(FOTO) Mladi iz vseh koncev Slovenije na gorskih kolesih na Ravnah na Koroškem z vzornikom Vidom Peršakom

Andreja Čibron Kodrin Andreja Čibron Kodrin
19.07.2022 19:15

V Bike parku Poseka se je trideset udeležencev tri dni urilo v tehnikah gorskega kolesarjenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na pump track poligonu ob nasvetih Vida Peršaka
Miha Kolar/Mkvisuals

Danes se je na Ravnah na Koroškem končal tridnevni Kolesarski kamp Vida Peršaka. V četrti izvedbi je gostil trideset mladih kolesarjev in kolesark, ki jim je vzornik naš najboljši gorski kolesar, Šentanelec Vid Peršak, član španske profesionalne kolesarske ekipe Orbea FOX Enduro Team, državni prvak za leto 2021 v tekmovanju SloEnduro in 25. v svetovnem pokalu EWS. Tradicionalni poletni tabor, ki ga je v sodelovanju s Peršakom pripravil ravenski Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (ZKŠTM), je gostil udeležence z vseh koncev Slovenije, najmlajši je bil star osem let, najstarejši pa šestnajst.

Vid Peršak in nadobudni mladi kolesarski navdušenci (
Miha Kolar/Mkvisuals

Koroška je med gorskimi kolesarji priljubljena destinacija, izjemne možnosti za gorsko kolesarjenje so tudi na Ravnah. V Bike parku Poseka, za katerega skrbita ZKŠTM in Kolesarski klub Ravne, je urejenih več različno zahtevnih kolesarskih prog, ponudbo so letos nadgradili še s sistemom za prevoz kolesarjev z vlečnico. Tu je potekal tudi kolesarski kamp. Otroci, ki so prebivali v bližnjem hostlu Punkl, so trenirali in pilili tehniko vožnje pod vodstvom šestih izkušenih kolesarskih trenerjev. Poleg Peršaka so sodelovali še Matej Kodrin, David Ivartnik, Žiga Peršak, Alja Marič in Jakob Smolnikar. Ti so udeležence najprej preizkusili, nato pa so jih razdelili v manjše skupine. Na terenu ob demonstraciji in razlagi so vadili osnovne in nadaljevalne tehnike gorskega kolesarjenja, od zaviranja, zavijanja, vzpenjanja, spuščanja do skokov in dropov ter drugih zahtevnejših elementov. To značilnost tabora, da s toliko različnimi trenerji otroci spoznavajo tehnike gorskega kolesarjenja in uživajo na lepih progah, je kot posebno kakovost izpostavil tudi Vid Peršak, ki upa, da se bo kateri od udeležencev odločil tudi za tekmovalno pot. "Letos nam je kamp spet dobro uspel, tako da upam, da se vidimo ponovno prihodnje leto," je povabil vse, ki se kampa zaradi hitre zapolnitve mest letos niso mogli udeležiti.

Prikaz tehnike obvladovanja kolesa 
Miha Kolar/Mkvisuals

Med udeleženci tabora sta bila tudi osemletni Erik in šestnajstletni Nik. Zakaj in čemu sta se prijavila in kaj sta pridobila? "Želel sem spoznati Vida in se še kaj novega naučiti. Naučil sem se vožnje z vlečnico, zaviranja in hitrejše vožnje po trailih," je povedal mlajši. Starejši pa je pojasnil: "Zanimalo me je, kako trenira profesionalni kolesar. Vid mi je razložil, kako se pripraviti na tekme in kako trenirati ter kako pogledati linije vožnje na terenu."

Vid Peršak in nadobudni mladi kolesarski navdušenci pri vlečnici 
Miha Kolar/Mkvisuals

V "prostem času" so za zanimivo dogajanje poskrbeli animatorji: zvrstili so se kopanje v letnem bazenu, obisk doživljajskega parka ter spust po ziplinu, večerni program … Letošnja novost je bila tekmovanje v različnih izzivih, ki so ga izvedli trenerji v vsaki skupini. Zadnji večer so razglasili rezultate in podelili praktične nagrade, zmagovalci so se razveselili kolesarskih čelad.

Udeleženci Kolesarskega kampa Vida Peršaka na vrhu Poseke 
Miha Kolar/Mkvisuals
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta