(FOTO in VIDEO) Državno prvenstvo v tekmovanju za najtežjo bučo: Rekorderka tehtala kar 842 kilogramov

Brina Kerič Brina Kerič
25.09.2023 13:23

Državno prvenstvo v tekmovanju za najtežjo bučo običajno poteka v Mozirskem gaju, letos pa je zaradi sanacije parka potekalo na Koroškem. Lastnik najtežje buče je že petič zapored Janko Lovše, tehtala pa je rekordnih 842 kilogramov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lastnik rekorderke je Janko Lovše.
Brina Kerič

Kljub deževnemu vremenu so se ljubitelji buč velikank zbrali na že tradicionalnem 13. Državnem prvenstvu v tekmovanju za največjo bučo. Letos je tekmovanje zaradi škode, ki jo je v avgustovskih poplavah utrpel park, izjemoma potekalo v Vrtnem centru Jehart v Šmartnem pri Slovenj Gradcu. "Večkrat smo že sodelovali z Mozirskim gajem in smo se z veseljem odzvali na povabilo," je povedala Barbara Jehart.

(U)lovili rekord

Tekmovanje je kljub neugodnemu vremenu privabilo kar nekaj obiskovalcev, ki so nestrpno pričakovali, koliko bo tehtala zmagovalna buča. Za vzdušje pa je tudi letos poskrbel športni komentator Ivo Milovanovič. Lanska najtežja buča je tehtala 533 kilogramov, vzgojil pa jo je Janko Lovše. Rekord Mozirskega gaja pa je bil postavljen leto prej, ko je najtežja buča tehtala kar 719 kilogramov, tudi to pa je pridelal Lovše. Letos je upal na nov državni rekord, ki ga je tudi postavil. Buča, ki jo je letos pripeljal na tekmovanje, je namreč tehtala kar 842 kilogramov. "Že dolgo časa sem delal na tem, to je tudi moj osebni rekord. Zelo sem zadovoljen, da mi je končno uspelo," je po zmagi povedal Lovše, ki se lahko sedaj pohvali s petimi naslovi državnega prvaka. A to ni edini naslov, ki ga je letos osvojil. Njegovo bučo so gledalci izbrali za najlepšo, pridelal pa je tudi najtežjo lubenico. "Letošnja sezona je bila kar dobra. Ni bilo prehude vročine, tudi dežja je bilo dovolj," pravi. A kaj je recept za gojenje buč velikank? "Pravo vreme, dobro pripravljena zemlja, pravo seme in nekaj sreče," razlaga. Na vprašanje, ali se bo naslednje leto podal v lov za nov rekord, pa je odgovoril, da vsako leto dela na tem, da je buča večja in težja. 

Tehtali tudi lubenice in merili buče

Drugo mesto je z 633 kilogrami težko bučo osvojil Uroš Fifolt, tretje pa Primož Kotnik, njegov buča je tehtala 552 kilogramov. Najmlajši med tekmovalci je bil šestletni Timi Plavčak, ki se je tekmovanja udeležil že tretjič. Njegova buča je letos tehtala 276 kilogramov, kot pravi, pa je lani bila težja. "Ati je izvedel, da lahko dodaš tudi brikete," nam je zaupal. Tekmovalci pa se niso pomerili le v tem, kdo je uspel pridelati najtežjo bučo, temveč tudi v dolžini buč in teži lubenic. Najtežjo lubenico, ki je tehtala 53 kilogramov, je pridelal Janko Lovše, ki pravi, da je rasla sama od sebe, z njo se ni pretirano ukvarjal. Drugo mesto pa je osvojil Matjaž Perme, njegova lubenica je tehtala 31 kilogramov. V konkurenci za najdaljšo bučo so se zvrstile štiri buče, najdaljšo pa je pridelal domačin Martin Jehart. Merila je 242 centimetrov, s čimer je postavil tudi rekord državnih prvenstev. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta