(FOTO in VIDEO) Nogometaši Bijol, Karničnik in Oblak podarili drese za dobrodelno dražbo za koroške otroke

Urška Polanc Urška Polanc
24.10.2023 06:00

Rotary club Slovenj Gradec ob podpori Večera organizira spletno dražbo dresov reprezentantov Jake Bijola, Žana Karničnika in Jana Oblaka. Dražba poteka od danes do sobote in je del širše dobrodelnosti v Zgodbah upanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žan Karničnik z dresom, ki ga lahko odkupite na dražbi in tako pomagate v dobrodelnem projektu.
Urška Polanc

Naporni dnevi so za slovenskimi reprezentanti Jako Bijolom, Žanom Karničnikom in Janom Oblakom po dveh zmagah v kvalifikacijah za evropsko nogometno prvenstvo in drugih klubskih obveznostih. Ob športnem ritmu pa jim ne zmanjka časa za dobrodelnost, svoje drese so namreč po tekmah podarili Rotary clubu Slovenj Gradec, ki tokrat pripravlja dobrodelno dražbo, ki jo medijsko podpira Večer. Že v začetku leta je Rotary club Slovenj Gradec v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije pričel dobrodelni projekt Zgodbe upanja, ko se je zgodila poplavna tragedija, pa so pomoč še razširili. Na dobrodelnem koncertu na Prevaljah so zbrali dobrih 34 tisočakov, polovico zneska namenili družinam, oškodovanim v poplavah, drugo polovico pa je že in še bo koristilo več kot dvesto otrok od prvega do devetega razreda osnovne šole. Lepe počitnice se jim obetajo. V nedeljo, 29. oktobra, se za šest dni odpravljajo na jesenovanje v Pacug. Da jim bodo poleg zabave ponudili izobraževanje, je povedal Boštjan Gorenšek, predsednik Rotary cluba Slovenj Gradec. "Otroci bodo pripravili zgodbo upanja, v spisu napisali, kaj si želijo v življenju, kaj bi radi delali, kje se najbolj vidijo. Na podlagi tega bomo izbrali otroke, ki jim bomo še naprej pomagali. Ali bo to plačilo šolnine, glasbene šole, odbojke, nogometa, česarkoli, le da bodo lahko še naprej razvijali svoje talente," je povedal.

Nastop na prvenstvu izpolnitev sanj

O začetkih, prvih treningih, kako so ju spodbujali starši, smo se pogovarjali z Jako Bijolom in Žanom Karničnikom, ki prihajata iz Vuzenice in Radelj ob Dravi. Trditvi, da so verjetno sanje vsakega nogometaša zaigrati za reprezentanco, 29-letni Karničnik ne oporeka. "Sploh zdaj, ko smo tako blizu ... Da lahko nekoč rečeš, ko se spominjaš za nazaj - no, upamo, da bomo lahko to vsi rekli -, da smo igrali na evropskem prvenstvu. To bi bila res izpolnitev sanj," je bil iskren. Prepričan je, da bodo s fanti še to piko na i tudi dosegli in pripeljali Slovenijo na Euro: "Na koncu si tudi zaslužimo. Odkar sem v reprezentanci, je vzdušje res zelo dobro, s fanti se dobro razumemo, eden za drugega delamo, na koncu se to pokaže na igrišču."

Žan Karničnik
Urška Polanc

Iskreno pa si Karničnik želi, da bi se kakršnekoli že sanje lahko izpolnile vsem otrokom, tudi tistim, ki so prikrajšani zaradi finančnih ali drugih težav. "Ko sem se odločil za nogomet, ki ga je prej igral tudi oče, no, ga še zdaj, a kakšno veteransko ligo (smeh), sem vedno imel podporo staršev. Dobro, začel sem kar v Radljah, a tudi kasneje so mi omogočili vožnje v Dravograd in Ljubljano, kjer sem obiskoval nogometni razred na Gimnaziji Šiška. Bilo nas je kar nekaj fantov s Koroškega, enako so nas podpirali tudi starši mojih takratnih soigralcev. Hvaležni smo jim lahko, da so nam to omogočili in nam stali ob strani. Danes marsikateremu otroku takšna udejstvovanja niso omogočena, zato poskušam tudi sam čim več pomagati, če se le da. Težko je verjetno tudi staršem, če si otrok nekaj želi, pa mu morajo reči, da tega ne (z)morejo," razmišlja. Predvsem zato, ker prihaja s Koroškega, mu je bilo posebej težko spremljati, kar se je avgusta dogajalo v regiji. "Najprej se sploh nisem zavedal tega, saj smo bili s klubom, če se ne motim, na Portugalskem. Ko smo prišli nazaj, sem se tragedije zavedel, ko nekateri soigralci niso mogli priti na trening. Posnetke, fotografije kolegov iz Črne in Mežice, kjer so bili odrezani od sveta, je bilo kar težko gledati."

Jaka Bijol se je priključil dobrodelni akciji. 
Andrej Petelinsek

Po glavi mu je šel le nogomet

Da si je avgusta želel biti na Koroškem, pomagati z lopato, a mu športne obveznosti tega niso omogočale, je povedal Jaka Bijol, ki je sicer lahko posledice poplav spremljal pri svojem dekletu, kjer so imeli doma težave: "Veliko ljudi je trpelo in sem vesel, da se zdaj res pomaga. Lepo je videti, da so pripravljeni pomagati po celi Sloveniji, vsak na svoj način." Vuzeničan zdaj že drugo leto igra za italijanski Udinese Calcio. Všeč mu je, da je zdaj bližje domu, tudi italijansko življenje je bolj podobno našemu, ugotavlja, a vse ima svoje čare, tudi Rusija jih je imela, je dodal.

"Ko si mlad, ne razmišljaš še toliko o prihodnosti, želiš samo igrati nogomet. To mi je bilo omogočeno, k sreči me je družina vedno podpirala pri vsem, kar sem želel početi. Nogomet je bil vedno primarna stvar v mojem življenju in sem lahko razmišljal samo o tem, no, čez leta se to spremeni, gledaš malo drugače. Od začetka pa sem imel res veselje, nekaj, kar sem izredno rad počel, po glavi mi je šel samo nogomet. Da mi je bilo to omogočeno, sem res hvaležen svojim staršem. Otroka je treba peljati na trening, ga iti iskat. To je včasih bolj problem za starša kot pa kaj drugega. Tudi oni morajo veliko vložiti, da lahko uspeš. V mladih letih si tudi moji starši niso nikoli mislili, da bom postal profesionalni nogometaš, a kot otroku ti veliko pomeni, da lahko to počneš in ti to omogočijo. Pri sedmih, osmih letih ravno ne razmišljaš, da boš enkrat profesionalec, mogoče neka želja že je, ker gledaš tekme po televiziji, ni pa to nekaj primarnega," je iz Italije povedal Bijol, ki je bil tudi zelo dober smučar, a je nogomet igral raje.

Dres Jake Bijola, za katerega lahko oddate ponudbo na www.zgodbeupanja.si
Boštjan Gorenšek
Dres Jana Oblaka, za katerega lahko oddate ponudbo www.zgodbeupanja.si
Boštjan Gorenšek
Dres Žana Karničnika, za katerega lahko oddate ponudbo www.zgodbeupanja.si
Urška Polanc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.