(FOTO in VIDEO) Obisk vlade: Zadovoljni z napredkom na Prevaljah, v Črni bo tehnična pisarna

Nekaj dodatne mehanizacije je na Koroškem že v tem tednu, v prihodnje je bo še več, do konca tedna pa bodo preko državne tehnične pisarne zagotavili še dodatne nadzornike, je povedal minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan Prevalj Matic Tasič, premier Robert Golob in župan Raven Tomaž Rožen
Urška Polanc

Ministri so skupaj s predsednikom vlade Robertom Golobom ta dopoldan že obiskali Prevalje. Golob je presenečen nad delovnim uspehom, kako hitro napredujejo na Prevaljah z vodovodom, ob tem pa je poudaril, da je to zasluga lokalne oblasti, država je namreč dovolila le, da se del vodovoda vkoplje v traso ceste.

"Vedno ko se človek vrne na prizadeta območja, je po eni strani pretresen nad obsegom vse te škode, na drugi strani pa ko vidi, koliko gradbišč je odprtih, kako so Korošice in Korošci zagnani, za to da se čim prej postavijo na noge, daje to motiv in zagon, da tudi mi na naši strani maksimalno stvari pospešujemo in pridemo naproti. Danes je bilo odprtih dosti tem, izmenjali smo poglede, kje si lahko še pomagamo, da bomo šli hitreje in čim bolj učinkovito. Dejstvo je, da to zavezo živimo v spremembi zakonodaje - ker žal imamo zakonodajo, ki ni naklonjena, da bi bili hitri in učinkoviti, ne kot državna ali lokalna oblast. Res si želimo maksimalno delovati v vodotokih do jeseni, novembra, da se čim bolj sčistijo. Danes sem videl, sedem delovišč je odprtih, mehanizacije je na razpolago v državi vsak dan več, jo je pa treba spraviti na pameten način tudi v pogon. Na Koroškem, kjer se kaže, da je bila škoda na občinski infrastrukturi največja, bomo morali dati poudarek tudi na to," je v prvi izjavi na regijskem obisku vlade med drugim povedal predsednik vlade. Da bo imela tudi Koroška svojo izpostavo tehnične pisarne, odprta bo v Črni in bo na razpolago za vse občine, je še dodal Golob in podaril, da to pomeni fizično prisotnost ljudi iz tehničnih pisarn v vseh občinah.

Srečanje predsednika vlade Roberta Goloba z županom občine Prevalje Maticem Tasičem ter ogled odprave posledic poplav in obnove vodovoda. 
Daniel Novakovic/sta
Urška Polanc
Ogled škode in sanacijskih del na Prevaljah
Zbrana ministrska ekipa v Gasilskem domu Prevalje
Urška Polanc

Vlada intenzivno pripravlja zakon o obnovi in razvoju, ki bo dal odgovore za zagotovitev učinkovite sanacije. Del odgovora pa bo zagotovo dala tudi državna tehnična pisarna s svojimi izpostavami. Država je s popisom škode sicer že dobila precej jasno sliko o razmerah na terenu, vendar pa je neposredna oblika dialoga med lokalno in državno ravnjo nujna, če želimo, da bo sanacija jasno načrtovana in učinkovito vodena, sporočajo z vlade. 

Minister Marjan Šarec in poslanec Dušan Stojanovič z županom Maticem Tasičem 
Urška Polanc
Prevalje. Srecanje predsednika vlade Roberta Goloba z zupanom Obcine Prevalje Matijo Tasicem ter ogled odprave posledic poplav in obnove vodovoda. Izjava za medije ministrice za infrastrukturo Alenke Bratusek.
Daniel Novakovic/sta

Alenka Bratušek, ministrica za infrastrukturo: "Konec tega tedna bomo odpravili vse popolne zapore na državnih cestah, ena je še tukaj, potem bodo ceste prevozne. Naš cilj pa je, da do spomladi naslednje leto spravimo državno infratrukturo v stanje, v kakšnem je bila pred poplavo. V proračunu našega ministrtva so za naslednji dve leti območja, ki so bila prizadeta s poplavami pravzaprav največja prioriteta oziroma skorajda edina - razen projekti, ki so začeti in se zaključujejo."

Obisk vlade na Prevaljah, Robert Golob, Matic Tasič
Urška Polanc

Ob robu obiska na Prevaljah je župan Matic Tasič z ministrom za naravne vire in prostor Urošem Brežanom razpravljal o interventnih oziroma sanacijskih stroških. "Za nas, glede na to, da smo ostali brez vode, je to intervencija in mi smo tudi vse, kar smo delali avgusta in delamo zdaj, dali v interventne stroške. Delamo pospešeno in upamo, da čim prej dobimo finančna sredstva in da nam bodo te intervencijske stroške za vodovod pokrili. Če nimaš vode, je to intervencija, sanacija je, če ti nekaj odpravljaš, izboljšuješ. Mi smo bili prisiljeni iti v intervencijo, ker ljudje niso imeli vode in še vedno nimajo vode. Delamo vse, da bomo prej končali kot pa smo napovedali (v 90 dneh). Za to smo mi izstavili račun, podjetja, ki pa delajo, pa delajo pospešeno, noč in dan in bolj hitro kot smo kadarkoli pričakovali - na meji čudeža. Čakamo pa na finančna sredstva in upamo, da bomo čim prej lahko poplačali izvajalce vseh teh del," je povedal Tasič, ki ocenjuje, da so zdaj z deli že na približno petih kilometrih vodovoda, naložbe, ki bo vredna okoli sedem milijonov in pol. Dodal je še, da je prevaljska občina že tudi šla v interventni nakup zemljišč za nadomestne parcele in stanovanja.

Urška Polanc

Da se stanje po naravni nesreči izboljšuje, ocenjuje Brežan: "Ena ključnih prioritet, tudi kar se tiče našega ministrstva pa bo urejanje vodotokov, zagotavljanje pretočnosti, vlada je tu zagotovila dodatna sredstva v letošnjem letu, v sami interventni zakonodaji pa smo si odprli možnost, da direkcija za vode angažira dodatno mehanizacijo tudi preko dodatnih koncesijskih pogodb, zato lahko z optimizmom gledamo naprej. Zagotovili bomo dodatne kapacitete, dodatno mehanizacijo, da bomo kar se da močno posegli v struge in zagotovili maksimalno možno pretočnost do potencialnih poplav ali večjih padavin, ki nas lahko čakajo v jesenskem času." Nekaj dodatne mehanizacije je na Koroškem že v tem tednu, do konca tedna pa bodo preko državne tehnične pisarne zagotovili še dodatne nadzornike. Glede mulja še čakajo na dodatne raziskave, ki bodo pokazale, kako je mulj dejansko nevaren in iščejo trajno rešitev za ta mulj, lokacijo, kamor se lahko dolgoročno odloži, dodaja minister.

Sestali so se tudi v Dravogradu, kjer je minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer tudi povedal, da poteka dodatna analiza vseh meritev, ki so bile že izvedene po porečju reke Meže in na obrežju Drave. "Pripravljamo ustrezne zakonske vsebine, ki so potrebne zato, da se bodo lahko pripravili programi, kamor bodo vključene vse koroške občine. Na podlagi programov pa bomo pripravili ustrezne finančne konstrukcije, da bi v naslednjih petih letih sanirali degradirano okolje." V Otiškem Vrhu se kopičijo odpadki, ki jih je potrebno čimprej sanirati in zavarovati, še pravi Kumer, lokacijo so si tudi ogledali. "Na podlagi vzorcev ločujemo dve vrsti odpadkov, večina je tistih, ki niso nevarni. Za manjšino nevarnih, ki vsebujejo prekomerne vrednosti kalcija, kadmija in svinca, pa smo že našli ustrezno lokacijo in jih tja tudi že odvažajo," je povedal. Lokacije za zdaj ne izdajajo. 

Sestanek v Dravogradu
Brina Kerič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta