(FOTO) Planinski dan invalidov: Skoraj štiri desetletja povezovanja, izmenjave izkušenj

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
06.08.2024 12:00

Planinski dan invalidov na Kopah v znamenju rekordne udeležbe, med obiskovalci tudi stoletnica iz Gornje Radgone.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najstarejša Apolonija Novak v družbi Bojana Borovnika in Tilna Kluglerja, mislinjskega in slovenjgraškega župana, ter predsednica Društva invalidov Slovenj Gradec Ivica Vaukan.
Nejc Strojnik

Potem ko so morali lani prireditev zaradi obsežnih poplav v zadnjem hipu odpovedati, so letošnje vseslovensko planinsko druženje invalidov na Kopah, ki ga tradicionalno, že skoraj štiri desetletja, organizira Društvo invalidov Slovenj Gradec, izpeljali z odliko. Na koroškem delu Pohorja, kjer je kljub negotovi napovedi sodelovalo tudi vreme, se je zbralo več kot 2500 obiskovalcev, pogled na registrske tablice številnih avtobusov pa je razkril, da so na Kope prišli iz vseh koncev Slovenije. Številni se srečanja udeležujejo vsako leto, še posebej pa izstopa zgodba Apolonije Novak iz Polic pri Gornji Radgoni, ki je februarja letos praznovala 100. rojstni dan in se je udeležila prav vsakega od 38 dosedanjih druženj.

Nejc Strojnik

Invalidi se tako že skoraj štiri desetletja povezujejo in (tudi) na ta način opominjajo na spoštovanje drugačnosti, na spodbujanje vključevanja v družbo, na omogočanje neodvisnega življenja in na spoštovanje osebne samostojnosti, ki ostaja ena od temeljnih človekovih pravic invalidov. Na vse to je na srečanju opozoril tudi predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije in letošnji slavnostni govornik Peter Bršek, s čimer je osmislil že znan načelo "Nič o invalidih brez invalidov". Na druženju se je – prvič v tej vlogi – predstavila tudi predsednica domačega društva Ivica Vaukan, ki je vodenje prevzela marca letos. Slovenjgraško društvo letos praznuje 55 let delovanja in ima skoraj 1600 članov in članic, ki so lani v številne programe skupaj vložili kar 14.571 ur prostovoljnega dela.

Nejc Strojnik
Nejc Strojnik

Po uradnem delu, na katerem sta sodelovala tudi oba župana iz Mislinjske doline in Primož Kotnik iz družbe Vabo v vlogi soorganizatorja, je pred kapelo sv. Ane sledila sveta maša, na kateri sta maševala župnika Tine Tajnik in Miro Šlibar, ki sta po njej s kakšnim humornim vložkom poskrbela tudi za nasmešek številnih prisotnih. "Med obiskovalci iz vseh slovenskih pokrajin sem se še posebej razveselil Apolonije Novak. Res nepozaben planinski dan 944 metrov nad našim lepim mestom, ki je od leta 2008 prijazno invalidom," je med drugim dejal slovenjgraški župan Tilen Klugler. Organizatorji so za invalide pripravili športne igre, bogat glasbeni program, tudi lačni in žejni niso bili, so povedali. Lepa pohorska kulisa je marsikoga zvabila na vožnjo s štirisedežnico Pungart, zanimive so jim bile energetske točke, navduševali so se nad naravo, tudi nad nekoliko hladnejšim vremenom, kot so ga vajeni v dolini.

Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta