(FOTO) Koncert za Jožka Kerta: Kar zmore, je človek storiti dolžan

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
18.03.2023 22:29

V Družbenem domu na Prevaljah koncert ob 80-letnici gonile sile Kulturnega društva Mohorjan Jožka Kerta. Zanj tudi jubilejno priznanje Javnega sklada za kulturne dejavnosti, območne enote Ravne

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mateja Potočnik, sopranistka v Berlinu, ob spremljavi pianistke Maje Kastratovik. 
Tomaž Ranc

Na Prevaljah je bil v soboto zvečer slovesni koncert ob 80. letnici predanega koroškega kulturnega delavca Jožka Kerta in 26. letnici Kulturnega društva Mohorjan, katerega ustanovitelj in gonilna sila je bil prav Kert.

Kot je omenila voditeljica Lucija Mirkac, je slavljenec humanist, kulturnik in organizator, za katerega je bila značilna tudi trma, s katero je širil kulturo med ljudmi, kot gonila sila, srce in duša društva je zasnoval in realiziral delo na številnih področjih društva, od glasbe, koncertov in zborov, Sušnikovih dnevov, pevske značke, Slomškove poti, povezoval pa se tudi s koroškimi Slovenci.

Jožko Kert prejema nagrado. 
Tomaž Ranc

Zaradi vsega naštetega je postal novi častni član društva, ob koncertu pa mu je "za življensko ustvarjalno in izjemno organizacijsko delo v kulturi" tudi Javni sklad za kulturne dejavnosti območne izpostave Ravne podelil jubilejno častno priznanje zavoda.

"S svojo glasbeno odličnostjo je pomembno prispeval k prepoznavnosti koroške zborovske pesmi, s svojim znanjem, inovativnostjo in svetovljanstvom je vplival tudi na mlade glasbenike, jih navdihoval in dajal pogum, da so ubirali poti v glasbeno umetnost, ob publicistično založniškem delu, ki ga je vodil, so v zakladnico slovenske tiskane besede dodana dela koroških ustvarjalcev in dela z domoznansko tematiko, ki odstirajo našo preteklost, zrcalijo sedanjost in so tista posoda duha, ki je in bo žlahtnila podobo Korošcev," je ob utemeljitvi med drugim dejala Hedvika Gorenšek.

Klemen Gorenšek.
Tomaž Ranc

Ob prejemu nagrad je spregovoril tudi sam in se zahvalil vsem kulturnim sopotnikom z željo, da nadalujejo njegovo delo. "Kar zmore, je človek storiti dolžan", je med drugim dejal na odru Družbenega doma, ob omembi njegovega vzornika in učitelja, prevaljskega rojaka, skladatelja, akademika Lojzeta Lebiča pa se mu je zatresel glas. Ob številnih zahvalah, prišle so tudi onstran meje iz Celovca in tudi iz domače Farne cerkve s strani župnika Franca Brgleza, pa je bila rdeča nit glasbeni program.

V njem so nastopili otroški pevski zbor Mohorjan, sopranistka Mateja Potočnik, ki deluje v Berlinu, ob spremljavi pianistke Maje Kastratovik, mešani pevski zbor župnije Prevalje, trobentač Miha Petek in pianistka Rina Repnik, basbaritonist Klemen Gorenšek ob spremljavi pianistka Maje Kastratovik, Moški pevski zbor Vres pod vodstvom Helena Buhvald, kvartet koroških trobenačev z Juretom Gradišnikom, Miho Petkom, Anejem Gorenjakom in Igorjem Konečnikom, program pa sta z vrnitvijo na oder skupaj sklenila Potočnikova in Gorenšek s slovensko narodno Kaj ti je, deklica.

MPZ Vres, ki ga je Kert vodil 20 let.
Tomaž Ranc
Mešani zbor župnije Prevalje.
Tomaž Ranc
Kvartet koroških trobentačev: Jure Gradišnik, Miha Petek, Anej Gorenjak, Igor Konečnik.
Tomaž Ranc
Miha Petek in Rina Repnik.
Tomaž Ranc
Klemen Gorenšek in Mateja Potočnik sta ob koncu še enkrat skupaj stopil na oder. 
Tomaž Ranc
Mateja Potočnik in Maja Kastratovik.
Tomaž Ranc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta