(FOTO) Nataša Pirc Musar ob obisku Koroške: Česa takšnega na lastne oči še nisem videla

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
08.08.2023 17:15

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je obiskala Koroško, se srečala s prebivalci, predstavniki lokalnih skupnosti, civilno zaščito in gasilci ter si ogledala posledice uničujočih poplav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Pretresena nad razdejanjem in pomirjena zaradi ljudi, ki so v teh težkih časih stopili skupaj, je slovenska predsednica Nataša Pirc Musar zaključila obisk na Koroškem. Obiskala je Slovenj Gradec, Dravograd, Ravne, Prevalje, Mežico in Črno. "Česa takšnega v svojem življenju še nisem videla na lastne oči. Predvsem v Črni na Koroškem, ki je bila nekaj dni odrezana od sveta, a ni odrezana od naših src, naših duš, naših misli. Z mnogimi sem se pogovarjala, ki čistijo svoje domove, in morda je prav Črna najbolj signifikantna po tem, da je zarezalo med domove. Srečala sem ogromno gasilcev s štajerskega konca, prišli so pomagat svojim kolegom, in to je tisto, kar na koncu daje ne le upanje, ampak vero v to, da bo Slovenija zmogla, da jo bomo obnovili. Gasilci funkcionirajo, civilna zaščita funkcionira, slovenski vojaki v Črni, vsi z lopatami, umazani do vratu, slovenska policija," je naštevala predsednica, ki se je nedavno pogovarjala s predsednikom predsedstva BiH Željkom Komšićem, poklical jo je makedonski predsednik Stevo Pendarovski, prav tako je govorila z avstrijskim predsednikom Alexandrom Van der Bellnom. Vsi so ji obljubili pomoč. "Mednarodna solidarnost se je poklopila in deluje."

Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik

"Naj se jim posušita obe roki"

Predsednici je hudo, ker so nekateri prebivalci še vedno odrezani od sveta, a je vesela, da si ljudje tako medsebojno pomagajo. "V Mežici je cela desna stran reke Meže odrezana, čez brv so se preselili na drugo stran, 110 je takšnih, mi je dejal župan, saj drugega dostopa ni. Vseh devet mostov je porušenih," je dejala in se spomnila vseh, ki so jih morali evakuirati. "Življenja v telovadnicah ali v tujih domovih si noben človek ne zasluži. Vsi bomo morali napeti vse sile, da bodo ljudje dobili dostojna domovanja. Verjamem v Slovenijo, vse bomo obnovili, ampak ne bo šlo čez noč. Marsikje bo trajalo tudi leta, to je potrebno vzeti v zakup, ampak na koncu bomo Slovenijo obnovili. Za tem stojim in verjamem v vse ljudi, ki prebivajo v naši državi," je jasna Pirc Musarjeva, ki so jo zelo razjezili ljudje, ki hodijo po domovih evakuiranih ljudi in kradejo. "Lahko rečem le to, da naj se tistim, ki vlamljajo, posušita obe roki. Naj vas peče vest, če jo imate, do konca vašega življenja."

Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik

Za konec je dejala, da mora biti nedavno neurje šola, kje smo zgrešili, in da moramo vodotoke, ko jih bomo obnavljali, obnoviti tako, da bodo zdržali to, kar se je zgodilo zdaj. "Vsi vemo, da se podnebje spreminja, bolje ne bo nikoli, zna se zgoditi, da bo samo še huje. Upam, da v Sloveniji ne bo nikoli več tako, kot je bilo v teh dneh. Glavna skrb inženirjev bo, da se zadeva obnovi, da bo zdržala tudi takšna neurja."

Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta