(FOTO) Med ambasadorji lahkega branja po novem tudi Adi Smolar

Andreja Čibron Kodrin Andreja Čibron Kodrin
25.08.2022 14:41

Osrednji dogodek knjižnice v sklopu Ravenskih dnevov je bil namenjen promociji lahkega branja, gost pa kantavtor Adi Smolar, ki je poudaril pomembnost razumljivosti besedil in možnost zlorab v nasprotnem primeru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bibliotekarka Branka Mrđenović je pri stojnici obiskovalcem predstavila publikacije o/v lahkem branju. 
Andreja Čibron Kodrin

V sklop prireditev Ravenski dnevi 2022, ki ta teden poživljajo mesto, je svojo, Poletni pomežik mestu, dodala tudi Koroška osrednja knjižnica (KOK). Osrednji dogodek je bil namenjen promociji lahkega branja, gost pa kantavtor Adi Smolar, ki je letos postal ambasador lahkega branja in se je pri tem poslanstvu pridružil igralcem Gojmirju Lešnjaku - Gojcu, Jerneju Kuntnerju, Saši Pavček, pravnici Vlasti Nusdorfer … Ambasadorji se namreč borijo za pravico do lahkega branja in slednje predstavljajo ljudem.

Adi Smolar je zapel niz svojih najbolj znanih in sporočilnih pesmi. 
Andreja Čibron Kodrin

"Nekateri ljudje imajo pri branju težave. Pomagamo jim z lahkim branjem. Lahko branje so besedila, ki jih lažje razumemo. Šele ko lahko beremo in ko razumemo, kar beremo, se lahko vključimo v družbo. V KOK iščemo dobre primere za lahko branje," je pojasnila bibliotekarka Branka Mrđenović in obiskovalcem stojnice predstavila publikacije, napisane za lahko branje.

Prireditev je pritegnila različne skupine obiskovalcev. 
Andreja Čibron Kodrin

KOK je sodelovala tudi pri projektu Lahko je brati: razvoj temeljnih usmeritev, metod, didaktičnih gradiv in spremljajočih orodij za lahko branje v Sloveniji. V okviru projekta sta izšla dva priročnika, za bralce in za strokovnjake. V KOK imajo tudi zbirko gradiva Berem zlahka, ki je namenjena uporabnikom ranljivejših ciljnih skupin. Zajema leposlovno gradivo z večjim tiskom, knjige, pisane z brajico, dislektikom prijazno branje, knjige v znakovnem jeziku, zvočne knjige in gradivo, ki sodi v kategorijo lahkega branja. Slednje je namenjeno vsem, ki potrebujejo lahko berljive informacije in publikacije, kot tudi tistim, ki imajo slabše razvite veščine branja ali se šele spoznavajo z novim jezikom. V KOK izvajajo tudi branje za bralno značko Korošci pa bukve beremo, pripravili so tudi seznam lahkega branja. Vse s ciljem omogočiti enakovreden dostop do branja vsem svojim uporabnikom.

'Vrtičkarji' med ogledom razstave o rasti in razvoju Raven na Koroškem 
Andreja Čibron Kodrin

Pomembnost razumljivosti besedil in možnost zlorab v nasprotnem primeru je poudaril tudi Adi Smolar. Ker je prepričan, da to velja tudi za pesmi, je v duhu prireditve vezno besedilo svojega koncerta prepletal s pojasnjevanjem življenjskih resnic, ki jih vsebujejo njegove priljubljene skladbe. O skromnosti kot vrlini, dobrosrčnosti, hvaležnosti, resnični sreči, veselju do učenja, spoštovanju samega sebe, pomenu nasmeha, dobrih del in osrečevanja drugih …

Ploščad pred KOK, ki se podaljša v grajski park, se je tudi tokrat potrdila kot imeniten poletni prireditveni prostor. 
Andreja Čibron Kodrin

V sklopu dopoldanske prireditve sta potekali tudi promocija bukvarne Ajta in ustvarjalna delavnica z Jacem Kamburjem, obiskovalci pa so si lahko ogledali razstavo Pod to goro raste naše novo mesto.

Jac Kambur med dotiskom razglednice/urnika 
Andreja Čibron Kodrin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta