(FOTO in VIDEO) Vojaki, policisti, študenti, nogometaši ...vsi prihajajo ali ostajajo v Črni kot prostovoljci

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
14.08.2023 08:00

Ne le današnji, več dni je že solidarnostnih v Črni na Koroškem. Za danes je prijavljenih okoli 400 prostovoljcev, realno jih bo več, vsaj 600. Na delu so že vojaki in policisti. Danes pridejo tudi nogometaši NK Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prijava in razporeditev prostovoljcev v Črni 
Petra Lesjak Tušek

Dnevi na Koroškem so v znamenju solidarnosti že vse od poplav, v še večji meri pa so prostovoljci od vsepovsod podprli Črnjane, Mežice, Dravograjčane pri obnovi kraja, stanovanj, hiš, infrastrukture ta konec tedna - ne le danes, na deklarirani dan solidarnosti, ko je število še okrepljeno. Seveda bi bil brez domačinov, ki si ves čas pomagajo med seboj, gasilcev od vsepovsod in vojske, nepredstavljiv napredek, ki je že viden v kraju iz dneva v dan. Danes v Črni pričakujejo kakih 600 prostovoljcev, registriranih je okoli 400, a na terenu jih dela več, kar se je pokazalo že prejšnje dni. Tisti, ki so bili uradno registrirani, so po evidencah samo včeraj opravili skupaj deset tisoč ur.

Prijava in razporeditev prostovoljcev v Črni 
Petra Lesjak Tušek

Zjutraj so z delom takoj pognali vojaki, med prvimi so prispeli policisti Policijske uprave Celje, ki so jih napotili na delo v center. Ena prvih skupin je šla delat v spodnje Javorje.

Prijava in razporeditev prostovoljcev v Črni  
Petra Lesjak Tušek

Za več dni je v Črno prispela študentska delovna brigada iz Maribora, ki ji je delo na Koroškem že domače - nazadnje so po vetrolomu pomagali na Muti, v Črni pa so bili že leta 2018. Tokrat so se poimenovali specialna enota Študentske delovne brigade. Vodja odprave Zoran Kačičnik je poudaril, da so samooskrbni, jih je pa podprlo tudi več podjetij, tako da so lahko z njihovo pomočjo pripeljali kar nekaj reči, ki pridejo domačinom zdaj prav. V odpravi je bil tudi Filip Moličnik, ki prihaja z Ljubnega - prej je pomagal tudi tam. "Prav se mi zdi, da pomagam tudi drugod. Črna je fajn, Črnjani so fajn," je dejal. Med prostovoljci ni umanjkala ekipa Kluba koroških študentov - namesto KKŠ festa, ki bi sicer prav ta vikend potekal na Poljani, so se angažirali v pomoči.

Črna prostovoljci na delu na stadionu 
Petra Lesjak Tušek

Ekipa gorskih reševalcev se je medtem še okrepila, že v soboto so prispeli reševalci iz več krajev, med drugim iz Kranjske Gore, Tolmina, Kobarida, Ljubljane ...v podporo čiščenju stadiona NK Peca, ki je začasen heliport, na zelenici stadiona namreč pristajajo in z nje vzletajo helikopterji za oskrbo ljudi. Na stadionu je pomagal tudi eden od trenerjev otrok, Domen Klarič. "Prej smo pomagali v Podklancu, kjer je bila tudi grozna situacija, vse uničeno. Zdaj bomo še v Črni. Ne morem gledati od strani, imel bi slabo vest, če ne bi pomagal," je rekel. Prišla je tudi prva ekipa NK Maribor, ki je že poprijela za dela na stadionu.

Prijava in razporeditev prostovoljcev v Črni 
Petra Lesjak Tušek
Ministra za solidarno prihodnost so najprej sprejeli v CUDV Črna, ki je bil tudi mesto evakucije in kjer je še danes zasidran štab civilne zaščite.
Petra Lesjak Tušek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta