(FOTO) Po neurju: Nepojmljiva uničenje in škoda v ravenskem parku. Ponoči sreča v nesreči otrok tabornikov v Radljah

Posledice silovitega nočnega neurja so dramatične. Huda ura je bila tudi v Radljah ob Dravi, natančneje na priljubljeni taborniški destinaciji, od koder so evakuirali 50 otrok, ki so nato deloma prenočili v hostlu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Taborniški prostor v Dobravi, Radlje ob Dravi. Drevesa so padla na štiri avtomobile.
Žiga Plazovnik

Posledice silovitega nočnega neurja, močnega vetra z dežjem, so na žalost dramatične tudi v grajskem parku na Ravnah, v katerem je sicer bogastvo tudi zaščitenih raznovrstnih drevesnih vrst.

Grajski park Ravne, škoda po neurju
Petra Lesjak Tušek
Uničenje v grajskem parku Ravne.
Petra Lesjak Tušek

Pogled na park je to dopoldne žalosten: več drevesom je veter izruval korenine in jih posekal na tla. Park so dopoldne postopno zapirali - okrog parka ovijajo trak in odsvetujejo vstop - saj je sprehod v parku trenutno nevaren. Komunalni delavci so najprej morali poskrbeti za čiščenje cest - vrsta podrtih dreves je namreč ovirala in še ovira promet na cestah - sanacije v parku pa se še niso lotili, saj zaenkrat rešujejo ceste. Več je tudi debat o razlogih za uničenje, o katerih debatirajo domačini - pripisujejo jih tudi nespametnemu postopnemu redčenju dreves.

Park Ravne po neurju 
Petra Lesjak Tušek

Taborniki zavetišče dobili v hostlu

Huda ura se je bila tudi v Radljah ob Dravi, natančneje na priljubljeni taborniški destinaciji, ki jo je na svojem zemljišču na Dobravi uredil domačin Anton Plazovnik. Zaradi neurja z močnim vetrom so otroci in mladostniki ponoči vedrili v domači hiši lastnika tabora in v radeljskem hostlu.

Dobrava je postaja priljubljen prostor tabornikov iz cele Slovenije, trenutno so tam taborniki iz Cerknega. "Prišli so pred tednom in bi ostali do nedelje. Zaradi nočnih dogodkov bodo tabor zapustili že danes. Skupno gre za 50 otrok, ki so spali v šotorih. Štiri šotore je veter potem, ko so otroke spravili na varno, tudi podrl."

Dogajalo se je med tretjo in pol četrto uro ponoči. "Pihal je močan veter z dežjem, ki se je krepil, na koncu je bil podoben skorajda 'tornadu'. Podrl in polomil je najmanj 15 dreves. Nekatera so padla tudi v bližino šotorov, eno drevo je padlo na letne tuše, ki smo jih uredili na novo. Pod drevesi so tudi štirje avti, eden od njih je popolnoma uničen. Dva metra od tabornika, ki je reševal visečo mrežo, je padlo drevo," je povedal Anton Plazovnik, ki ga je okoli tretje ure ponoči zbudil močan veter. Nemudoma je šel do taborniškega prostora in skupaj z vodniki so evakuirali najmlajše otroke. "Namestili smo jih v našo domačo hišo, saj živim v bližini. Starejše otroke pa so radeljski gasilci odpeljali v gasilski dom. Na pomoč je priskočila tudi civilna zaščita in Javno podjetje Kanalizacija in čistilna naprava Radlje. Otroke so nastanili v radeljskem hostu, ki ga upravlja družina Kuzmič," je razložil Plazovnik in izrazil hvaležnost, da se je za udeležence tabora vse dobro končalo.

V Dobravi je na taborniškem prostoru podrlo štiri šotore.
Žiga Plazovnik

Stekla je tudi že akcija čiščenja in urejanja taborniškega prostora, saj prihodnji teden pričakujejo nove tabornike. Na pomoč so mu priskočili nekateri domačini, med njimi je tudi Zoran Gerold z ekipo, ki odstranjujejo poškodovana drevesa.

Plazovnik ima taborniški prostor urejen že vsaj deset let in ne pomni tako močnega neurja z vetrom. Hvaležen je vsem, ki so mu ob neurju priskočili na pomoč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta