(FOTO in VIDEO) Črnjani predsednici Evropske komisije: Denar nam dajte. Ursula von der Leyen: Bilo je srce parajoče

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
09.08.2023 11:46

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen si je s premierjem Robertom Golobom in Janezom Lenarčičem ogledala najbolj prizadeta območja v poplavah. Iz solidarnostnega sklada EU 100 milijonov evrov in 300 leta 2024.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obisk Robert Golob in Ursula von der Leyen

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in premier Robert Golob v spremstvu drugih slovenskih in evropskih politikov sta se v okviru obiska Slovenije sprehodila po poplavnem razdejanju v Črni na Koroškem, kjer ju je sprejela županja Romana Lesjak. Sprehodila sta se med ljudmi, ki si sicer danes skupnostno nadaljujejo čistilno akcijo v Črni. V Črno je danes prispelo prek 300 gasilcev iz različnih društev iz vsepovsod po Sloveniji, prihaja tudi vse več prostovoljcev, saj je cestna povezava prek Javorja zdaj vzpostavljena. Predsednica je obljubila, da bodo iz solidarnostnega sklada EU namenili letos 100 milijonov evrov, leta 2024 pa 300 milijonov evrov.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v pogoru s Tino Maze, ki dela kot prostovoljka
Petra Lesjak Tušek

Govorila je z več ljudmi, ki pomagajo delat v Črni, domačini, med katerimi sta danes tudi olimpijki, Nataša Lačen in Tina Maze. Pripovedovali so ji, kako rešujejo razsulo v Črni, da bi lahko normalno zaživeli. Govorila je z domačini v centru, ki so bili obiska veseli, eden od njih je pri jezu v Črni, kjer je deroča Meža povzročila izjemno škodo, rekel: "Money, money." "Denar potrebujemo".

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v Črni
Petra Lesjak Tušek

Predsednica Evropske komisije Ursula von derLeyen je danes na obisku v Sloveniji v spremstvu evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča, kjer si je ogledala najbolj prizadeta območja v poplavah. V okviru obiska bo s premierjem Robertom Golobom govorila tudi o načinih, kako lahko EU podpre Slovenijo. Popoldne bo nagovorila tudi državni zbor.

Predsednica Evropske komisije Ursula von Leyen v spremstvu predsednika vlade Roberta Goloba Črni, sprejela ju je županja Romana Lesjak.
Petra Lesjak Tušek
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in premier Robert Golob ob vrnitvi s Koroške v Ljubljano.
Robert Balen

Predsedniku vlade je Ursula von der Leyen v Ljubljani, kjer nadaljuje obisk, ob izjavi za medije dejala: "Hvala, da si me peljal v Črno, kjer sem videla masovni vpliv te katastrofe." Kot je poudarila, je bilo srce parajoče, a tudi srce ogrevajoče, da je ta vtis potrebovala, saj je videla ljudi, ki stojijo skupaj v težkih časih in so solidarni. Prostovoljci so od vsepovsod, tukaj je vojska, policija, civilna zaščita, rdeči križ, gorski reševalci - vse je izpostavila kot pomembne. "Tukaj sem, da povem, da stojimo z vami, da smo tu. Potrebna je evropska solidarnost," je zatrdila predsednica. Von der Leyen je napovedala maksimalno prožnost pri porabi sredstev za okrevanje in kohezijskih sredstev za obnovo po poplavah.

Obisk Ursule von der Leyen in Roberta Goloba v Črni, pogovor med ljudmi
Petra Lesjak Tušek
Robert Balen

"Hvala za naklonjenost Sloveniji in razumevanje situacije z izrednimi ukrepi, ki jih terja izredna situacija," je dejal predsednik vlade Robert Golob. Iz kohezije je pomembna fleksibilnost za reprogramiranje. "Pomembno sporočilo je, da bo komisija delala skupaj s slovensko vlado. Pogovarjali smo se tudi o skladu za popoplavno obnovo, kar bo tudi jutri na vladi. Sklad bo upravljal s sredstvi, na enem mestu želimo združevati vsa sredstva, ki bodo namenjena rekonstrukciji, ta bodo namenska, ciljna," je dejal Golob. Ocenil je tudi, da se moramo pripraviti na bodoče katastrofe, ki bodo očitno stalnica po Evropi.

Petra Lesjak Tušek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta