali bi morali razmisliti o drugem, pa tudi, da je dandanes tako ali tako težko pričakovati kaj drugega od vremenske nestanovitnosti. Z izjemo Zebre, ta je potekala v stabilno vročem dnevu teden prej. Petkov večer je bil naposled, ko se nihče ni vdal in je občinstvo dodobra napolnilo prizorišče, lepa izkušnja za vse, tudi za gostujoče režiserje, medtem ko je bil filmski program odlično izbran. Med drugim se je odvrtel odličen film Resnica (Istina, režiserka Tamara Denić) s slovensko igralko Niko Rozman v glavni vlogi fotoreporterke, ki se bori za pravico poročanja in medijsko svobodo. "Če ljudje pridejo z več kot enourno zamudo zaradi nemogočih vremenskih razmer, zaradi katerih bi marsikdo dogodek prestavil ali odpovedal, je to res pravljično. Očitno so ljudje lani res pogrešali festival, nam pa je čisto dovolj, da to vemo, ker zaradi tega tudi ustvarjamo," je prepričan Novosel. Sobotni (in tudi finalni) večer je pospremilo čudovito vreme, ki je pod zvezdnato nebo na ogled preostalih šestih filmov pritegnilo številno množico. Najzgodnejši in tisti, ki so redni obiskovalci festivala, so prišli dobro uro pred pričetkom predvajanja filmov, da so si zagotovili najboljše gledišče, dobre pol ure pred pričetkom pa je bil Rotenturn napolnjen do zadnjega kotička. V naboru zadnjih šestih filmov je bil tudi film Drugi krog (Le Second Tour, režiser Maxime Cappello), zgodba o predsedniških volitvah v Franciji in najstniški ljubezni, ki je ujeta med dva politična pola, film pa je osvojil tudi nagrado za najboljši film festivala. Kot je v zahvali povedal režiser, je zgodba aktualna, predvsem v luči nedavne zmage francoske desnice na parlamentarnih volitvah.

Tudi letošnji Shots je pod zvezdnato nebo privabil številne gledalce.
Brina Kerič

Na samem vrhu evropske filmske scene

Deveta edicija festivala je v treh dneh postregla s 16 filmi iz enajstih različnih držav. Medtem ko je bila lanskoletna zasedba filmov zelo eksotična, je letošnja predvsem evropska. "Filmi so zelo raznoliki, v zadnjih letih so aktualne predvsem družinske tematike, v katerih se lahko vsakdo od nas najde. To je tudi neka rdeča nit," izbor pojasnjuje direktor, ki pravi, da publike nikoli ne podcenjujejo. Tudi tokrat so imeli nekaj več kot tisoč prijavljenih filmov, kar festival uvršča na sam vrh evropske filmske scene, za naslednje leto pa imajo že skoraj 300 prijav. Podelili pa so tudi nagrade. Po dve nagradi sta osvojila filma Drugi krog in Nellyjin story, nagrado publike pa je osvojil film Na koncu vsak odide. Da so na festival Shots in ekipo ustvarjalcev ponosni, pravi Tilen Klugler, župan Mestne občine Slovenj Gradec. "Vedno znova naredijo presežek. V našo občino vsako leto povabijo režiserje iz celotnega sveta, kar daje občini prepoznavnost in jo postavlja na zemljevid filmskih festivalov," je prepričan. Kaj pa jubilejna edicija? "Zagotovo bo to spomin nazaj, neka retrospektiva v smislu nas ustvarjalcev. Kaj točno, še ne bomo izdali, smo pa z mislimi že pri tem. Jasna meja med enim in drugim festivalom ne obstaja. Danes se konča, jutri se začne nov," zaključi Tomo Novosel.

Ekipa je vremenu uspešno kljubovala.
Brina Kerič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta