(FOTO) Neodkrito smučišče na Strojni: Vlečnica s Kremžarice, teptalnik s Kanina

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
02.02.2022 06:00

V hribovitem naselju raztresenih kmetij Strojna na Ravnah imajo ob hiši ljudskega pesnika Blaža Mavrela povsem nepoznano majhno zasebno smučišče, ki bi lahko bilo tudi kaj več. Postavil si ga je Jože Obretan – Pepi, velik zanesenjak, in prihodnjo zimo bi ga rad ponudil tudi širše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Če bo prihodnjo zimo smučišče Strojna začelo obratovati, je lahko to eden začetkov turizma na Strojni. 

Tomaž Ranc

Družinsko smučišče ob hiši, kjer je nekoč živel koroški bukovnik Blaž Mavrel (po domače pri Stantnarju, nekateri pravijo tudi pri Stonknarju), pozna le malokdo. Za bukovnika Mavrela so že slišali, da je v zimski idili na bregu zraven tudi bela športna strmina z vlečnico, pa vedo le redki domačini, saj za širšo javnost še ne obratuje.

Domači, tam živeči navdušenec Jože Obretan jo je postavil in nato dograjeval že pred leti, pa ne tisto prenosno Tomosovo, ampak takšno pravo s stebri, zgornjo in spodnjo postajo in krogci in nadzorniškim stolpom. Najprej je bila 200-metrska, nato pa je dokupil še nekaj gozda in progo podaljšal na 320 metrov.

Jože Obretan – Pepi, ki si je doma postavil smučišče: "Morali bi se povezati, razgledna točka, šnopček in to je to."
 

Tomaž Ranc

"Vlečnica je francoske izdelave, kupil sem jo na Kremžarici nad Slovenj Gradcem. Tam je bila v polovico krajši obliki za otroke in mladino. Pet let sem iskal primerno, tudi v Avstriji, ker sem želel res samo takšno za otroke in da je varna. Najprej sem mislil, da se bomo vozili bolj domači, potem se je pa zakonodaja spremenila, tako da potrebujem iste papirje kot druge vlečnice. Če bom že vse tako naredil, sem dejal, pa naj se še drugi vozijo. Odziv bi bil zagotovo velik, tudi ker je čas korone. Za zdaj vlečnice nismo odprli za vse, imamo jo samo zase, za drugo zimo pa načrtujem, da bom pridobil obratovalno dovoljenje. Na zvezi sem s pristojnimi in v fazi pridobivanja za napravo, medtem ko za smučišče in sankališče že imamo dovoljenje. Računam, da potem pridobimo dokumentacijo za smučišče Strojna za več let, kot je tudi prijavljeno," je povedal Obretan. Prej širšega obratovanja ni zagnal, ker je bilo treba še kaj vložiti in vlečnico z leti usposobiti. Koliko denarja je doslej vložil v ljubiteljski projekt, ne razkrije.

Z zasebnega smučišča Strojna je čudovit pogled na Koralpe.

Tomaž Ranc

Sneg vztraja do aprila, reflektorji za "šihtlarje"

Smučišče bi bilo za obmejno in z gozdom in travniki poraščeno Strojno, njeno vaško jedro je z Raven oddaljeno kakih 25 minut vožnje, res zanimiva pridobitev. Trenutno je okoli 30 centimetrov snega, pri čemer ta tukaj ostane zelo dolgo, saj je breg, od koder je čudovit pogled na Koralpe, na senčni strani. "Ta del je največja nicina v sicer sončni Strojni, zato je vse skupaj tudi nastalo. Sneg tukaj vztraja do aprila ali še dlje, pri cesti spodaj ob reki celo do maja. Smo le na nadmorski višini 1000 metrov. Smučišče pa bi lahko celo podaljšali za 450 metrov, del bi moral kupiti od soseda," je dejal Obretan.

Svoj posebni odnos do smučišča dokazuje tudi s tem, da je postavil celo reflektorje, ki omogočajo nočno smuko, kupil je tudi teptalnik - na Kaninu. Nočna smuka bo bližja ljudem, ki so čez dan "na šihtu". Kot je povedal, pa sta ga nedavno obiskala tudi učitelja - zanimala sta se za morebitne šole v naravi, ki so na Strojni z montažnimi vlečnicami nekoč že bile. K odprtju smučišča Pepija nagovarjajo tudi starši, otroci bi namreč lahko smučali pri njem, prenočili pa v opusteli strojanski šoli, če bi vas le dobila primerna prenočišča. In tudi na šoli se končno nekaj premika. Občina ima projekt za ureditev hostla. "Na šoli za začetek sin ureja okrepčevalnico Strojanc, ki bo odprta do aprila ali še prej, polagajo keramiko, v kmečkem stilu bodo naredili separeje. Če bo občina uredila hostel, bi bilo to res zanimivo, jaz pa bi kupil vagonček, s katerim bi otroke s smučišča prevažal do šole in nazaj, da bi jim bilo luštno," pravi Pepi. Na smučišču so v preteklosti organizirali tudi vaške veleslalomske in sankaške tekme za pokal Blaža Mavrela.

Teptalnik s Kanina na strojansko pobočje 

Tomaž Ranc

Spomin na bukovnika Mavrela in kolesarski raj

Hiša ob smučišču je registrirana tudi za turizem na kmetiji. Točilni pult in dvorana sta, njihove načrte je ustavila korona, vendar Obretan obljublja, da bo letos uredil tudi kuhinjo, da bi lahko koga povabili na toplo v lokal, in spominsko sobo pesnika Blaža Mavrela z njegovimi osebnimi predmeti. Sončna Strojna, ki ponuja lepe razglede, na primer s Pokeržnikovega vrha (1055 nm) in od drugod, je sicer v drugih letnih časih pravi kolesarski raj. Poleti gre skoznjo po več sto gorskih kolesarjev na dan, septembra delno tudi po njenih cestah poteka kolesarski Krejanov memorial, na vrhu smučišča pa je bil leta 2018 start ene od etap kolesarske dirke svetovne enduro serije Peca-Jamnica.

"Prednosti Strojne so neokrnjena narava, pristna hrana, dobri ljudje ... Nekoč je bil izdelan celo švicarski projekt z vsemi točkami na Strojni, podpiram skupno akcijo, morali bi se povezati, razgledna točka, 'šnopček' in to je to," sklene srčni domačin. Največ pozornosti je v zadnjem času požela Novakova kmetija z doživetji z alpakami, na vasi je tudi gostilna pri Oplazi, le zagnati se je treba.

Rožen: Projekt za hostel imamo, do denarja z razpisi

"Za hostel v šoli imamo načrt, tudi projekte in gradbeno dovoljenje za preureditev zgornjega nadstropja šole, nimamo pa še denarja. Preurediti je treba prostore v skupna ležišča in urediti sanitarni blok, kopalnice, da se lahko goste uradno sprejema. Lokal pa smo po razpisu dali v najem. Zadeve torej gredo v to smer, a so še v polovični fazi, predvsem smo odvisni od razpisov," je na vprašanje o možnosti razvoja turizma na Strojni odgovoril župan Tomaž Rožen. Po njegovi oceni za preureditev potrebujejo okoli 300.000 evrov, do denarja pa bodo poskušali priti preko LAS-a, razpisov v okviru Geoparka Karavanke ali preko evropskih sredstev za okrevanje, v okviru katerih bo možno kandidirati tudi za turistične kapacitete.

"Ker je objekt v lasti občine, se tukaj lahko prijavimo in uredimo, potem pa potrebujemo še upravnika. Absolutno je na Strojni razvojni potencial, najprej je treba zgraditi prenočitvene kapacitete, ali zasebne ali javne, poleg tega pa seveda infrastrukturo, kot je pozimi vlečnica, poleti je zanimivo kolesarjenje, tukaj so pohodne poti, tudi čezmejna literarna pot Strojna v sodelovanju z Mohorjevo založbo iz Celovca. Največ je odvisno prav od konkretnih ponudnikov, ki so pripravljeni razvijati turizem, na primer kmetija z alpakami, od takih iniciativ je odvisen turizem na Strojni," je še dejal župan Rožen in dodal, da lahko Obretanu, če bo v domači hiši uredil spominsko sobo Blažu Mavrelu, pomagajo tudi pri ureditvi kulturne dediščine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta